Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul legii privind protecţia avertizorilor în interes public, cu modificări care clarifică statutul avertizorilor de integritate. Reamintim că legea a fost retrimisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.

Camera Deputatilor, sedinta de plenFoto: AGERPRES

Cu 191 de voturi pentru, 3 voturi contra și 60 de abțineri, deputații au modificat proiectul de lege privind statutul avertizorilor de integritate față de varianta ințială. De asemenea au fost corectate și modificările făcute de senatori

Legea se aplică persoanelor care efectuează raportări şi care au obţinut informaţiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional.

Astfel noutățile incluse în legea avertizorilor de integritate sunt:

  • raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public, se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii.
  • dacă instanța constată că împotriva aceluiași avertizor în interes public au fost dispuse, de cel puțin două ori, represalii în considerarea aceleiași raportări sau divulgări publice, aceasta poate dispune, după caz, oricare dintre măsurile prevăzute la alin.(5), precum și aplicarea unei amenzi civile în cuantum de până la 40.000 lei.
  • Sub incidența legii intră și persoanele ale căror raporturi de muncă nu au început încă şi care efectuează raportări prin intermediul canalelor de raportare interne sau externe, sau divulgă public informaţii privind încălcări ale legii obţinute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale sau în cazul în care raportul de muncă sau raportul de serviciu a încetat.
  • prezenta lege se aplică, de asemenea, persoanelor care raportează sau dezvăluie public informaţii privind încălcări ale legii în mod anonim".

Proiectul de lege reglementează cadrul general pentru protecţia persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat, vizând transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Camera Deputaţilor este for decizional iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare legea în Parlament. În cererea de reexaminare, președintele făcea referire la raportările anonime excluse din legea trimisă la promulgare și aprecia că este „necesară reevaluarea soluţiei legislative referitoare la analizarea sesizărilor anonime în măsura în care acestea conţin suficiente informaţii referitoare la încălcări ale legii şi corelarea normelor”.