Ministrul UDMR al Dezvoltării, Cseke Attila, a admis miercuri la Guvern că au existat discuții în Coaliție privind supraimpozitarea în sistemul privat. Întrebat de HotNews.ro dacă nu există deja o decizie de supraimpozitare doar în sistemul de stat, el a răspuns: „Nu avem o decizie nici pe public, nici pe privat”, subliniind că se așteaptă analiza Ministerului de Finanțe.

Kelemen Hunor și Cseke AttilaFoto: AGERPRES

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a fost întrebat despre analizele în curs care se fac la Ministerul de Finante, dacă această supraimpozitare ar fi doar pentru stat sau și pentru salariile din privat.

VIDEO (18:08) Ce spune ministrul Cseke Attila despre ce s-a discutat în Coaliție

  • „Trebuie să așteptăm această analiza a Ministerului de Finanțe. Poziția UDMR o veți afla când vom avea această analiză pe cifre.”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Întrebat de HotNews.ro dacă nu există deja o decizie de supraimpozitare doar în sistemul de stat, el a răspuns:

  • „Nu avem o decizie nici pe public, nici pe privat. Am avut o primă discuție în urma căreia ne-am ridicat cu ideea că se aduc niște documente, analize de la Ministerul de Finanțe, de la Ministerul Muncii, dacă trebuie. Pe baza cifrelor reluăm această discuție. Nu s-a luat nicio decizie cu privire la această măsură.”, a răspuns ministrul.

Întrebat dacă au fost totuși discuții și cu privire la mediul privat acesta a spus:

  • „Da, sunt discuții evident cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare în România, din câte știu, și sistemul de impozitare este unic.”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Ordonanța austerității: Supraimpozitare de 16% pentru toate veniturile bugetarilor mai mari decât salariul președintelui României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că la acest moment o primă propunere în Coaliție este de supraimpozitare de 16% pentru toate veniturile bugetarilor mai mari decât salariul președintelui României, dar că nu este luată o decizie, fiind așteptată analiza Ministerului de Finanțe.

Despre discuţiile privind introducerea unui impozit între 15% şi 20%, premierul a spus:

  • ”Este vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui. În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat. (..) Procentul de 16% fost discutat pentru că pe acesta funcţionează şi impozitul pe legea finanţelor”, a declarat premierul Ciucă.

Întrebat despre riscul ca o astfel de măsură să fie neconstituţională, şeful Executivului a precizat că ”orice măsură pe care o vor lua trebuie să aibă şi susţinere juridică”.

”Motiv pentru care, cei care vin şi propun un astfel de demers trebuie să vină cu toate elementele”, a spus el.

  • ”Nu este absolut nimic bătut în cuie”, a mai spus premierul, adăugând că urmează să vadă care sunt datele şi în funcţie de acestea să se ia decizia.

Surse guvernamentale au declarat miercuri, înainte de ședința de Guvern, că propunerea de la acest moment este de supraimpozitare de 16% pentru toate veniturile bugetarilor mai mari decât salariul președintelui României.

  • „Supraimpozitarea cu 16% s-ar aplica nu doar în cazul celor ale căror venituri cumulate din pensie + salariu sunt mai mari decât salariul președintelui, ci și pentru cei ale căror salarii sunt mai mari decât salariul președintelui României”, au declarat sursele guvernamentale.

Supraimpozitarea ar urma să se aplice și pentru cei din ANCOM, ANRE, din CA-uri (Consilii de Administrație din companii de stat), care au salarii mai mari decât președintele.

O altă măsură agreată ar fi ca nimeni nu mai are voie să facă parte din mai mult de un Consiliu de Administrație.

Pragul de 16% este doar o primă propunere discutată la acest moment. De ce 16%?

  • „Pentru că e deja ca cifră de impozitare în momentul de față. Ministerul de Finanțe trebuie însă să vină cu propuneri bazate pe cifre. Dacă analiza Finanțelor va fi gata într-o săptămână, va fi agreată în Coaliție și apoi va fi adoptată Ordonanța.”, au precizat sursele guvernamentale.

O altă măsură care se va regăsi în ordonanță este că angajările la stat vor fi înghețate cu anumite excepții, care vor trebui însă fundamentate și adoptate de Guvern, așa cum s-a făcut și anul trecut.

Ciucă și Ciolacu au negat că s-ar lua în calcul o supraimpozitare și în privat

Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

  • „Dacă este constituţional, vom merge pe varianta legislativă pentru a nu fi cumul. (...)
  • Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare şi aici va veni Ministerul de Finanţe şi o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depăşesc salariul brut al preşedintelui ca să putem să ne facem o idee.
  • Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există şi astfel de situaţii. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român”, a spus Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat și el că în Coaliție s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect.

  • „Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara, n.r.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă.
  • Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri", a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este vorba despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus „ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării".