Primăria Sectorului 1 ține la secret firma de la care a cumpărat 48.000 de tablete care vor ajunge gratuit la elevi și profesori / Achiziția de circa 76 de milioane de lei s-a făcut fără licitație

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 10 septembrie 2020, 10:43 Actualitate | Administratie Locala


Dan Tudorache - interviu HotNews.ro
Foto: Hotnews
Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunțat marți că a finalizat achiziția celor 48.000 de tablete care vor ajunge la elevi și profesori până la începerea școlii. Acesta a declarat că pentru o tabletă, cu abonament la internet pe 2 ani, a plătit circa 1.600 de lei, deci în total circa 76 milioane de lei. Contactat de HotNews.ro, primarul Daniei Tudorache a declarat că nu știe de la cine au fost achiziționate tabletele, deși o sumă uriașă din bugetul Primăriei a fost alocată pentru asta, iar dacă vrem să aflăm trebuie să trimitem o solicitare scrisă. Lucru pe care l-am făcut, dar nu am primit niciun răspuns. Primăria Sectorului 1 nu vrea să spună ce firmă a primit din bani publici 76 milioane lei.


Primăria Sectorului 1 nu a făcut licitație, în ciuda faptului că este vorba despre foarte mulți bani, achiziția fiind făcută în baza unei proceduri de negociere fără anunț de participare, publicată într-un ziar la anunțuri diverse. În sistemul electronic de achiziții publice nu apare niciun anunț, acesta fiind ocolit. Mai mult, Consiliul Local Sector 1 nu a aprobat o hotărâre distinctă pentru achiziția tabletelor, ci s-a făcut doar o rectificare bugetară. HotNews.ro a cerut explicații de ce nu a fost făcută licitație și în baza căror prevederi legale s-a făcut achiziția, dar nici la asta nu am primit răspuns.

Începutul

Încă din luna martie, de la începutul pandemiei, după închiderea școlilor, primarul Daniel Tudorache a anunțat că va cumpăra tablete pentru toți elevii din Sector, astfel încât cursurile să se desfășoare online.

"Şcolile se închid, dar educaţia trebuie continuată! Am avut discuţii cu colegii din primărie, despre ce măsuri putem lua, la nivel de administraţie publică locală, pentru continuarea educaţiei. Copiii nu pot sta degeaba, dacă această vacanţă impusă se va prelungi. Sunt unele soluţii simple (de exemplu bazate pe aplicaţii ca YouTube sau Facebook live), care nu necesită decât prezenţa în gospodărie a unui smartphone sau tabletă, cu conexiune la internet. Profesorii îşi fac conturi, lecţiile sunt predate live şi pot răspunde întrebărilor elevilor, în comentarii.De aceea am decis că vom asigura din bugetul local tablete atât pentru toţi profesorii, cât şi pentru toţi elevii din sectorul 1, urmând să asigurăm tot necesarul logistic pentru a susţine cursurile on-line", a postat Tudorache pe pagina sa de Facebook, pe 9 martie.

Pe 8 aprilie, în cadrul unui proiect de rectificare bugetară pus pe ordinea de zi suplimentară, printre alte zeci de alocări, s-au dat circa 76 milioane de lei Administrației Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice pentru achiziția tabletelor.

La vremea respectivă, consilierii PNL nu au votat proiectul de rectificare atrăgând atenția că tabletele trebuie date doar cazurilor sociale, nu la toată lumea.

”Din punctul nostru de vedere, la momentul în care s-a venit pe ordinea de zi cu o rectificare, respectiv pe data de 8 aprilie, pe ordinea suplimentară, nici măcar nu am fost anunțați din timp deși era vorba despre 76 milioane lei, la momentul acela am spus în ședință că nu suntem de acord să acordăm aceste tablete tuturor copiilor din Sectorul 1. Nu locuim într-un mediu rural ci într-unul dintre cele mai bogate sectoare și i-am propus domnului primar să facem un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să stabilim niște criterii de acordare a acestor tablete, cazurilor sociale. Nu a fost de acord, a mers mai departe cu rectificarea. Proiectul a fost votat în Consiliul Local, consilierii PNL nu au votat”, a declarat pentru HotNews.ro Ramona Porumb, liderul consilierilor PNL din Consiliul Local Sector 1.

Un anunț obscur

Până în luna august nu s-a mai auzit nimic de această achiziție. La o conferință de presă organizată pe data de 27 august, primarul Daniel Tudorache anunța că este în procedură de achiziție de tablete cu conexiune la internet”.

”„Suntem în procedură de achiziţie pentru tablete pentru toţi copiii din Sectorul 1 şi profesorii din sector. Avem undeva la 40.000 de elevi şi undeva la 5.000 de profesori. Licitaţia este în curs. Noi sperăm să o terminăm. (…) De ce am început licitaţia aşa târziu? Ca să pot da drumul la o licitaţie aveam nevoie de un aviz de la Autoritatea pentru Digitalizarea României. Am primit acest aviz în urmă cu câteva zile. Nu puteam da drumul la licitaţie fără această hârtie. O am, deci licitaţia este în curs şi îi anunţ pe părinţi că până la începerea anului şcolar copiii lor vor avea tablete. Tabletele vin cu net pe 2 ani”, a declarat Tudorache șa vremea respectivă.

Numai că nu era vorba despre o licitație.

Cu câteva zile în urmă, la rubrica ”Anunțuri diverse” a unui ziar apar câteva rânduri că ”Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1, organizează procedura de achiziţie in vederea atribuirii contractului avand ca obiect Furnizare dispozitive mobile de calcul pentru unitatile de invatamant din Sectorul 1 in vederea desfasurarii in conditii optime a procesului educational online în contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice naţionale determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin dotarea acestora cu dispozitive mobile de calcul noi, cu o posibilă conectare la reţeaua de internet.

Data limită de depunere a ofertelor era 24 august, iar deschiderea ofertelor pe 26 august.

”Procedura aplicată pentru atribuirea contractului: Negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare in conformitate cu prevederile art.104 lit.c) din Legea nr.98/2016 privind achizitiile publice, actualizata. Tip de finantare: Fonduri bugetare legal constituite Valoarea estimata a contractului de furnizare dispozitive mobile de calcul ce urmeaza a fi incheiat este de 78.255.000 lei fara TVA, la un pret unitar fara TVA in cuantum de 1.739 lei/produs. Data limită pentru solicitarea clarificărilor: 24.08. 2020 ora 14.00. Data limita de raspuns la clarificari din partea autoritatii contractanta: 25.08.2020, ora 14.00. Data limită de depunere a ofertei: 26.08.2020, ora 12.00”, se mai arată în anunț. Câştigătorul va trebui să livreze tabletele în 10 până la cel mult 20 de zile, conform anunţului.

Pe 8 septembrie, primarul Daniel Tudorache a anunțat că a cumpărat tabletele și a început distribuirea lor.

Opoziția nu este de acord cu metodele primarului

Ramona Porumb, liderul consilierilor PNL din Consiliul Local Sector 1, este de părere că trebuia făcută licitație.

”Am aflat doar că a fost o negociere directă, în niciun caz licitație. Nu este normal să se aplice această procedură la o sumă atât de mare, din punctul meu de vedere trebuia făcută o licitație. Nu știm cine a câștigat contractul, pe noi nu ne-a mai informat nimeni. Din momentul în care a fost în Consiliul local acea rectificare nu am mai primit nicio informație de la primărie cu privire la această achiziție”, a declarat aceasta pentru HotNews.ro.

Clotilde Armand, fost consilier local Sector 1 din partea USR și candidat la funcția de primar al Sectorului 1 a postat pe pagina de Facebook, chiar înainte să se finalizeze achiziția, că va face plângere penală.

„Vreți să știți cum arată ultimul tun din bani publici dat pe final de mandat de primarul pesedist de la Sectorul 1? Aflu că într-o publicație destul de obscură a fost publicat un anunț de Primăria Sectorului 1. Anunțul ne informează că Primăria (prin Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice Sector 1) umează să cumpere astăzi prin negociere directă 45.000 de tablete. Acestă achiziție are o valoare de peste 16 milioane de euro. Așa arată ultimul tun dat de PSD înainte să plece acasă. Dar eu n-am să-i las să facă asta și voi depune chiar acum o plângere la Parchet pentru această achiziție”, a postat aceasta pe pagina de Facebook.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8589 vizualizari

 • +28 (28 voturi)    
  Legi de rahat (Joi, 10 septembrie 2020, 10:56)

  Cataleya [utilizator]

  si legiuitori de rahat.

