Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, într-o conferință de presă, că nu a știut că propunerea ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie de 250.000 de lei așa cum s-a votat în Senat. Ciolacu a refuzat să confirme că știa de amendamentul care stabilea ca pragul pentru abuzul în serviciu este de 250.000 lei și a precizat că a fost anunțat doar de o singură cifră, cea de 9.000 de lei.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ciolacu a pasat responsabilitatea ministerului Justiției despre care a spus că, „cu tot respectul” și cu toată prietenia” trebuia să-și asume public amendamentul privind pragul pentru abuzul în serviciu.

„E foarte greu să explici românilor tehnica parlamentară. Când s-a depus acest amendament era ultima zi de depunere a amendamentelor la Senat urmând ca dezbaterea pe acel amendamnet să se facă la Camera Deputaților. Mă bucur mult că ministrul Justiției a venit și și-a asumat un prag lucru pe care îl spun, cu toată prietenia și cu tot respectul pentru domnul ministru, trebuia să și-l asume încă de la început când a înaintat legea prin Guvernul României”, a spus Ciolacu.

În continuare, președintele PSD s-a bâlbâit în explicații iar la insistențele presei, a precizat că nu a știut de suma de 250.000 de lei propusă în modificarea făcută de către Senat.

„A venit această propunere, ne-am asumat și eu și prim-ministrul în sfârșit propunerea ministerului Justiției cea de 9.000 de lei. (...) Știu că suntem într-o luptă politică, știu că dvs căutați știrile. E un lucru normal, dvs va faceți treaba, politicieni sunt în bătălie politică, nu-i balet politica dar, nu a fost nicio lege votată, ea urma să vină la Camera Deputaților.

Întrebat concret dacă a fost anunțat de către Cătălin Predoiu suma de 250.000 de lei drept prag la abuzul de serviciu Ciolacu a replicat: „Nu cred că a fost anunțat nimeni Nu știu dacă domnul Predoiu, dacă este venită. Nu este nicio problemă indiferent dacă ar fi rămas acel amendament și fără anunțul ministerului Justiției. El intra într-o procedură parlamentară de dezbatere. Acum s-a lămurit acest lucru. Eu am fost anunțat de o singură cifră 9.000 de lei. Am luat act”, a spus Ciolacu.

VEZI DECLARAȚIA INTEGRALA DE LA MINUTUL 3.25

În continuare, liderul PSD a dat asigurări presei că legea va pleca la promulgare din Camera Deputaților cu pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, așa cum a propus Ministerul Justiției.

Reamintim că amendamentul privind pragul valoric de 250.000 de lei de la care se aplică infracțiunea de abuz în serviciu a fost propus și asumat chiar de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, într-o ședință în cerc restrâns a Coaliției, care a avut loc duminică seară, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

La ședință au participat și Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Lucian Bode, Robert Cazanciuc și Marian Neacșu.

După decizia din Coaliție, amendamentul cu pricina a ajuns la Senat. Președintele Comisiei Juridice de la Senat, Cristian Niculescu Țăgârlas, a declarat joi pentru HotNews.ro că acesta a ajuns pe mail la parlament, însă nu a mai spus de la cine.

În urma depunerii amendamentului buclucaș, Senatul a adoptat joi un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.