Persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operațiunilor sale, potrivit unui proiect de lege consultat de G4Media. Informația apare în contextul în care CSAT a pregătit un pachet de legi referitoare la siguranța națională și care urmează să intre în dezbatere publică în următoarea perioadă .

SRIFoto: SRI

Potrivit informațiilor G4Media proiectul de lege ar viza funcționarea Serviciului Român de Informații. Aceștia redau două articole din care reise că cetățenii și persoanele juridice au obligația să colaboreze cu agenții SRI, la solicitarea acestora.

  • Art. 9 (1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorităţi şi instituţii, potrivit competenţelor legale.
  • (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuţiilor sale, potrivit legii.
  • art. 32 Personalul Serviciului în exercitarea funcţiei îndeplinite în condiţiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activităţii de informaţii şi contrainformaţii ori de aplicare a legii, precum şi să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.

De asemenea o altă prevedere stipulează că SRI ar putea deveni autoritate națională inclusiv în domeniul interceptării comunicațiilor. Mai exact, viitorul Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI.

Informațiile apar în contextul în care CSAT a pregătit un pachet de legi referitoare la siguranța națională și care urmează să intre în dezbatere publică în următoarea perioadă.

Este vorba de șase legi care vizează organizarea și funcționarea SRI, SIE, STS, SPP, CSAT și Ministerul Apărării Naționale. Pachetul de legi va avea un impact major asupra funcționării serviciilor de informații și armatei române, cu efecte asupra sferelor de putere din statul român.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul Coaliției nu au fost discuții pe tema pachetului de legi privind siguranța națională și nici la nivelul comisiilor parlamentare care se ocupă cu controlul SRI și SIE nu ar fi existat dezbateri în acest sens.

Potrivit surselor citate ar exista un draft al legiilor siguranței naționale, document care ar fi adunat propunerile venite din partea SRI și SIE, discutat în CSAT și care ar putea fi asumat în următoarea perioadă de către Guvern.

  • „Nu au fost discuții nici în Coaliție nici la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate pe vreun proiect de lege care să facă parte din pachetul legiilor siguranței naționale. (...) Măsurile apărute în presă sunt halucinante și țin mai degrabă de sondarea opiniei publice, sunt lansate special spre a lua pulsul societății. China își obligă prin lege cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete și fix de asta SUA a rupt colaborarea cu ei”, susțin sursele HotNews.ro.

La începutul lunii mai deputații și senatorii au votat înființarea unei comisii comune a Parlamentului care se va ocupa de dezbaterea legiilor securităţii naţionale. Comisia nu este încă funcțională pentru că nu toate partidele parlamentare și-au nominalizat reprezentanții.

Reamintim că în 2016 președintele Klaus Iohannis a inițiat consultări cu toate partidele parlamentare pe marginea legilor securitatii nationale. În urma consultărilor Iohannis a declarat că legile securității sunt învechite și inadaptate și ca vor fi două pachete de legi noi în acest sector, primul în fază avansată și un al doilea pentru care președintele a propus o comisie în Parlament.

Discuțiile pe pachetul de legi au fost blocate la nivel politic. În CSAT s-a lucrat la un pachet de legi în acest sens dar discuțiile în interiorul Coaliției au fost amânate.