Fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, a declarat luni seară, în ziua în care și-a reluat funcțiile din PSD, că va acționa în justiție postul de televiziune România TV, unde în trecut era invitată des, acuzând un „linșaj mediatic” și că este trasă într-un „nou scandal” în contextul unor nereguli găsite în dosarele persoanelor cu handicap din județul Ilfov.

Gabriela FireaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Firea a fost reabilitată politic în interiorul partidului și și-a reluat luni funcția de președinte al PSD București și membru în forul de conducere al partidului ca prim-vicepreședinte.

Fostul primar al Capitalei a acuzat luni seară că România TV manipulează opinia publică implicându-i numele într-un „nou scandal”, după ce ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a dispus verificări privind modalitatea de acordare a certificatelor de încadrare în grad de handicap la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

„Știrile prezentate de România Tv, prin alăturarea numelui meu și al soțului meu de subiectul extrem de grav al dosarelor sociale false din Județul Ilfov, arată o lipsă crasă de deontologie profesională, de informații elementare ale meseriei, ori o manipulare de proporții. Și asemenea fabricație nu apare întâmplător în ziua în care colegii mei, în Consiliul Politic Național PSD, au decis revenirea mea în funcțiile politice de prim-vicepreședinte PSD și președintă PSD București, printr-un vot acordat în unanimitate”, a scris Firea pe Facebook.

Fostul ministru al Familiei a afirmat că nu există nicio legătură între ea, soțul ei, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari și sora ei cu dosarele falsificate, amintind că se vrea eliminarea ei din politică așa cum a fost în cazul azilelor groazei.

„Acest nou scandal, al presupusei implicări a noastre în situația cu dosarele false din Ilfov, se continuă seria de intoxicări, atacuri la persoană, linșaj mediatic și manipulări din ultimele luni de zile. Există un singur obiectiv, să mă compromită public și să adâncească percepția negativă care s-a încercat să se creeze în vară prin scandalul azilelor. Toate acestea pentru un simplu motiv: nu există vreo decizie a instanței care să mă învinovățească în cazul anchetei azilelor și pentru că adevărul începe să iasă treptat la iveală. Cred că sunt relevante informațiile și declarațiile publice ale avocaților care au acces la dosar”, a mai spus șefa PSD București.

Firea spune că se află sub presiune de patru luni și că va da în judecată postul România TV, unde în trecut, atât ea, cât și soțul ei, Florentin Pandele, erau invitați des.

„Aceste atacuri trebuie să înceteze măcar din respect pentru publicul telespectator. Am apelat la instrumentele pe care le are la dispoziție orice cetățean lezat public. Am făcut plângeri la Consiliul Național al Audiovizualului pentru toate denigrările. Unele sesizări au fost soluționate, cu amendă, altele își urmează cursul. Însă, limita a fost depășită, după patru luni de presiune zilnică. Familia mea trebuie să se simtă protejată, așa ca vom apela la justiție”, a mai spus Gabriela Firea.

Pandele: „Stiți cât am de plătit la România TV? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit”

În luna iulie, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a avut o ieșire nervoasă în timpul unui interviu acordat, din biroul său, postului România TV.

Soțul Gabrielei Firea a acuzat PSD că nu i-a luat apărarea fostului ministru al Familiei în scandalul azilelor groazei, ba chiar că social-democrații ar fi urmărit să pună capăt carierei politice celei care a ocupat și fotoliul de primar al Bucureștiului.

Atunci, Pandele a stat în direct la România TV mai bine de patru ore și a declarat că are „de plătit” pentru aparițiile la televiziunea fondată de fugarul Sebastian Ghiță.

După ce Victor Ciutacu i-a atras atenția, Pandele a revenit și a susținut că a făcut „o glumă”. În toată perioada scandalului privind azilele groazei, Pandele a avut constant tribună la România TV.

Nereguli în sute de dosare pentru obținerea certificatelor pentru handicap, în județul Ilfov

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a dispus luni verificări privind modalitate de acordare a certificatelor de încadrare în grad de handicap la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, conform News.ro.

