Președintele USR, Cătălin Drulă, anunță că i-a cerut Elenei Lasconi, desemnată în fruntea listei partidului pentru alegerile europarlamentare, să se retragă din campanie, după scandalul provocat de declaraţiile acesteia privind votul la referendumul pentru familie. „Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formalizarea acestei decizii”, precizează Drulă.

Elena Lasconi și USRFoto: Inquam Photos / George Călin

„Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din campania pentru europarlamentare. Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formalizarea acestei decizii. Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL. Elena va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație”, a transmis liderul USR, Cătălin Drulă, duminică, într-o postare pe Facebook.

Drulă mai spune că „USR are de dus o luptă grea și importantă în 2024”, iar „astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de o alternativă de dreapta și de soluții liberale. În fața unei guvernări corupte și a isteriei extremiste, avem cu toții nevoie de o schimbare reală. Vom continua să muncim zi de zi pentru a construi această schimbare”.

Elena Lasconi, desemnată cu doar două săptămâni în urmă cap de listă USR pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, a dezvăluit într-un interviu la Prima TV că a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională din 2018. „Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi.

Ulterior fiica Elenei Lasconi, Oana, a reacţionat dur într-un mesaj pe Instagram la afirmațiile mamei sale, tânăra declarându-se dezgustată şi anunţând că „această discriminare jegoasă” nu are loc la ea în familie şi din acest motiv nu o mai susţine pe mama sa din niciun punct de vedere.

Lasconi a mai fost criticată pentru aceste declarații atât de foşti colegi din USR, aflaţi acum la REPER, dar şi de colega sa de partid Clotilde Armand.

Elena Laconi: „Eu nu mă agăț de funcții și liste. Voi continua să fiu sinceră și asumată”

Primarul USR din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a avut duminică o reacție, tot pe Facebook, în legătură cu această controversă generată de votul său la referendumul pentru familie.

Ea se declară dispusă să se retragă de pe lista USR pentru europarlamentare, spunând că aşteaptă votul Biroului Naţional în acest sens. „Nu mă agăț de funcții și liste”, a spus ea.

Lasconi precizează că niciodată nu a avut nimic împotriva relaţiilor între persoane de acelaşi sex și spune că va continua totodată să fie „sinceră, asumată şi autentică”.

Redăm mai jos postarea Elenei Lasconi:

  • „Cu ce e compatibilă politica?
  • După declarația mea de ieri în care am fost sinceră și am spus că din punctul meu de vedere căsătoria este între un bărbat și o femeie, s-au inflamat toate rețelele sociale. Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie.
  • De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat. Educația și formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii și lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta.
  • Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea. Mi se pare dureros să știi și să simți cu toată ființa ta că iubești oamenii și să constați că primești înapoi ură. Și pentru ce? Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex.
  • Cred în drepturile omului și în valorile europene la fel ca echipa din care fac parte. Ne diferențiază însă nuanțele.
  • Acestea fiind zise, eu nu mă agăț de funcții și liste. Pur și simplu muncesc cu drag pentru țara pe care o iubesc, pentru câmpulungeni, pentru România pe care ne-o dorim cu toții. Dacă munca și crezul meu nu sunt suficiente, dacă sinceritatea, toleranța și iubirea nu sunt suficiente și dacă doare atât de mult un cuvânt, prin votul colegilor mei din Biroul Național USR se decide retragerea mea de pe lista candidaților la europarlamentare.
  • Atât. Eu îmi continui treaba de primar.
  • Am intrat în politică pentru a construi. Străzi, școli, spitale, comunități, dar mai ales punți către oameni. Voi continua să fac asta la Câmpulung și în orice moment al vieții mele publice și private.
  • Voi continua să fiu sinceră, asumată și autentică.”

Citește și: