Protestul AUR organizat dumnică în Piața Universității are loc după o serie de scandaluri provocate strategic de George Simion în Parlament și în Piața Victoriei. Deși a invitat românii în stradă la un protest pașnic, tot ceea ce a făcut liderul AUR pe parcursul săptămânii a ridicat tensiunea.

Protest AUR - 27 februarie - 8Foto: Hotnews

Potrivit AUR, mitingul va începe la ora 14.00 în Piaţa Universităţii, manifestanţii urmând să ajungă în jurul orei 16.00 în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului.

Pe modelul protestului din Cehia de la Praga, îndreptat împotriva Guvernului, George Simion a anunțat, la începutul lunii septembrie că AUR îi cheamă pe români în stradă să protesteze față de facturile la energie.

Ulterior într-o conferință de presă, George Simion a declarat că nu doreşte politizarea "într-un fel sau altul" a mitingului de duminică, făcând apel la participanţi să nu se lase provocaţi şi să se delimiteze atunci când există "un semn de violenţă".

  • George Simion:"Vor veni mulţi români din diaspora la mitingul de duminică, care nu este al unui partid, nu este mitingul AUR. Vreau să fac un apel la toţi membrii şi simpatizanţii noştri să nu vină cu însemne de partid, să nu vină cu sigla AUR. Alături de noi vor participa şi alte şase formaţiuni politice neparlamentare, vor participa şi organizaţii neguvernamentale şi sindicate şi patronate şi membri ai unor sindicate şi patronate(...) E datoria noastră ca opoziţie să fim în stradă lângă români, însă nu dorim să politizăm această mişcare”.

În plan organizatoric, la începutul săptămânii mai multe afișe neasumate prin care se anunța protestul au fost lipite în București.

De asemenea, în cutiile poștale ale bucureștenilor au fost introduși fluturași cu invitații la evenimentul organizat în Piața Universității exact la ora și locul anunțate de AUR.

Simion si deputații AUR - scandal și circ în Parlament

În schimb, în plan politic, George Simion a făcut tot posibilul să atragă atenția și a provocat scandal atât în Parlament, cât și în fața Guvernului, în Piața Victoriei.

Marți, la Camera Deputaților, George Simion, însoțit de parlamentarii AUR, a boicotat ședința Comisiei de Muncă în care se discuta despre majorările salariilor aleșilor locali. Simion a transmis live pe Facebook cum „se luptă” cu parlamentarii coaliției PSD-PNL-UDMR să blocheze majorarea salariilor aleșilor locali (deși , în Senat AUR a votat cot la cot cu Puterea proiectul de lege care majora salariile demnitarilor).

Simion i-a apostrofat pe parlamentari, le-a stins lumina și a fost la un pas să se bată cu deputatul PSD, Gabriel Zetea.

Joi, într-o conferință de presă George Simion a anunțat că a primit ameninţări din partea liderului deputaţilor PSD şi a unui jurnalist că vor exista atacuri asupra sa și asupra protestatarilor din stradă.

"Am primit ameninţări şi din partea liderului deputaţilor PSD (Alfred Simonis) şi din partea unui jurnalist afiliat PSD, angajat de-al domnului Pandele de la Voluntari, că vor exista atacuri asupra mea, asupra protestatarilor din stradă. Îi invit pe români paşnic la acest protest şi fac un apel să nu se lase provocaţi, într-un fel sau altul, există forţe guvernamentale care nu doresc ca acest protest să se desfăşoare paşnic şi nu doresc ca acest protest să fie unul amplu", a transmis liderul AUR, potrivit agenție Agerpres.

Scandal în miez de noapte între George Simion și polițiști. Liderul AUR s-a ales cu doar penal

La câteva ore diferență, de conferința de presă liderul AUR este implicat într-un nou scandal, de această dată în Piața Victoriei., în fața Guvernului la ora 03.00 noaptea. Într-o nouă transmisiune live pe Facebook, Simion își anunța simpatizanții că începe mai devreme mitingul programat duminică.

În timp ce transmitea pe pagina de socializare, politicianul a intrat într-un conflict cu reprezentanți ai jandarmeriei și Poliției din cauza unui autocar cu sigla partidului care a parcat în Piața Victoriei. Jandarmii i-au transmis liderului AUR că au primit o solicitare care acuza folosirea de mijloace sonore la ore târzii.

Simion a fost amendat cu 1.350 de lei de către poliţiştii rutieri şi a fost dus la sediului Poliţiei Rutiere pentru că ar fi circulat cu permisul suspendat. Poliţiştii i-au făcut şi un test antidrog, iar rezultatul a fost negativ. Liderul AUR s-a ales cu dosar penal pentru că ar fi condus cu permisul suspendat.

O scurtă recapitulare a „protestelor-manifest” organizate de Simion

La începutul lunii februarie, George Simion anunța un „mega protest” similar celor din Canada, cu camioane, tractoare și automobile. Simion i-a îndemnat chiar și pe fermieri ”să iasă în stradă cu oi, capre... că și ei au probleme”.

Pe 27 februarie aproximativ 1.000 de oameni au participat la mitingul AUR, care a început în Piața Universității și s-a încheiat în apropiere de Palatul Cotroceni, după ce jandarmii i-au blocat pe manifestanți. Pe durata protestului, George Simion a avut mai multe incidente cu jandarmii, cu care s-a certat, pentru că nu au permis accesul unui dric care deschidea coloana de manifestanți.

Pe 18 iunie George Simion a încercat să declanșeze un scandal diplomatic încercând să intre în Republica Moldova deși are interdicție până 2023.

Liderul AUR a încercat să treacă granița în calitate de deputat și să participe alături de alți parlamentari români la o ședință comună cu parlamentul moldovean. Simion a încercat să intre cu pașaportul diplomatic, deși știa că are interdicție de a intra în Republica Moldova până în 2023.

Pe 27 august președintele AUR, George Simion, se căsătorește cu Ilinca Munteanu, eveniment marcat drept experimentul de marketing politic al anului. Simion organizează o petrecere câmpenească, pe model Zelea Codreanu unde așteaptă peste 10.000 de români. Înaintea evenimentului, liderul AUR și-a mediatizat intens pe facebook pregătirile pentru nuntă începând cu poze cu verighetele alese până la filmulețe video când își face cumpărăturile la producătorii locali pentru petrecere.

La petrecerea anunțată nu s-au adunat mai mult de 5 000 de oameni, dar nunta a atras atenția și care stârnit reacții fiind promovată intens de Romania TV.