Procurorii DNA fac joi zeci de percheziții în două dosare de corupție, în care sunt vizați fostul primar PSD al Sectorului 1 al Capitalei Daniel Tudorache, precum și fostul edil a Sectorului 5 Marian Vanghelie. Tudorache a scris pe Facebook că percheziția a fost făcută în urma unei sesizări a actualului primar Clotilde Armand pentru achiziția de tablete pentru elevii din Sectorul 1.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.23 Fostul primar al Sectorului 5 Daniel Florea a declarat la plecarea de la DNA că a fost audiat în calitate de martor, înr-un dosar în care cercetările se desfăşoară in rem.

"Am fost audiat într-un dosar în calitate de martor. Cercetările se desfăşoară in rem. (...) Nu am decât calitatea de martor. (...) Am dat toate lămuririle necesare, am răspuns la toate întrebările care mi s-au pus, nu ştiu să vă zic altceva în plus", a afirmat Florea, la plecarea din sediul DNA, potrivit Agerpres.

UPDATE 16.45 Primăria Sectorului 5 a anunțat ulterior, printr-un comunicat de presă, că ofiţeri ai Poliţiei Judiciare din cadrul Direcţia Naţionale Anticorupţie au ridicat documente financiar-contabile de la societatea Economat SRL, dar şi alte documente din cadrul Primăriei Sectorului 5, de la departamentele de specialitate, legate de relaţia cu această societate comercială. Acţiunea ofiţerilor Poliţiei Judiciare din cadrul DNA are legătura cu achiziţia de tablete făcută de Economat SRL, preciza primăria.

UPDATE 15.09: Fostul primar PSD al Sectorului 5 Daniel Florea este audiat la DNA joi după-amiază. Reamintim că procurorii au făcut percheziții astăzi la mai multe primării de sector și la instituții subordonate acestora, precum și la locuințele foștilor edili Daniel Tudorache și Marian Vanghelie, în două dosare de ccorupție.

Daniel Florea a spus, la sosirea la DNA, că a fost chemat pentru a fi audiat în calitate de martor, fără a i se preciza despre ce dosar este vorba.

Întrebat dacă ancheta ar putea viza achiziția de tablete pentru elevi, el a răspuns: "Primăria Secorului 5 nu a mai achiziționat tablete pentru elevi. Voi vedea".

Achiziția a maxim 35.000 de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 5 din București, contract cu o valoare estimată la peste 59,1 milioane lei, finanțat din bani publici, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, arată datele din SEAP. Licitația a fost organizată după ce primarul PSD Daniel Florea anunțase încă din 11 septembrie că a cumpărat deja 33.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, echipamente care să fie livrate gradual până la sfârșitul lunii octombrie. Florea a ținut la secret firma către care a virat milioane de euro din bani publici pentru aceste tablete. În plină campanie electorală și cu puțin timp înaintea începerii noului an școlar, primarul PSD Daniel Florea a postat multe clipuri video în care asigura elevii și profesorii că vor avea tablete cu internet la început de an școlar.

DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că procurorii fac cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, care ar fi fost săvârșite în cursul anului 2020 și anterior.

Joi, au fost făcute percheziții domiciliare în 38 de locații din București și județul Ilfov, din care două sunt entități aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, a precizat DNA.

De ancheta DNA sunt vizați și fostul primar PSD al Sectorului 1 al Capitalei Daniel Tudorache și fostul edil al Sectorului 5 Marian Vanghelie.

Tudorache: Nu am fost “ridicat”, “dus la audieri”, “reținut”

Tudorache a scris pe Facebook că percheziția a fost făcută în urma unei sesizări a actualului primar Clotilde Armand pentru achiziția de tablete pentru elevii din Sectorul 1.

Mesajul transmis sde Tudorache pe Facebook:

  • "Pentru a nu se face speculații cu substrat politic și pentru că nu am nimic de ascuns, doresc să vă aduc la cunoștință situația reală.
  • Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1.
  • Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziția de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară. De altfel, Clotilde Armand a inceput prigoana totală împotriva tuturor angajaților primăriei care nu au “pupat inelul”.
  • Revenind la percheziție, am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce mi s-a solicitat, însă nu s-a identificat nimic suspect. Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia și onoarea.
  • Nu am fost “ridicat”, “dus la audieri”, “reținut” sau subiect al vreunei alte acțiuni spectaculoase și nici nu mi s-a adus la cunoștință ca aș avea calitatea de “suspect” sau “inculpat” în vreun dosar.
  • Mai multe detalii nu știu în acest moment, însă vă voi ține la curent cu orice noutate. Mă voi prezenta la orice solicitare a autorităților, pentru că, așa cum am mai spus, nu am nimic de ascuns. Și, cel mai important, sunt liniștit și mândru în legătură cu activitatea desfășurată în mandatul meu de primar al Sectorului 1".

Marian Vanghelie: Am avut o percheziţie dimineaţă acasă. Le-am zis <>

La rândul său, Marian Vanghelie a declarat pentru News.ro că procurorii au venit şi au stat 2-3 ore la el acasă, făcând percheziţii.

  • "Da, am avut o percheziţie dimineaţă acasă. Procurorii mi-au spus că e un dosar care s-a lucrat in rem şi că e mandat de percheziţie. S-a luat ieri de la Tribunalul Bucureşti mandat şi au venit să facă o percheziţie. Mi-au făcut percheziţia. Nu am mai stat să vină avocaţii, că nu aveam nevoie. Le-am zis <

Întrebat de News.ro dacă procurorii au ridicat ceva de la el de acasă, el a răspuns: "Da, dar nu nişte documente într-un vreun sens. Nişte chestii mai vechi de la societăţile mele, Societatea Bucureşti. Lucruri pe care le aveam prin casă. Diverse chestii. Nu ştiu, nişte facturi ce a cumpărat soţia. Dar nu chestii senzaţionale. Lucruri din acestea normale".

El a mai precizat că este vorba de un dosar deschis în acest an, şi procurorii i-au spus că vizează fapte de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

  • "Am făcut proces verbal de percheziţie. Dosarul este deschis în 2020. Nu îmi dau seama cu ce are legătură. Cred că tot pe baza vreunui denunţ. Ce puteţi crede? Eu am şi plecat de acasă. Da, a durat un pic, vreo 2-3 ore. S-au uitat un pic, au verificat. Încă nu înţeleg despre ce este vorba. Nu ştiu ce să zic. Aflăm în câteva zile.
  • Lucrurile sunt în deplină mişcare. Mie mi-au spus că e vorba despre abuz în funcţie. La mine nu scrie pe procesul verbal, pe documentele acelea – abuz în funcţie şi trafic de influenţă. Nu am auzit de corupţie. Dar eu ştiu, poate acestea două însumate fac corupţie. Nu îmi dau seama. Înţeleg că dosarul e cu mai multe persoane. Nu mi-au zis că eu sunt implicat cu abuz în funcţie sau trafic de influenţă. Mi-au zis că dosarul are la bază abuz în funcţie şi trafic de influenţă, din ce am înţeles eu”, a adăugat Marian Vanghelie.

​​Contractul care a fost ținut la secret de fostul primar PSD Daniel Tudorache și pe baza căruia au fost livrate tablete cu internet pe 2 ani către elevii și cadrele didactice din Sectorul 1 face în prezent obiectul unui audit al Camerei de Conturi București. Este vorba de un contract de 76 milioane lei, finanțat din bani publici, atribuit prin negociere, nu prin licitație.

CITEȘTE ȘI: