Fostul deputat PSD Iulian Iancu a fost validat, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, transmite Agerpres.

Iulian IancuFoto: Facebook/ Iulian Iancu

Au fost 27 de voturi în favoarea candidaturii lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru această funcţie. S-au înregistrat 6 voturi „împotrivă". Candidatura lui Iulian Iancu urmează să fie supusă votului plenului reunit al Parlamentului.

Comisiile de specialitate au respins celelalte candidaturi depuse pentru această funcţie. Astfel, Florin Munteanu, propus de USR, a obţinut 28 voturi „împotrivă" şi 6 voturi „pentru", Scarlat Iriza - 27 de voturi „împotrivă" şi 6 abţineri şi Florin Victorel Rădoi - 28 voturi „împotrivă" şi 10 abţineri.

Marți USR a criticat dur propunerea PSD pentru conducerea ANRE, spunând că a fost „intens promovat de propaganda rusească din România şi a fost autor al legii offshore care a blocat timp de 3 ani începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, acţiune care a accentuat dependenţa României de gazul rusesc.”

„În 2019, preşedintele Klaus Iohannis i-a refuzat numirea în funcţia de vicepremier pentru teme economice acuzându-l că periclitează „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale. Acum, în 2022, în plină criză energetică şi cu un război în plină desfăşurare la graniţele României, Iulian Iancu a devenit bun? Interesele cui le va servi el la conducerea ANRE?”, a acuzat USR.

Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după ce Iancu a primit avizul comisiilor, că nu ca Iancu să fi lucrat sau să lucreze pentru un stat străin, ci dimpotrivă, ce ştie cu certitudine de sută la sută, este că acesta. este un specialist pe zona de energie

Cine este controversatul Iulian Iancu

HotNews.ro a scris acum șapte ani, când a fost propus de PSD pentru o înaltă funcție europeană, că numele lui Iulian Iancu a fost asociat multă vreme, în urma Wikileaks, cu gigantul rus Gazprom. În 2019 el a câștigat însă un proces cu liderul PNL Ludovic Orban, care îl calificase drept "omul Gazprom".

Începând din 2012 numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom.

HotNews.ro, în octombrie 2015:

  • În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca "omul Gazprom". Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și "desecretizate" în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București". Georgian Pop a fost președintele Comisiei de control SRI din Parlament.

Citește aici profilul extins al deputatului PSD Iulian Iancu, în momentul propunerii ca el să ocupe poziția de membru în CA al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie.

Locul din conducerea ANRE, eliberat după demisia frateluri lui Paul Stănescu

În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.

În 3 martie, Stănescu a anunţat că demisionează, pe motiv că vrea să se dedice unor proiecte care îi solicită „întreaga" implicare. Ulterior, în 16 martie, Curtea Constituţională a României a decis, după ce fusese sesizată de USR, că a fost neconstituţională numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, fusese propus de social-democraţi ca membru în acest comitet.