Europarlamentarul Rareș Bogdan se recomandă a fi „specialist în polemică” și spune că din partea PSD doar Mihai Tudose ar putea să îi „țină piept la jumătate” din cât poate el: „Pe restul îi bag sub masă instant”. Declarațiile au fost făcute la Digi 24, în contextul scandalului din coaliție privind majorarea pensiilor.

Rareș BogdanFoto: Inquam Photos / George Călin

Rareș Bogdan a susținut că nu își dorește să intre în polemică cu PSD pe subiectul legii pensiilor, spunând că vrea să creadă că „Marcel Ciolacu este un om responsabil”.

  • „Eu sunt specialist în polemică. Dacă ar fi să intru în polemică, credeți-mă că singurul de la PSD cu care aș putea să zic că ar putea să îmi țină piept la jumătate din cât pot eu este Mihai Tudose. Pe restul îi bag sub masă instant. Dar, cu toate astea, nu voi intra cu nimeni în polemică.
  • Vreau să cred că Marcel Ciolacu este un om responsabil. Un om care știe exact, pentru că a fost de două ori la Bruxelles, o dată m-am întâlnit cu domnia sa, știe exact discuțiile care au fost la Comisia Europeană, știe că economia României fără fonduri europene intră în faliment. Știe că fără banii din PNRR, inclusiv următoarea tranșă pe care trebuie să o încasăm până la 1 decembrie, intrăm în mari probleme de plăți, și toate aceste lucruri nu le știe doar Rareș Bogdan, le știe și Marcel Ciolacu. Vreau să cred că vom mări pensiile cu cât se poate și după ce vedem resursele bugetare”, a spus Rareș Bogdan la Digi 24

„40% majorare la pensii pare un prag care este în mintea PSD indiferent de cine conduce acest partid”

Europarlamentarul PNL spune că, deși legea pensiilor trebuia să fie gata încă de anul trecut, ea a fost întârziată.

  • „Avizul dat de ministrul Boloș spune foarte clar în ce condiții pot fi mărite pensiile. Noi am solicitat o ședință de coaliție mâine, pentru a lămuri această sarabandă a declarațiilor, nu atât a atacurilor la adresa PNL, suntem obișnuiți și imuni, ci faptul că o astfel de chestiune se discută în coaliție. Legea pensiilor trebuia să fie gata de vreun an, a fost întârziată. Era vorba despre majorarea pensiilor cu 13,8%, însemnând rata inflației pe 2022. Deci obligația pe care o are un partid responsabil, potrivit legii, de a majora pensii cu acel 13,8%.
  • Am văzut declarația premierului de acum, ulterior am văzut declarația ministrului Muncii, care vorbeau de o creștere de 40%. Inițial, am crezut că nu auzim bine, pentru că acest 40% l-am auzit în mandatul domnei Olguța Vasilescu, și în mandatul doamnei Dăncilă. Acest 40% pare un prag care este în mintea PSD, indiferent de cine conduce acest partid, indiferent de perioada în care este anunțat. Nu e nicio problemă, și noi ne dorim, la fel ca fiecare om, să creștem pensiile cu cât mai mult. Că e 40%, că e 50%, că e 60%, dar nu putem face nici o sarabandă a declarațiilor populiste care să nu aibă acoperire”, susține Rareș Bogdan.

Coaliția a luat în calcul introducerea unor noi taxe

Rareș Bogdan spune că în coaliție a fost discutată ideea unor introduceri de taxe, deși PSD și PNL au promis că nu vor face acest lucru:

  • „Am participat la discuții în care se punea problema unor scoateri de facilități, ori a unor introduceri de taxe, deși noi, la preluarea guvernării împreună cu PSD, am promis că nu va fi majorată nicio taxă, că nu va crește niciun impozit.
  • În coaliție s-a discutat responsabil și civilizat pe subiectul majorării pensiilor cu rata inflației pe 2022, respectiv 13,8%, și pe găsirea unor modalități prin care pensiile mici crească în funcție de disponibilități.
  • Pentru că nu poți, dacă ești responsabil, lucid, echilibrat și dacă ții la țara asta și înțelegi momentele prin care trece, pentru că nu poți fi cu limbaj dublu. Nu poți să spui pe de o parte „ieșim din deficit”, „Comisia ne sancționează”, „ni se suspendă fondurile europene”, „nu putem pune biruri pe 680 de mii de societăți comerciale”, nu poți vorbi de asta, și în același timp să anunți cu nonșalanță „creștem pensiile și cine se opune e împotriva pensionarilor”.

Europarlamentarul spune și că PNL este „un partid responsabil” și că trebuie găsite soluții pentru a vedea de unde pot fi luați bani pentru creșterea pensiilor: „Eu sunt doar responsabil, și partidul pe care îl reprezint e un partid de oameni responsabili. Nu veți vedea din partea noastră, a conducerii PNL atacuri la adresa miniștrilor sau la adresa premierului, pentru că nu cred că ajută pe cineva”.

Scandalul din Coaliție privind legea pensiilor a pornit joi, de la o neînțelegere pe cifre, mai exact, impactul bugetar pe care îl va avea legea. Tensiunile au apărut în contextul în care atât cei de la PNL cât și cei de la PSD au lucrat și negociat împreună cu oficialii europeni proiectul de lege, iar Ministerul Finanțelor este cel care estimează impactul bugetar al legii.

Citește și: