Senatorii au adoptat, marți, ordonanța 119/2022 privind plafonarea prețurilor la energie cu 87 de voturi pentru și 35 de abțineri cu amendamente. Astfel, senatorii au extind plaja de plafonare pentru biserici, producătorii la medicamente dar și pentru familiile care au mai mult de trei copii. Senatul este primă cameră sesizată, deputații fiind cei care au ultimul cuvânt.

Lucrari in Senatul RomanieiFoto: AGERPRES

Un amendament adoptat de senatori prevede ca prețul plafonat de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus să fie plătit de clienții casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat.

De aceeaşi facilitate vor beneficia şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

Totodată printre beneficiarii de preț plafonat din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar se numără:

  • întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex S.A.,
  • operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice,
  • întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului,
  • administratorii parcurilor industriale,
  • producătorii şi distribuitorii de medicamente,
  • farmaciile care utilizează lanţ de frig,
  • lăcaşurile de cult recunoscute oficial în România.

Senatorul Radu Mihail de la USR a solicitat retrimiterea la comisie a raportului fără succes însă, PSD, PNL și UDMR respeingând solicitarea.

”Guvernul, Ministerul de Finanţe, domnul Ciucă, domnul Câciu au sfidat, nefiind în stare să vină în comisie. Nu ne putem permite să continuăm să avem găuri în buget, fără a avea măcar un punct de vedere al guvernului privind impactul bugetar”, a spus Mihail.

Anterior, la dezbaterile în comisii, senatorul PSD Daniel Zamfir s-a declarat mulțumit de forma amendată a legii. ”Scopul principal al legii este să calmăm piaţa de energie. Dacă rămânem exact în acelaşi mecanism de până acum, şi anume să fie încurajaţi producătorii şi traderii să meargă pe piaţa PZU nu e în regulă. Piaţa PZU a fost făcută tocmai ca să ai posibilitatea să-ţi achiziţionezi o energie suplimentară. Majoritatea energiei pe care tu o livrezi consumatorilor trebuie să fie achiziţionată prin contracte bilaterale, contracte la termen. Asta vrem să facem în această lege, să încurajăm ca şi aceste entităţi care au rămas, pe dinafară, gen aeroporturi şi aşa mai departe, să fie determinaţi să negocieze contracte bilaterale, pentru că până la urmă, şi mecanismul ăsta care se crease ca aceste instituţii cum e aeroportul, cum era metroul acum, CFR-ul şi alte instituţii publice să ajungă în zona furnizori de ultimă instanţă este de neacceptat”, a mai explicat Zamfir.

El a precizat că ”statul român nu este sac fără fund, statul român nu poate acoperi absolut toate nevoile care apar acum în piaţă, dar prin acest mecanism de sprijinire, de impulsionarea contractelor bilaterale cred că piaţa energetică se va stabiliza, iar preţurile vor fi undeva acceptabile”.

PSD acuză: o coaliţie absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR şi AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp.

Senatorul Ştefan Radu Oprea a afirmat, după şedinţa comisiei, că ”o coaliţie absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR şi AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp”.

”Din cauza lor, pentru că s-au abţinut la vot, n-a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD şi UDMR la Legea Decarbonării, care scotea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroşeni şi prelungea activitatea minelor Lonea şi Lupeni care-i asigură cărbunele necesar”, spune PSD.

Oprea arată: ”România are nevoie de energie! Orice resursă trebuie menţinută în funcţiune şi exploatată la capacitate maximă, dat fiind situaţia critică actuală dar şi de perspectivă. Nu se poate închide nimic fără să fie înlocuit cu ceva măcar echivalent! Acesta este principiul esenţial pe care baza căruia PSD acţionează pentru a face posibilă furnizarea de energie electrică populaţiei şi economiei, la un preţ cât mai suportabil”.

”PSD critică şi condamnă atitudinea de neînţeles a senatorilor PNL-USR-AUR, contrară profund interesului general şi îşi asumă responsabilitatea de a acţiona astfel încât forma finală a legii decarbonării să nu impună închideri absurde de capacităţi de producţie a energiei electrice, mai ales că în câţiva ani unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se opreşte pentru retehnologizare”, mai afirmă senatorul.