  Nimeni nu se sinchiseste ca astfel de specimene isi bat joc si de legi si de oameni.
  Sa tragi cu tunul si nu gasesti in tot Bucurestiul un judecator curajos care sa trimita mascatii la primaria acestui infractor, sa scoata pe toata lumea afara si sa confiste toate hartiie si computerele.
  Pana si deciziile judecatoresti definitive sunt batjocorite si scuipate de acesti indivizi, indiferent ca vorbim de Firea sau de ultimii interlopi (cu toate ca prea mare diferenta nu e)
 • +19 (21 voturi)    
  "Tun" de final de mandat (Joi, 10 septembrie 2020, 10:57)

  Absurdistanul [utilizator]

  Daca nici copii din sectorul 1 nu mai au tablete de acasa, nu mai zic nimic de cei din nordul tarii din munti!
 • +26 (26 voturi)    
  Tablete Apple? (Joi, 10 septembrie 2020, 11:04)

  gugurila [utilizator]

  Daca a luat iPad-uri a negociat bine si e ieftin :)

  Da' cel mai probabil is niste tablete care pe emag sunt 399 ron...
 • +21 (23 voturi)    
  primarul a semnat ca primarul??? (Joi, 10 septembrie 2020, 11:10)

  alexman1 [utilizator]

  Cum sa nu stie primarul care e firma care "a castigat" licitatia? Atunci de ce mai este primar?S-au respectat normele in vigoare?DNA?
 • +20 (22 voturi)    
  Dupa ce trece pandemia (Joi, 10 septembrie 2020, 11:21)

  gigiduru_ [utilizator]

  O sa fie o epidemie de dosare DNA. Acum se dau tunurile ...
  • +12 (16 voturi)    
   speranta moare ultima (Joi, 10 septembrie 2020, 11:43)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui gigiduru_

   S-au acoperit legal. "Stare de urgenta" si alte scuze de genul asta, oficializate prin legi si ordonante. La acest capitol, PSD si PNL s-au inteles perfect. Fiecare fura pe tarlaua lui, cat poate. Spaga se ia prin contracte de consultanta in paradisuri fiscale. Singurul care poate face ceva este Oficiul pentru prevenire si combaterea sapalarii banilor. Acolo unde Orban l-a numit zilele trecute pe Laurențiu Baranga, un individ care si-a luat BAC-ul la 32 de ani. E clar?..

   Daca legea nu-i mai obliga sa faca licitatie, este irelevant cati bani dau pe tabletele alea. In definitiv, primarii au fost alesi democratic. Asta esta vointa poporului.
 • +21 (25 voturi)    
  Greseala de incepator (Joi, 10 septembrie 2020, 11:28)

  mirceapanait [utilizator]

  Cele de la Orange, obtinute prin licitatie au costat de 3 ori mai putin:

  "În total ar fi vorba despre 82.826 de tablete pentru 14 județe și Capitala. În total Orange a ofertat 41.313.608,8 RON fără TVA pentru 82.826 de tablete, deci valoarea unei singure tablete cu conexiune la internet timp de 2 ani este de 498,8 lei, potrivit Edupedu.ro."

  Cateva explicatii ar fi binevenite.
 • -12 (18 voturi)    
  foarte bine (Joi, 10 septembrie 2020, 11:41)

  Mary80 [utilizator]

  multi vrem scoala online dar nimeni nu pune la dispozitie infrastructura. Nu conteaza de unde le-a luat, conteaza ca s-a facut ceva, si 48 de mii de copii din sectorul 1 pot invata! 1600 de lei cu internet pe 2 ani e foarte ok.
  • +2 (8 voturi)    
   si mai foarte bine! (Joi, 10 septembrie 2020, 13:26)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   Vin alegerile, avem nevoie de bani,noi,cei de la psd stim sa furam de la copii.
   • +4 (6 voturi)    
    ........`ne trebuie bani (Joi, 10 septembrie 2020, 14:56)

    Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

    si furam,,pentru ca(inca!)putem´`!!!!Dar grabiti-va,ca vine ea ziua de 27 si vedeti voi pe dracu!Doamne-ajuta!
   • -1 (1 vot)    
    tablete (Vineri, 11 septembrie 2020, 10:17)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

    "noi,cei de la psd stim sa furam de la copii."
    Poate dvs. sunteti la alt PSD. Pentru ca astia de la Sect. 1 le dau tabletele GRATUIT .
    Dar poate ca le fura bomboanele din buzunar. Stiti ceva in acest sens?
  • +6 (10 voturi)    
   din ce in ce mai penibil (Joi, 10 septembrie 2020, 13:33)

   karryne [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   "Nu conteaza de unde le-a luat"
   Du-te si te culca.
 • +8 (12 voturi)    
  huh (Joi, 10 septembrie 2020, 11:46)

  transpenibilus [utilizator]

  Dar cum, nu ORGAN si PNL fura in stare de alerta ca asa oracaie postacii Kiselef 10:6 care isi fac veacul pe aici? Adica TOT PESEDEAUA FURA??????? Cine ar fi cezut...

