USR solicită intervenția de urgență a premierului Nicolae Ciucă în urma unui „concurs aranjat” pentru Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, care a devenit șeful Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și stăpân peste 1,2 miliarde de euro. USR acuză PNL-PSD că pune în pericol rezultatul descentralizării POR în Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Alexandru StanescuFoto: cdep.ro

„Fratele tractoristului Paul Stănescu, Alexandru Stănescu, un obscur inginer mecanic agricol, fără vreo experiență în gestionarea fondurilor europene, devine șeful Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia în disprețul nostru, al românilor și în disprețul Comisiei Europene.

Pentru a nu mai avea surprize neplăcute, așa cum s-a întâmplat cu șefia ANRE, și pentru ca fratele baronului PSD de Olt să prindă în sfârșit o funcție importantă, nu a fost organizat un concurs așa cum prevede Legea dezvoltării regionale nr. 315/2004, ci s-au parcurs doar etapele selecției de dosare (a avut loc pe 6 septembrie) și interviului (desfășurat chiar astăzi). Așa-zisa comisie de concurs a fost formată din angajații baronilor șefi peste cele cinci județe care alcătuiesc Consiliul de Dezvoltare Regională al Regiunii Sud-Vest Oltenia, acoliții mult mai puternicului baron PSD, Paul Stănescu”, acuză USR într-un comunicat de presă.

Aceștia arată că au fost eliminate dintre condițiile de participare orice avea legătură cu experiența în domeniul fondurilor europene - condiții care se regăsesc, de altfel, la toate celelaLte posturi scoase la concurs.

„Așadar, un incompetent, care nu cunoaște vreo limbă străină și pe deasupra mai este numit și ilegal, va împărți cele 1,2 miliarde de euro aferente POR Sud-Vest Oltenia pentru perioada 2021-2027, bani alocați pentru investiții în Regiunea Sud-Vest Oltenia prin intermediul celor 8 Priorități ale programului:

P1 – Competitivitate prin inovare și întreprinderi dinamice

P2 – Digitalizare în beneficiul cetățenilor și al firmelor

P3 – Eficiență energetică și infrastructură verde

P4 – Mobilitate urbană durabilă

P5 – Accesibilitate și conectivitate la nivel regional

P6 – Educație modernă și incluzivă

P7 – Dezvoltare teritorială sustenabilă

P8 – Asistență tehnică”, se mai arată în comunicat.

Referință: Curtea Constituțională: Numirea lui Alexandru Stănescu la ANRE a fost neconstituțională / Stănescu a demisionat în urmă cu două săptămâni