Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, face miercuri o vizită la Bucureşti, aceasta fiind prima sa deplasare oficială în străinătate de la preluarea mandatului. Dorin Recean a fost nominalizat în 10 februarie de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru funcția de prim-ministru, după ce Natalia Gavrilița a demisionat, după un mandat de un an și jumătate. El a venit din poziția de consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Dorin Recean în Parlamentul Republicii MoldovaFoto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia

12:20 Declarații comune de presă Ciucă-Recean:

„Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene”, a spus premierul Republicii Moldova.

La rândul său, Nicolae Ciucă a spus că asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, la narative ostile, construite pe propagarea intenţionată de informaţii false, el precizând că l-a asigurat pe omologul său cu privire la „susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Şeful Guvernului de la Chişinău a fost primit, la ora 9.30, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă şi Dorin Recean vor susţine declaraţii de presă comune la ora 12.15.

De la ora 13.00, şeful Guvernului moldovean va fi primit, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, pe agenda oficială nefiind prevăzute declarații de presă comune.

De asemenea, în vizita sa la București, Dorin Recean se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

În 23 februarie, la București s-a aflat și președinta Maia Sandu, care a spus că Republica Moldova trece prin provocări de securitate fără precedent - „unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului”. „Știm că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr”, a afirmatMaia Sandu, care s-a întâlnit la Cotroceni cu Klaus Iohannis.

Maia Sandu a venit la București la două zile după ce s-a întâlnit cu Joe Biden la Varșovia, la invitația liderului de la Casa Albă și cu o zi înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Reamintim că luna trecută Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău.

Maia Sandu a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

În acest context, premierul de la Chișinău Natalia Gavrilița și-a anunțat în 10 februarie demisia din funcție, după un mandat de un an și jumătate, ceea ce a însemnat căderea întregului guvern al Republicii Moldova, într-o perioadă în care țara se confruntă cu o criză energetică, economică şi de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a nominalizat pentru funcția de premier pe Dorin Recean, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate.