Fostul primar Daniel Florea și Vlad Popescu Piedone, fiul actualului primar Cristian Popescu Piedone, încarcerat după ce a fost condamnat în dosarul Colectiv, vor să candideze pentru fotoliul de edil al sectorului 5. Cei doi deputați și-au anunțat intenția luni, în ședința PSD, și au cerut sprijinul partidului, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Solicitarea celor doi l-ar fi deranjat pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, care le-a replicat că partidul are alte priorități acum, și nu alegerile parțiale care ar urma să aibă loc peste șase luni.

„Agenda partidului o face PSD, nu persoane din PSD. Vom lua o decizie în forurile de conducere când va fi cazul. Până atunci, ar trebui să ne preocupăm de guvernare. Partidul decide, nu unul sau altul”, le-ar fi spus Ciolacu celor doi parlamentari.

Daniel Florea este la al doilea mandat de deputat PSD, după ce în perioada 2016-2020 a fost primarul sectorului 5. În perioada în care a fost primar, Florea a fost acuzat că a contractat lucrări la prețuri exorbitante.

Fostul primar PSD al Sectorului 5 Daniel Florea a fost audiat la DNA în toamna anului 2020 după ce procurorii au făcut percheziții la mai multe primării de sector. La vremea respectivă, Florea a fost verficiat în urma unei licitații pentru achiziția a maxim 35.000 de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 5 din București cu un contract cu o valoare estimată la peste 59,1 milioane lei, finanțat din bani publici.

Licitația a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, aratau datele din SEAP. Licitația a fost organizată după ce primarul PSD Daniel Florea anunțase încă din 11 septembrie că a cumpărat deja 33.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, echipamente care să fie livrate gradual până la sfârșitul lunii octombrie. Florea a ținut la secret firma către care a virat milioane de euro din bani publici pentru aceste tablete. În plină campanie electorală și cu puțin timp înaintea începerii noului an școlar, primarul PSD Daniel Florea a postat multe clipuri video în care asigura elevii și profesorii că vor avea tablete cu internet la început de an școlar.

Vlad Popescu Piedone este deputat PSD de Suceava din 2020. El a candidat din partea partidului lui Dan Voiculescu, PPU-SL, susținut pe lista PSD.

Vlad Piedone și-a anunțat public intenția de a candida pe locul rămas vacant după încarcerarea tatălui său Cristian Popescu Piedone. „Voi continua alături de cetățenii Sectorului 5 și de echipa tatălui meu să facem imposibiliul... posibil”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Piedone a cerut din închisoare susținerea fiului la primărie

El a postat acest mesaj după ce Cristian Popescu Piedone le-a cerut, din închisoare, locuitorilor sectorului 5 să aibă încredere în fiul său, Vlad Popescu Piedone.

„Fiul meu Vlad vă este la dispoziție așa cum v-am fost eu! Orice probleme aveți, orice planuri aveți pentru comunitate, vorbiți, vă rog, cu Vlad! Este tânăr, este părinte, este muncitor și, împreună cu echipa Piedone, poate face în sectorul 5 exact ceea ce trebuie! Împreună cu Vlad, continuați să faceți imposibilul... posibil”, a fost mesajul lui Cristian Popescu Piedone.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Sentința a venit la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

USR are deja candidat

USR și-a stabilit deja candidatul pentru Primăria Sectorului 5 - Alexandru Dimitriu, fost secretar de stat la Ministerul Justitiei, potrivit surselor HotNews.ro.

Liberalii nu au discutat încă în forurile statutare nominalizări pentru alegerile parțiale de la sectorul 5. În 2020, liberalul Cristian Băcanu a fost candidatul comun al PNL-USR-PLUS. Cristian Băcanu a ieșit al treilea în Sectorul 5, după Cristian Piedone și Daniel Florea. Distanța față de Florea a fost mai mică de un procent, iar de Piedone l-au despărțit aproape trei procente.