UDMR-iștii recunosc că sunt supărați că au fost dați afară de la guvernare. Și asta pentru că nu s-au respectat valori ca onoare sau cuvântul dat, spune Kelemen Hunor care, în discursul de la învestirea guvernului Ciolacu i-a ironizat pe liberali, a sugerat că președintele Iohannis trage sforile și l-a avertizat pe noul premier să aibă grijă ca PNL să „nu se trezească”.

Kelemen Hunor și Marcel CiolacuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Scoaterea UDMR din Palatul Victoria a fost evocată ca „o execuție cu premeditare”, pusă în practică „extrem de zgomotos”.

„Acum câteva zile credeam că putem vorbi despre respectarea cuvântului dat, despre angajamentele politice onorate, despre verticalitate și onoare și sunt convins că prin aceste valori esențiale vom începe restabilirea încrederii pierdute între societate și cei care conduc statul român. Execuția cu premeditare a unui partener credibil echilibrat și responsabil a fost pusă în practică extrem de zgomotos. Da, suntem supărați când vedem că aceste valori sunt aruncate în noroi.Prin nerespectarea cuvântului dat nu se poate construi nimic”, a spus Kelemen.

„Dle prim-ministru desemnat Marcel Ciolacu, aveți grijă de PNL. Aveți grijă să nu se trezească”

Revenind la programul de guvernare, liderul UDMR a remarcat că mai multe promisiuni sunt deja puse în practică și a sugerat că lista Cabinetului a fost validată de președintele Iohannis.

„Dle prim-ministru desemnat, despre programul de guvernare pot să fac doar o remarcă. Nici nu ați depus jurământul și deja mai multe desiderate sunt îndeplinite. Sunteți cel mai de succes guvern din istoria României. Așa se întâmplă când lucrezi programul de guvernare copy-paste și nu reușești să citești ce ai preluat. Despre lista cabinetului, ce să vă zic? Am o singură rugăminte: Dacă cineva din viitorii membri ai guvernului au o legătură mai specială cu contele Brukenthal, să-i trimiteți și salutul nostru”, a spus el.

La țintă au fost luați și liberalii care s-au opus ca UDMR să fie în guvern și nu au renunțat la Dezvoltare și Mediu.

„Stimați colegi liberali, după ce ați reușit să puneți mâna și pe Dezvoltare și pe Mediu, vă văd extrem de mulțumiți și relaxați. Ați muncit enorm, după acest rezultat fulminant, vă lăsăm în grija PSD-ului. Dle prim-ministru desemnat Marcel Ciolacu, aveți grijă de PNL. Sunteți un magician politic extrem de talentat, aveți grijă să nu se trezească. Este adevărat. N-a trecut încă pericolul de a te culca sănătos și a te trezi mort. Dacă se vor trezi, vă vor lăsa singuri”, a spus Kelemen.

Replica lui Ciolacu

Marcel Ciolacu a spus că regretă că nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu UDMR și și-a exprimat speranța ca va exista o colaborare parlamentară cu Uniunea.

„Îmi pare rău, dle Kelemen Hunor, că nu am reușit 3 bărbați de stat să ajungem la acel punct comun în care să rămânem în continuare o echipă la guvernare. Sunt ferm convins că în viitor vom reuși să rămânem o echipă în Parlament, pentru legile importante”, a spus Ciolacu.