Astfel, în urma controalelor derulate în intervalul 10 august - 3 octombrie, au fost verificate 1.776 de dosare, dintre care pentru 1.414 dosare, echipa de control a constatat că nu au fost respectate criteriile de încadrare în grade de handicap şi procedura de evaluare complexă a persoanei cu handicap.

De asemenea, a fost constatat că unele dosare conţineau documente care aveau inadvertenţe: medicii menţionaţi în documente nu figurau la unităţile medicale respective, iar documentele depuse nu erau înregistrate în sistemul de evidenţă al unităţii medicale.

Prin urmare, vor fi reevaluate toate dosarele de încadrare în grad de handicap, fiind sesizate şi organele de urmărire penală.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că România a ajuns la peste 800.000 de persoane cu handicap şi este pe primul loc în Europa la acest capitol, notează Agerpres.

El a fost întrebat dacă s-a discutat problema persoanelor cu handicap în şedinţa coaliţiei şi dacă se fac controale în acest moment la dosarele persoanelor cu handicap.

„A fost un control făcut în urma unor sesizări şi au fost foarte multe dosare găsite. Avem o singură problemă, am ajuns la peste 800.000 de persoane cu handicap. Suntem pe primul loc în Europa. Nu cred acest lucru. Este total incorect, ca şi cu cei cu concediile medicale, este total incorect ca cetăţenii bolnavi să suporte toate aceste discuţii în spaţiul public cum şi persoanele mai puţin norocoase decât noi, cu handicap, să suporte în spaţiul public aceste lucruri", a spus Ciolacu la sediul central al PSD, referindu-se la controul făcut de Ministerul Muncii.

PSD a reabilitat-o pe Gabriela Firea

​Liderii PSD au luat act luni, în ședința Consiliului Național Politic, că autosuspendarea Gabrielei Firea din toate funcțiile deținute în partid a expirat. Cu alte cuvinte, Firea a fost reabilitată politic în interiorul partidului și își reia funcția de președinte al PSD București și membru în forul de conducere al partidului ca prim-vicepreședinte.

Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că liderii social-democrați au luat doar act de faptul că în luna octombrie ar fi expirat autosuspendarea acesteia din funcțiile de conducere din partid.

De altfel, recent, președintele PSD, Marcel Cioalcu, a declarat că este posibil ca Gabriela Firea să candideze la Primăria Capitalei, menţionând că, în acest moment, nu există o decizie a partidului privind un alt candidat şi că este prematură o discuţie.

„Este posibil ca doamna Firea (să candideze la Primăria Capitalei -n.r.). În acest moment nu există altă decizie în interiorul partidului ca să fie un alt candidat. Se fac sondaje, se fac măsurători. Să fim corecţi: Gabriela Firea nu a avut nicio treabă cu azilele groazei. Deci, nu a avut nicio legătură cu azilele groazei”, a declarat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Firea a demisionat în contextul scandalului „azilele groazei”

Reamintim că în luna iulie Gabriela Firea s-a autosuspendat din toate funcțiile din partid și a demisionat din funcția de ministru al Familiei în urma scandalului „azilelor groazei”.

În urma presiunii publice din cauza implicării unui angajat al său în scandalul azilelor groazei din Voluntari, Firea și-a anunțat demisia printr-un lung mesaj postat pe Facebook, în care spunea că este „complet nevinovată”, continuând să susțină că este victimă și că a existat un „război total pentru demolarea” sa „și mai puțin pentru aflarea adevărului”: „A existat un singur interes: să se arunce cât mai mult noroi spre mine, cât mai multe dezinformări, să se exercite presiune mediatică asupra mea și a soțului meu, să fim puși la stâlpul infamiei, cu un singur scop”.

Demisia acesteia a venit după zece zile de la perchezițiile făcute de anchetatori la azilele groazei din Voluntari și Afumați și în urma numeroaselor dezvăluiri privind legăturile Gabrielei Firea cu Ștefan Godei, patronul a două dintre căminele de bătrâni.