Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spune că planul RePowerUE al României, în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru capitolul verde al PNRR, este deocamdată în consultare informală și nu au fost depuse documentele finale: „Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă”. El a făcut aceste precizări vineri după ce europarlamentarul Dragoș Pîslaru a susținut că planul României a fost respins.

Marcel BoloșFoto: AGERPRES
 • „Situația cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: Planul nu a fost respins.
 • Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele”, scrie ministrul Proiectelor Europene pe pagina sa de Facebook.

Boloș explică traseul pe care l-au parcurs autoritățile pentru RePoowerEU.

Potrivit acestuia, România a lansat în perioada 17 – 26 martie 2023 procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme și investiții pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesați.

În 24 martie s-a desfășurat o sesiune publică cu participarea reprezentanților structurilor asociative, autorităților locale și regionale, societății civile, organizațiilor cu expertiză relevantă în domeniu, precum și actorilor intersați din sectorul agricol.

 • „Acum, suntem într-un dialog constructiv cu reprezentanții Comisiei Europene, cărora le mulțumesc pe această cale. Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles și, în baza mandatului primit de guvern, o sa discutăm cu experții de acolo. Aceasta este realitatea. REPowerEU este un instrument nou, aprobat abia în aprilie 2023, și România, la fel ca toate statele membre, lucrează la o formă care să îi reprezinte cât mai fidel interesele strategice”, subliniază Boloș.

Ministrul mai precizează că doar două țări au depus până acum planul.

Reacția ministrului Marcel Boloș vine după ce europarlamentarul REPER Dragoș Pâslaru a susținut, joi, într-un comunicat de presă, că planul României pentru a accesa 1,4 miliarde de euro pentru capitolul verde al PNRR, denumit REPowerEU, a fost respins de Comisia Europeană:

 • „Guvernul României a avut timp până la 30 aprilie să depună capitolul REPowerEU la Comisia Europeană și să spună cum plănuiește să investească cei 1.4 mld eur. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a transmis o varianta neoficială a capitolului, cerând finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.
 • Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU”.

Și europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan l-a contrazis pe Dragoș Pîslaru:

 • „Planul „REPowerEU” al României nu poate fi respins de Comisia Europeană înainte de a fi depus de țara noastră.
 • Informația referitoare la faptul că Planul "REPowerEU" al României - prin care vom investi 1,4 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, în sectorul energetic - ar fi fost respins de Comisia Europeană nu este corectă. România nu a depus încă acest plan la Comisie, astfel că nu avea cum să fie respins”.

Dragoș Pâslaru: 90% din ce a pregătit Guvernul e de aruncat la gunoi

După replica ministrului Marcel Boloș, europarlamentarul Dragoș Pâslaru a revenit cu un nou mesaj, în care spune că propunerile pe care le-a trimis Guvernul în termenul de 30 aprilie prin comunicare formală cu Comisia Europeană au fost respinse în cea mai mare parte:

 • „Ministrul Boloș spune astăzi că planul nu a fost respins pentru că nu a fost depus oficial. Procesul de aprobare al planului presupune mai întâi un schimb de mesaje între Guvern și Comisie până când se ajunge la un acord comun.
 • Ce v-am spus eu ieri este că propunerile pe care le-a trimis Guvernul în termenul de 30 aprilie prin comunicare formală cu Comisia Europeană au fost respinse în cea mai mare parte.
 • Am dat și exemple și am arătat că doar 10% din ce a propus Guvernul a fost acceptat de Comisie până în acest moment. Inclusiv Guvernul a confirmat că a transmis o propunere de plan către Comisie.
 • Prin urmare, Guvernul trebuie să o ia de la capăt și să renunțe la propunerile dedicate clientelei politice. De altfel, am și oferit ajutorul meu și al colegilor din Partidul REPER și am pus pe masă, formal, planul de investiții pentru REPowerEU.
 • În concluzie, 90% din ce a pregătit Guvernul până acum este de aruncat la gunoi sau necesită modificări substanțiale. În același timp, suntem departe de aprobarea REPowerEU în condițiile în care doar două investiții din 19 au fost acceptate”.

Pâslaru îi cere lui Boloș să publice comunicarea cu Comisia Europeană pentru ca „lumea să înțeleagă gravitatea situație”, iar Guvernul „să își asume responsabilitatea că a lucrat prost, netransparent și că trebuie să o ia de la capăt: „Banii nu sunt încă pierduți, dar cu o astfel de atitudine din partea Guvernului, nu vom ajunge nicăieri”.