Înainte de rocada politică, social-democrații doresc să actualizeze programul de guvernare și să propună partenerilor de Coaliție modificarea politicii fiscale. În viziunea PSD, nediscutată cu PNL și UDMR aceștia vor printre altele, introducerea taxei de solidaritate pentru companiile mari dar și scăderea taxării muncii pentru salariile până în 3.000 de lei.

Marcel CiolacuFoto: AGERPRES

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că impozitarea dividendelor rămâne neschimbată la cota actuală de 8% dar vor modificări pe partea de taxare a muncii și a companiilor mari.

Măsuri discutate în interiorul PSD:

  • impozit de 1% din cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro pentru companiile mari cu posibilitatea ca acestea să-și plătească impozitul pe profit de 16% (dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri)
  • scăderea impozitului pe muncă. În primă fază pentru salariile de pînă la 3.000 lei net cu o scădere procentuală de 15% din cei 47,5% din salariul brut care ajunge la stat prin impozit și contribuții. Scăderea impozitării muncii ar urma să se facă etapizat până în 2030.
  • subvenționarea de către stat a achiziției de panouri fotovoltaice cu prioritate pentru școli, spitale și instituții publice. Guvernul și autoritățile locale ar avea la dispoziție bani din fonduri europene și programe naționale pentru astfel de investiții.
  • reducerea TVA la alimentele de bază cu conditionarea retailerilor de a nu crește prețurile la produsele de bază.

De precizat este că PSD dorește introducerea impozitului de 1% pentru cifra de afaceri pentru marile companii de la anul iar colectarea taxelor să poată fi făcută în 2024.

Discuțiile din PSD au avut loc în contextul întâlnirii conducerii PSD cu liderii din teritoriu care a avut loc în week-end-ul trecut la Sinaia.

PNL nu agreează propunerile fiscale ale PSD iar purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a subliniat acest lucru, într-o declarație de presă.

„Din punctul nostru de vedere e prematur să vorbim de alte modificări ale Codului Fiscal, mai ales că, practic, nu există niciun fel de evaluare sau rezultate concrete ale măsurilor deja adoptate în noul Cod Fiscal. Doi la mână: să nu-şi imagineze cineva că guvernarea sau programul de guvernare se va schimba odată cu rotativa în cadrul coaliţiei. Nu există o agendă a unui anume partid politic care va fi implementată, există un numitor comun şi anume programul de guvernare asupra căruia cu toţii am convenit şi l-am agreat şi îl vom implementa”, a declarat Ionuţ Stroe.

Tema taxei de solidaritate a fost lansată de PSD încă din 2021 când au intrat la guvernare alături de PNL. În iunie anul trecut PSD a reluat tema si a insistat în Coaliție pentru introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii.

La vremea respectivă PSD a propus în Coaliție un procent de 0.5% pe cifra de afaceri a companiilor mari iar UDMR a propus un procent de 1% în timp ce PNL a respins introducerea acestei taxe.