Pregătit să ia în primire din mai funcția de premier de la PNL, Marcel Ciolacu își face programul de guvernare și anunță, pe Facebook deocamdată, „elaborarea unui plan de măsuri care să stopeze creşterea preţurilor şi a inflaţiei şi să protejeze firmele româneşti”.

Marcel CiolacuFoto: AGERPRES

„Ne concentrăm pe redactarea unui plan de măsuri care să stopeze creşterea preţurilor şi a inflaţiei, să încurajeze producţia autohtonă, să creeze noi locuri de muncă şi să protejeze firmele româneşti. Sunt convins că asta aşteaptă românii de la noi. Nu rotative, comasări de alegeri, bătălii pe funcţii sau alte aranjamente electorale. Oamenii au nevoie de soluţii, de un plan social şi economic articulat, nu de avioane!", a scris Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Planurile de guvernare ale PSD

La partid, social-democrații fac planuri deja pentru actualizarea programului de guvernare în perspectiva momentului mai 2023 când ar urma să aibă loc rotația premierilor, iar Ciolacu să preia funcția de șef al guvernului de la Nicolae Ciucă.

Măsuri discutate în interiorul PSD:

  • impozit de 1% din cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro pentru companiile mari cu posibilitatea ca acestea să-și plătească impozitul pe profit de 16% (dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri)
  • scăderea impozitului pe muncă. În primă fază pentru salariile de pînă la 3.000 lei net cu o scădere procentuală de 15% din cei 47,5% din salariul brut care ajunge la stat prin impozit și contribuții. Scăderea impozitării muncii ar urma să se facă etapizat până în 2030.
  • subvenționarea de către stat a achiziției de panouri fotovoltaice cu prioritate pentru școli, spitale și instituții publice. Guvernul și autoritățile locale ar avea la dispoziție bani din fonduri europene și programe naționale pentru astfel de investiții.
  • reducerea TVA la alimentele de bază cu conditionarea retailerilor de a nu crește prețurile la produsele de bază.

De precizat este că PSD dorește introducerea impozitului de 1% pentru cifra de afaceri pentru marile companii de la anul, iar colectarea taxelor să poată fi făcută în 2024.

Discuțiile din PSD au avut loc în contextul întâlnirii conducerii PSD cu liderii din teritoriu care a avut loc în week-end-ul trecut la Sinaia.