Câteva mii de oameni - cel mult 3.000 - s-au strâns duminică după-amiază în Piața Universității la mitingul organizat de AUR. "Este protestul poporului român", a clamat George Simion, care a ajuns apoi cu susținătorii săi în Piața Victoriei, după ce au blocat bulevardul Magheru. La guvern, surpriză: îi aștepta Diana Șoșoacă, alături de circa 300 de persoane. Nu a durat mult și a izbucnit scandalul în cele două tabere, fiind nevoie de intervenția jandarmilor. Simion și-a dus apoi oamenii în marș pe Kiseleff, flancați de jandarmi, până la sediile PSD și PNL. Când s-au întors în fața guvernului,au găsit-o tot acolo pe Șoșoacă, tot pe scenă, tot la microfon, alături de susținătorii ei. Numai că, între timp, cineva i-a adus o scenă și lui Simion.

Protest AUR Universitate Octombrie 2022 (9)Foto: Hotnews

Cum au arătat cele două mitinguri paralele:

HotNews.ro a transmis livetext desfășurarea mitingului AUR:

20:08Piața Victoriei începe să se golească.

20:00Oamenii aduși din țară cu autocarele au început să plece. Din boxe răsună muzica.

19:49Manifestanții au stat câteva minute la PNL, apoi s-au întors în Piața Victoriei, unde se află în continuare Diana Șoșoacă - care continuă să vorbească pe scenă - și susținătorii acesteia.

Cele două tabere se află în același perimetru, despărțiți însă de jandarmi și scutieri, iar acum are și George Simion scenă și microfon. "Vom continua protestele duminica viitoare, în fiecare județ al țării", strigă Simion.

19:40Coloana de manifestanți a ajuns la PNL. "Virgil Popescu, hoțule, la pușcărie!", strigă George Simion.

18:54După ce George Simion a mai ținut un discurs, manifestanții au plecat spre sediul PNL.

18:46Protestatarii au ajuns la sediul PSD, unde strigă, din fața porților, "Hoții" și "Ieși afară, javră ordinară".

18:37Manifestanții au trecut de piațeta Regele Mihai. Scandează "Hoții, mergem după PSD", "PSD și PNL, aceeași mizerie". Coloana este condusă de George Simion.

18:20Susținătorii lui George Simion au plecat spre sediul PSD, flancați de jandarmi și de scutieri. Șoseaua Kiseleff este blocată.

De asemenea, sunt dispozitive de jandarmi și de scutieri pe tot traseul.

18:15Taberele s-au despărițit, după ce George Simion și-a chemat oamenii într-o zonă laterală a Pieței Victoriei. Numărul manifestanților s-a redus considerabil - mai sunt câteva sute.

Circulația a fost reluată, dar liderul liderul AUR tocmai și-a anunțat susținătorii că vor merge în marș până la sediul PSD din Kiseleff.

Jandarmeria a început să-și mobilizeze scutierii.

18:00Mulțimea a început să scandeze numele lui George Simion, în timp ce susținătorii lui Șoșoacă huiduie.Diana Șoșoacă rostește "Tatăl nostru".

Jandarmii sunt prezenți în număr mare, pentru a împiedica ciocniri între cele două tabere.

17:42 Câțiva dintre manifestanții veniți cu Simion au urcat pe scena unde se aflau Șoșoacă cu soțul ei și cu câteva persoane, încercând să îi dea jos. Cele două tabere au început să se îmbrâncească, în huiduielile mulțimii, și a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a-i calma.

17:06Diana Șoșoacă a reusit sa blocheze protestul organizat de AUR. Oamenii adusi de Simion în piață s- au împrăștiat pe trotuare, iar alții stau pe jos și rezfuză să scandeze ce le cere senatoarea.

16:30Altercație verbală între mai mulți manifestanți și Diana Șoșoacă, care a strigat "Rușine! George Simion s-a vândut!". În timp ce Șoșoacă se află în mijlocul pieței, oamenii aduși de Simion, care au ignorat-o, s-au împrășiat în diverse zone.

Circulația este blocată.

16:26 Moment de derută a manifestanților ajunși în Piața Victoriei. În timp ce Diana Șoșoacă vorbea la un microfon îndemnând la unitate, manifestanții ajunși în piață cu George Simion au început să se împrăștie pe trotuare, fără a scanda.

Din boxele aflate la scena amenajată în mijlocul pieței răsună imnul, în timp ce oamenii adunați în zonele laterale suflă în vuvuzele.

16:10Coloana de protestatari a ajuns în Piața Victoriei, unde au fost așteptați de senatoarea Diana Șoșoacă, alături de aproximativ 300 de oameni: "Bine ați venit, fraților! Unitate!".

15:40Manifestanții au ajuns la Piața Romană. În zgomotul asurzitor al vuvuzelelor, participanţii la protest agită steaguri tricolore, afişează lozinci antiguvernamentale şi scandează, printre altele, "Demisia", "Hoţii, hoţii", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi", "George, preşedinte".

15:30Coloana de protestatari se oprește frecvent pe traseu. Organizatorii nu reusesc să-i dea la o parte pe simpatizanții care merg în fața celor care țin bannerul. Este vorba despre oameni care trec în fața coloanei să transmite live pe Facebook sau să facă fotografii.

De asemenea, în fruntea coloanei se află și o persoană cu o portavoce, care dă tonul pentru intonarea unor cântece patriotice. George Simion, cel care dă directivele, este înn rândul al doilea al coloanei.

Surse din rândul forțelor de ordine spun că numărul manifestanților nu depășește 3.000, în timp ce acum în Piața Victoriei sunt circa de 300 de oameni care așteaptă coloana de protestatari.

14:56Manifestanții au plecat spre Piața Victoriei. Scandează "Libertate".

14:14Protestatarii care deschid coloana au un banner urias cu mesajul "Anticipate" și scandează "Nu se mai poate, vrem anticipate", "Vrem să plece hoții, să vină patrioții", "PNL și PSD, aceeași mizerie".

Coloana de manifestanți s-a oprit în fața TNB, pe bulevard, unde se regrupează, în timp ce liderii partidului dau interviuri televiziunilor și stau de vorbă cu cei veniți la protest.

La această oră, circulația pe bulevardul Magheru este blocată în totalitate.

14:05Manifestanții - câteva mii - se pregătesc să plece în marș spre Piața Victoriei. Scandează "Hoții", "Încă o revoluție".

Simion le-a cerut oamenilor să vină la manifestație în număr cât mai mare: "Acesta nu este un protest al AUR, este protestul poporului român".

Mulți dintre manifestanți au fost aduși cu autocarele din alte județe.

Conform programului anunțat de AUR, după ora 15.00 manifestanţii ar urma să plece în marș spre Piața Victoriei, așa cum s-a întâmplat și la celelalte proteste conduse de George Simion.

Coloana de protestatari ar urma să ajungă în fața Guvernului în jurul orei 16.00, AUR susținând că "protestul se va încheia la miezul nopţii".

Protestul AUR organizat dumnică în Piața Universității are loc după o serie de scandaluri provocate strategic de George Simion în Parlament și în Piața Victoriei. Deși a invitat românii în stradă la un protest pașnic, tot ceea ce a făcut liderul AUR pe parcursul săptămânii a ridicat tensiunea.