Ordonanța care reglementează și plafonează prețurile la energie a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitatea din Senat. La dezbaterea generală din cadrul comisiilor de specialitate au fost depuse peste 50 de amendamente prin care se includ în categoria beneficiarilor de prețuri plafonate la energie și cultele religioase, industria farma și transportul public. De asemenea și industriile alimentare și de fabricație a băuturilor carbogazoase au cerut plafonarea prețului la energie.

Prețul la electricitateFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Amendamentele depuse de PSD:

  • Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d), precum și pentru lăcașurile de cult recunoscute official în România, potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasă.
  • Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al producătorilor de medicamente, al distribuitorilor angro de medicamente și al unităților farmaceutice care dețin și utilizează lanț de frig, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.
  • Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, al prestatorilor publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);

Social-democrații au introdus un amendament care propune ca prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică să fie de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere. Plafonul maxim al consumului de 100 kWh nu se aplică, tariful fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat.

Și USR a depus un amendament prin care cere introducerea unui credit fiscal pentru toate companiile românești. Mai exact firmele româneşti să primească credit fiscal în cuantumul a 50% din creşterea de prețuri la energie.

De asemenea și industriile alimentare și de fabricație a băuturilor carbogazoase cer plafonarea prețului la energie.

Biroul permanent al Senatului a decis ca dezbaterile pe OUG 112/2022 să se desfășoare în două comisii de specialitate, comisia economică și respectiv comisia pentru energie. De menționat că Senatul este prima cameră sesizată pentru această ordonanţă.