​Premierul Nicolae Ciucă spune că nu sunt bani la buget pentru a-i da lui Nicușor Dan ca să plătească datoriile Termoenergetica, iar primarul general trebuia să rezolve până acum problema termiei în București.

Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

„Este o problema a autorității locale. Primăria are în responsabiltate să rezolve această problemă. Eu am chemat de anul trecut primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor, apoi l-am invitat pe dl primar să prezinte un plan concret pentru a rezolva această problemă de sistem. Până în momentul de față soluțiile sunt fie să ridicăm plafonul de îndatorare, fie să dăm bani de la buget. Banii de la buget să-i dăm unei autorități locale care putea să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea. Sunt și alte localități într-o situație mult mai dificilă. Soluția este din punctul meu de vedere ridicarea plafonului și să-și rezolve problemele”, a declarat șeful Guvernului.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a cerut, din nou, pe 9 noiembrie, Guvernului să aloce banii necesari ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica din cazuză că prețul la populație și subvenția nu au fost majorate imediat ce ANRE a majorat tariful la gigacalorie, dar și pentru pierderile din rețea.

Este vorba despre 600 milioane lei, acumulate în perioada 2020-2022. Primarul spune că a plătit subvenția la zi, dar nu mai are bani să plătească și datoria de 600 milioane lei.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică la Antena 3 că ar fi mai bine ca Nicuşor Dan să îşi dea demisia şi să lase bucureştenii, pentru că nu are capacitatea de a conduce administrativ Capitala României.

„Tu te interesezi de căldura bucureştenilor pe 10 noiembrie? Tu în noiembrie te trezeşti? Să sune Ciolacu. E o incoerenţă, are excedent în septembrie de 200 de milioane de lei şi cere ajutor la guvern. O să avem discuţia în coaliţie, dacă premierul doreşte să aibă această discuţie, nu e în atribuţiile mele”, a spus Ciolacu, după ce primarul Capitalei i-a cerut să vorbească cu ministrul de Finanţe pentru a rezolva problema termiei în Bucureşti.

HotNews.ro a scris săptămâna trecută că ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii impotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din București, pentru datorii de 535 milioane lei.

Nicușor Dan: Dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern

Nicușor Dan a scris, luni, pe Facebook, că „dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022”.

„Doar 28,21 de lei per locuință a alocat Executivul iarna trecută pentru Municipiul București. Spre comparație, orașul Călărași a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult decât Capitala, Drobeta Turnu Severin 2.281 lei (de 80 de ori mai mult), iar Odorheiu Secuiesc 1.797 lei (de 63 de ori mai mult). Am prezentat aleatoriu câteva exemple din tabel, însă cifrele arată mai clar decât o pot spune cuvintele cât de mare este discrepanța între sumele primite de alte orașe față de cele alocate Bucureștiului. Toate cifrele din tabel sunt oficiale și sunt extrase din hotărâri de Guvern și ordine de ministru”, a scris primarul general pe Facebook.