Aproximativ 1.000 de oameni au participat la mitingul AUR, care a început în Piața Universității și s-a încheiat duminică seară în apropiere de Palatul Cotroceni, după ce jandarmii i-au blocat pe manifestanți. Pe durata protestului, George Simion a avut mai multe incidente cu jandarmii, cu care s-a certat, de exemplu, pentru că nu au permis accesul unui dric care deschidea coloana de manifestanți.

Protest AUR - 27 februarie - 8Foto: Hotnews

18:47Mitingul AUR s-a încheiat, în zona în care protestatarii fuseseră blocați să ajungă la Cotroceni.

18:28Manifestanții strigă către jandarmi "Rușine să vă fie".

17:48Baraj de jandarmi în dreptul Spitalului Universitar. Pe traseu, liderul AUR a avut mai multe incidente cu jandarmii. Manifestanții, care voiau să meargă spre intrarea Marinescu, au fost deviați spre Piața Leu. Jandarmii nu au permis accesul cu dricul, care a rămas în zona Eroilor.

17:09Jandarmii le-au permis manifestanților să își continue drumul spre Cotroceni.

16:55În coloană se află și o mașină mortuară pe care este bannerul Libertate. Simion a fost oprit de jandarmi și se ceartă cu ei, pentru că nu îi lasă pe manifestanți să treacă. Coloaana a fost oprită de forțele de ordine în dreptul Colegiului Gh Lazăr.

16:26Manifestanții - aproximativ o mie - au plecat spre Cotroceni. Traficul pe bulevardul Magheru este blocat în totalitate.

16:12George Simion l-a adus pe ciobanul Ionică lângă el pe scena de unde le vorbește oamenilor.

Manifestanții se pregătesc să plece spre Cotroceni.

15:52Circulația rutieră pe bd. Magheru, sensul dinspre Universitate spre Piața Romană, a fost reluată. Celălalt sens este în continuare blocat.

15:37Luis Lazarus spune că se vorbeste doar despre războiul din Ucraina ca să țină lumea ocupată, să uite că oamenii au fost închisi în case în pandemie. Acesta l-a felicitat pe George Simion pentru protest.

15:25Numărul protestatarilor nu a mai crescut foarte mult, fiind undeva peste 1000 de persoane. Liderii din filialele AUR țin discursuri. Aceștia spun că nu sunt proruși, așa cum au fost acuzați, ci români patrioți. Cei care au vorbit la microfpn spun că nu se mai poate și guvernul trebuie să plece. Manifestanții scandează ”Jos Guvernul!”, ”Jos Iohannis!”.

14:56”Marșul spre Cotroceni va avea loc doar când jandarmii retrag infiltrații, nu suntem născuți ieri”, a scris George Simion pe pagina de Facebook.

14:46În piață s-au strâns peste 1.000 de manifestanți.

14:40Manifestanții au ocupat bulevardul, iar circulația rutieră este oprită de la strada Batiștei și până la rond la Universitate. George Simion a declarat că sunt jandarmi în civil printre ei, care sunt agresivi. Acesta a mai reclamat și faptul că au fost reținuți protestatari pe drum și duși la Secția 10. ”Niște ciobani au fost opriți la intare în Colentina, au venit să protesteze cu oi”, a mai spus Siomion.

Simion transmite live pe Facebook, dând declarații în mijlocul străzii:

14:26George Simion a ajuns în Piața Universității. Acesta a fugărit un bărbat în civil acuzând că este jandarm infiltrat și le cere jandarmilor să se legitimeze.

14:18Numărul protestatarilor a ajuns la circa 500.

14:05Coloana de mașini plecată de la Ploiești este la Arcul de Triumf și se îndreaptă spre Ambasada Rusiei, după care va veni la Universitate, unde acum sunt în jur de 200 de simpatizanți AUR.

13:50Circa 150 de simpatizanți AUR s-au strâns în Piața Universității din București. Se vând fluiere, 5 lei, stegulețe, 10 lei, si steaguri mai mari, 30 de lei

13:06Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, l-a criticat duminică pe copreşedintele AUR George Simion pentru protestul organizat în Bucureşti, susţinând că acesta "manipulează oameni în necaz", în timp ce lumea civilizată se solidarizează împotriva liderului rus Vladimir Putin şi românii se mobilizează să ajute familiile ucrainene destrămate de război.

12:58Clipul postat de George Simion cu începutul protestului la Ploiești a strâns până acum nu mai puțin de 10.000 de share-uri și comentarii pe Facebook. Sunt comentatori care îl acuză că face jocul Rusiei și nu ține cont de războiul de la granița României. Majoritatea însă îl felicită.

O explicație are copreședintele AUR, Claudiu Târziu pe facebook: „Războiul nu a făcut să dispară celelalte probleme majore. Dimpotrivă. Prețul carburantului a crescut simțitor, prețul gazului urcă la cer, prețul grîului se ridică și el cu 40% mai mult... și tot așa. Efectele războiului se vor vedea și în economia românească. Așa că avem motive de protest, iar guvernanții trebuie presați să facă tot ceea ce e în dreptul și puterea lor să facă mai bine pentru români”

----------------------

Simion a precizat că întreg convoiul de mașini se va plimba prin București, Universitate, Piața Victoriei, Ambasada Rusiei și Piața Constituției. De aici se va pleca în marș pe jos spre Universitate, Victoriei și Palatul Cotroceni.

Șimion susține că mașinile se întind pe o distanță de 15 kilometri.

AUR și-a intitulat manifestația "Marș al Păcii și Libertății".

Anunțul făcut sâmbătă de AUR, printr-un comunicat de presă:

  • "Românii din toată țara se vor întâlni la ora 10.00 în Parcul Vest din Ploiești, de unde vor porni spre București într-o uriașă coloană auto. La ora 14.00, în Piața Universității vor ține discursuri reprezentanți ai mai multor asociații, sindicate și partide, după care se va merge pe jos spre Palatul Cotroceni.
  • Alianța pentru Unirea Românilor îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că nu reprezintă interesele românilor în conflictul din Ucraina și că este total absent din politica internațională. Totodată, cerem autorităților să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura protecția umanitară a etnicilor români din Ucraina.
  • La marș se va protesta, de asemenea, față de facturile la energie care nu mai pot fi plătite, față de prețul crescut la carburanți, față de locurile de muncă pierdute, față de reforma în sănătate, pentru încetarea stării de alertă pe motiv de pandemie și pentru tot ce trebuie schimbat în România".

Geoerge Simion anunța pe Facebook joi seară, după ce Rusia a atacat Ucraina, că mitingul AUR merge mai departe: "Mergem la Universitate să-l dăm jos pe primul turist al țării. Pregătiți claxoanele!!”.

De asemenea, Simion susținea recent la Antena 3 că protestul va fi similar celor din Canada, cu autoturisme, camioane și tractoare, el îndemându-i și pe fermieri "să iasă în stradă cu oi, capre, vaci”.