În Coaliție, PSD și PNL nu au ajuns la un consens în ceea ce privește noile legi ale educației, susțin surse politice pentru HotNews.ro. Social democrații au ridicat mai multe probleme, însă au criticat public trei mari puncte care, în opinia lor, trebuie eliminate din proiectul propus de ministrul Educației. Potrivit surselor citate, PSD va încerca să modifice în Parlament proiectul de lege propus de Ligia Deca.

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă în ParlamentFoto: Inquam Photos / George Calin

Social democrații au cerut:

  • menținerea liceelor pedagogice și a formării învățătorilor fără necesitatea unei diplome de licență pentru a profesa
  • eliminarea prevederii prin care liceele să organizeze propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională
  • Salarizarea profesorilor să nu fie introdusă în legea educației, separat de ceilallți bugetari.
  • renunțarea la creșterea numărului probelor de bacalaureat

În schimb, în varianta prezentată public de Ligia Deca se mențin aceste prevederi:

  • se menține specializarea pentru învățământul primar din liceele pedagogice dar pentru a profesa, învățătorii vor avea nevoie de studii superioare
  • liceele vor putea organiza examen separat de admitere pentru 60% din locuri, pe lângă Evaluarea Națională
  • salarizare progresivă având la bază salariul mediu brut pe economie

Săptămâna trecută liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat cu ministrul Educației Ligia Deca pe tema proiectului de lege însă, conform surselor citate, au rămas nerezolvate o parte din punctele solicitate de PSD.

Principala dispută între PSD și Ligia Deca a rămas modul de organizare a admiterii în licee. Social democrații nu sunt de acord ca liceele să organizeze propriul concurs de admitere, separat de evaluarea națională așa cum propune ministrul Educației în noul proiect.

Potrivit surselor citate, PSD nu ar accepta această formulă și ar urma să modifice varianta propusă de Ligia Deca la dezbaterile în Parlament.

De asemenea social-democrații nu sunt de acord în continuare cu creșterea numărului probelor de bacalaureat și modificarea formării învățătorilor.

În ceea ce privește salarizarea profesorilor, ministrul Educației a fost de acord ca acesta să nu fie introdusă în proiectul educației naționale.

Proiectul legii educației naționale va sta în dezbatere publică timp de 10 zile după care va intra în dezbaterea Parlamentului unde se vor depune amendamente și vor fi dezbătute.

Reamintim că între PSD și PNL au existat disensiuni pe tema legilor educației. Social-democrații au criticat public o parte dintre prevederile cuprinse în proiectele noilor legi ale educației.

În acest context, ministrul Educației Ligia Deca a retras atribuțiile secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar, social-democratului Florian Lixandru pentru că a scris pe Facebook că PSD nu este de acord cu varianta propusă pentru admiterea la liceu, pe motiv că o astfel de formulă „restrânge drastic” accesul copiilor la educaţie de calitate.

De asemenea, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a atacat-o dur pe Ligia Deca, ministrul Educației, vorbind despre „secretomania legată de legile educației și disprețul pentru dialog și colaborare”.