Deputații și senatorii au votat marți înființarea unei comisii comune a Parlamentului care se va ocupa de dezbaterea legiilor securităţii naţionale. Pachetul de legi care vizează atribuțiile și organizarea serviciilor secrete și armatei urmează să intre în dezbaterea legislativului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba de șase legi care vizează organizarea și funcționarea SRI, SIE, STS, SPP, CSAT și Ministerul Apărării Naționale. Pachetul de legi va avea un impact major asupra funcționării serviciilor de informații și armatei române, cu efecte asupra sferelor de putere din statul român.

Înființarea comisiei pentru dezbaterea legiilor securităţii naţionale a avut loc în plenul comun după ce Parlamentul a ales doi noi judecători la Curtea Constituțională în persoana adjunctului procurorului general, Bogdan Licu și senatoarea PNL, Iulia Scântei.

În 2016 președintele Klaus Iohannis a inițiat consultări cu toate partidele parlamentare pe marginea legilor securitatii nationale. În urma consultărilor Iohannis a declarat că legile securității sunt învechite și inadaptate și ca vor fi două pachete de legi noi în acest sector, primul în fază avansată și un al doilea pentru care președintele a propus o comisie în Parlament.

Discuțiile pe pachetul de legi au fost blocate la nivel politic. În CSAT s-a lucrat la un pachet de legi în acest sens care urmează să fie făcut public și să intre în dezbatere parlamentară în următoarea perioadă.