Eurodeputatul Dragoş Pîslaru, demisionar din USR alături de Dacian Cioloș şi cofondator al partidului REPER, susține că în USR există "o râcă continuă și bullying intern": "Stilul de a face politică nu trebuie să fie stilul de a da cu barda sau a încerca să ridici vocea, pentru a-i acoperi pe ceilalţi în mod strident".

HotNews.roFoto: Hotnews

Dragoș Pîslaru a explicat marți, la RFI, de ce și-a dat demisia din USR alături de Dacian Cioloș și de alți trei eurodeputați - Ramona Strugariu, Alin Mituța și Dragoș Tudorache -, el spunând că partidul începuse ”să fie încărcat în permanență de o tensiune internă insuportabilă".

El susține că energia pe care o depunea zilnic "era mai degrabă pentru a desluși în interiorul partidului care este direcția" în care se merge, în "niște condiții în care nu exista această idee de a construi ceva concret pentru cei care așteaptă de la lumea politică niște soluții".

  • "(...) Asta m-a făcut ușor-ușor să mă îndepărtez, astfel încât am ajuns în această situație de a prefera să construiesc împreună cu toată lumea care își dorește de fapt o ofertă politică clară și care să vină cu soluții, să propună ceva într-un mod transparent și rezonabil, astfel încât să nu mai existe această râcă continuă, bullying intern și toate celelalte lucruri pe care doresc să le las în spate. (...)
  • Stilul de a face politică nu trebuie să fie stilul de a da cu barda sau a încerca să ridici vocea, pentru a-i acoperi pe ceilalți în mod strident, ci ar trebui pur și simplu să existe o dezbatere pe argumente, să dăruiești ceva celor pe care vrei să-i reprezinți, nu să încerci tu să câștigi ceva, într-o modalitate tranzacțională, în care se creează triburi”, susține Dragoș Pîslaru.

Câți membri s-ar fi înscris în REPER

Dragoș Pîslaru mai spune că în REPER - partid a cărui înființare a fost anunțată acum o săptămână de demisionarii din USR - s-ar fi înscris deja peste 2.000 de persoane.

"Există o emulație, lumea își regăsește entuziasmul, dar da, este greu să recâștigi încrederea oamenilor, acum va fi un exercițiu om cu om, ceea ce mi se pare foarte sănătos pentru politica românească”, a adăugat europarlamentarul.

Dacian Cioloș a demisionat pe 7 februarie din funcţia de preşedinte al USR, spunând că este o decizie firească și de bun simț, în condițiile în care programul său prin care a propus reformarea USR a fost respins de Biroul Național al partidului. Cioloș s-a aflat la șefia USR doar 4 luni, după ce a câștigat alegerile „la mustață” față de contracandidatul său Dan Barna.

În urmă cu o săptămână, Dacian Cioloș și europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache și-au anunțat demisia din Uniunea Salvați România și înființarea unui nou partid politic - REPER - Reînnoim Proiectul European al României.

Cererea de înfiinţare a partidului Reînnoim Proiectul European al României, cu denumirea prescurtată REPER, a fost depusă şi înregistrată joi la Tribunalul Bucureşti. Dacian Cioloş este unul dintre membrii fondatori.

Cei cinci membri fondatori sunt europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţa, Dragoş Tudorache şi Dacian Cioloş.

Potrivit actului constitutiv al REPER, conducerea interimară a formaţiunii politice va fi asigurată, până la primul congres, în copreşedinţie, de Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru.