Premierul Marcel Ciolacu l-a numit pe Mircea Abrudean în funcţia de secretar general al Guvernului, la propunerea PNL, după ce șeful guvernului a refuzat inițial și a dus la primele tensiuni din cadrul noului guvern.

Mircea AbrudeanFoto: AGERPRES

ÎnMonitorul Oficial apare, luni seară, pe de-o parte, decizia de eliberare a lui Mircea Abrudean din funcţia de şef al Cancelariei prim-ministrului şi pe de altă parte decizia de numire a sa în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Ambele decizii au fost semnate de premierul Marcel Ciolacu.

Totodată, Alexandru-Mihai Ghigiu a fost numit șeful cancelariei prim-ministrului, cu rang de mininstru, în locul lui Abrudean.

Numirea lui Abrudean la șefia SGG a fost pe ordinea de zi a întâlnirii liderilor PSD și PNL la Guvern, după ce Marcel Ciolacu a refuzat să-l numească pe Mircea Abrudean în funcția de secretar general al Guvernului generând nemulțumirea liberalilor. Ciolacu ar fi invocat, potrivit surselor politice, o recomandare a serviciului de informații conform căreia Abrudean nu ar fi potrivit pentru funcția de SGG.

Liberalii l-au acuzat anterior pe noul premier că refuză să le numească omul la șefia Secretariatului general al guvernului (SGG), Mircea Abrudean, a cărui funcție a fost negociată înaintea rocadei premierului.

PNL a decis, la rotativă, cu 68 de voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă" ca pe lista de miniştri să se regăsească şi Mircea Abrudean, pentru funcţia de secretar general al Guvernului.

Deputatul PNL Pavel Popescu scria la jumătatea lunii iunie pe Facebook că refuzul PSD de a-l numi în funcţia de secretar general al Guvernului pe liberalul Mircea Abrudean reprezintă „o încălcare gravă a protocolului dintre partidele noastre”.

„Domnule PM Marcel Ciolacu, aşteptăm semnătura dumneavoastră mâine dimineaţă (luni-n.r.), la prima oră. Gentlemanii îşi ţin mereu cuvântul, chiar şi în politică”, a completat Popescu.

În 22 iunie, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, declara că existau toate avizele necesare pentru numirea lui Mircea Abrudean ca secretar general al Guvernului şi preciza că se va găsi o soluţie în acest sens.

”Am convenit ca, după ce rezolvăm aceste probleme care sunt absolut prioritare şi necesare pentru bunul mers al guvernării, să avem această discuţie cât de curând posibil, nu este obligatoriu o prioritate”, a spus liderul PNL.

Mircea Abrudean este un apropiat al lui Emil Boc. Fost prefect al judeţului Cluj, a fost numit șef al cancelariei premierului Ciucă, cu rang de ministru, în data de 7 decembrie 2021. Acesta fusese numit în luna februarie 2021 pe funcția de secretar general adjunct al Guvernului Cîțu.