În ziua în care coaliția PSD-PNL-UDMR au votat în Parlament modificarea codului penal prin care au stabilit că abuzul și neglijența în serviciu nu mai sunt infracțiuni dacă prejudiciul e mai mic de 50.000 de euro, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul celei de-a doua ediții a Summitului pentru Democrație, găzduite de Statele Unite ale Americii.

Klaus Iohannis, la protestul față de grațiere, amnistie și redefinire a abuzului în serviciuFoto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

„Când ne-am reunit pentru Primul Summit pentru Democrație, ne-am angajat să protejăm valorile în care credem pentru siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Ulterior acestui moment, în 2022, democrația a fost atacată în cel mai flagrant mod prin războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Iohannis în cadrul celei de-a doua ediții a Summitului pentru Democrație, găzduite de Statele Unite ale Americii, informează Administrația Prezidențială.

„Angajamentele noastre sunt, astfel, și mai relevante astăzi. Democrațiile trebuie să rămână unite în apărarea valorilor și viziunii lor comune asupra lumii”, a spus Iohannis.

„Ne-am dovedit deja forța prin sprijinul acordat împreună Ucrainei, dar și prin creșterea capacității noastre de a rezista amenințărilor tot mai mari. Am arătat că democrațiile noastre sunt durabile și reziliente și așa trebuie să rămână. Acest fapt se traduce, de asemenea, prin continuarea muncii noastre acasă în domenii care rămân esențiale pentru consolidarea democrațiilor noastre”, a spus președintele care a prezentat pe scurt „câteva dintre principalele realizări ale României de la ultimul nostru Summit”.

  • „Eforturile României de combatere a extremismului au fost integrate într-o Strategie Națională cu accent pe prevenție, educație, evaluarea amenințărilor și colectarea de date relevante privind infracțiunile motivate de ură.
  • România coordonează, împreună cu Suedia, o cohortă privind egalitatea de gen ca o condiție prealabilă pentru democrație. Rezultatele sale vor stimula inițiativele viitoare.
  • De asemenea, luptăm deja de mulți ani cu hotărâre împotriva traficului de persoane. Mecanismul național de identificare și referire a victimelor a fost revizuit anul trecut.
  • Am luat măsuri suplimentare pentru a proteja un număr de peste 3,6 milioane de refugiați din Ucraina care au intrat în România. O problemă sensibilă vizează protecția copiilor și de aceea înregistrarea tuturor copiilor din Ucraina, cu sprijinul UNICEF, include un control al traficului de copii”.

„România a crescut, în ultimele trei decenii, fiind în prezent un cap de pod al democrației în regiunea noastră și nu numai. Vom continua să lucrăm și să protejăm ceea ce am realizat”, a spus Klaus Iohannis.

„Nu suntem singuri. Împreună cu democrațiile din întreaga lume, trebuie să sprijinim acum lupta tuturor celor care se străduiesc din răsputeri pentru un viitor democratic, care să le permită să facă propriile alegeri”, a spus președintele țării.

Coaliția de guvernământ reînvie „OUG 13”: Ce n-a reușit Liviu Dragnea, reușesc acum senatorii PNL-PSD-UDMR

Reamintim că senatorii PSD, PNL și UDMR au votat miercuri un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune.

Proiectul merge la vot în Camera Deputaților, for decizional.

Mai amintim că adoptarea OUG 13 de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017, după ora 21.00, a provocat cele mai ample proteste de stradă înregistrate în Romania după Revoluție. OUG 13 prevedea un prag valoric de 200.000 de lei.