  Nu zicea ciolacul ca ei nu mai sunt la putere, xa justitia e aservita SRI si Iohannis si ca PNL fura?

  Pai, daca nu MINTE CIOLACUL, de ce nu sunt areststi toti la ora asta?????
 • -7 (15 voturi)    
  Totusi, sect. 1 are tablete la 14 septembrie!!! (Joi, 10 septembrie 2020, 11:59)

  danduta [utilizator]

  Restul tarii, nu!
  De ce?
  Daca prostia nu a omorat pe nimeni, inca,
  Birocratia o sa ne omoare.
 • +4 (16 voturi)    
  sunt vonino (Joi, 10 septembrie 2020, 12:21)

  mmmircea [utilizator]

  nu stiu modelul, dar era la stiri ieri in depozit individul pozandu-se langa paletii de vonino. Cat e parandaratul, asta s-o stabileasca dna-ul. Oricum la 1 Tudorache castiga cu 50%, fie ca le place sau nu unora. A bifat toate pomenile la timp, masti, tablete, margarete. De bine de rau, romprestul isi face treaba si strange gunoaiele, are grija de spatiile verzi si treaba asta se vede. A continuat programul lui Chiliman de anvelopare a blocurilor, acum le schimba la alea vechi si lifturile. Asa se castiga punct dupa punct. De partea cealalta are o candidata slaba care e incapabila sa se calmeze doua minute ca sa poata transmite un mesaj. Probabil la casele de pariuri cota lui Tudorache pentru realegere e 1.01
  • +3 (13 voturi)    
   hehe (Joi, 10 septembrie 2020, 12:51)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Zi zau dar fara accent rusesc.
  • +5 (7 voturi)    
   cu iz penal, dar scapa (Joi, 10 septembrie 2020, 14:30)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Pandemia cica da urgenta, iar pretul ...
   Vonino tocmai au adus un model care nu e petarda, iMart Pro - pret de lista 2000 (dar nu cred ca au vandut prea multe bucati la pretul ala).
   Nu face nimic in plus fata de Huawei sau Lenovo de 900 lei in magazin. Plus ca exista la aceiasi bani modele mai performante de la producatori cunoscuti (Samsuing Galaxy Tab S5e)
 • +11 (13 voturi)    
  Tunuri grele la care nu ai ce face (Joi, 10 septembrie 2020, 12:36)

  doz2018 [utilizator]

  Achizitia nu apare nicaieri si aici nu ma refer la licitatie ci la orice fel de cumparare sin bani publici (nicaieri in online)
  Procurorii nu au ce sa faca pentru ca ei judeca un caz cu legea in mana. Daca fapta nu contravine legii nu au ce face. Ei stiu din primele 10 secunde ca e hotie dar nu te poti duce la judecator cu ....nimic
  • +1 (1 vot)    
   tablete sect.1 (Vineri, 11 septembrie 2020, 10:06)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

   "Procurorii nu au ce sa faca pentru ca ei judeca un caz cu legea in mana. Daca fapta nu contravine legii nu au ce face. Ei stiu din primele 10 secunde ca e hotie"
   Cum adica:
   - Fapta NU contravine legii dar procurorii stiu ca e hotie din primele 10"?!. Dar cine le-a spus ca e, ca s-a dus LC Kcare ii indruma ?
   - Ei judeca ( conform carei legi) cu legea-n mana? Cred ca daca ar avea-o unde ziceti, n-ar judeca, ci ar instrumenta cazul.
   - Poate ca ar trebui sa ne bizuim pe Curtea de Conturi, singura abilitata sa faca o analiza. Se pare ca nu avem toate datele si o dam in aratura cu atatea presupuneri.
 • +5 (7 voturi)    
  Afaceri compensatorii se practica in UE (Joi, 10 septembrie 2020, 13:33)

  SRA [utilizator]

  Buna Ziua,

  Am sa va spun ceva interesant si bine de stiut,!
  Faramitirea de comenzii de tablete este o greseala mare, s-a uitat de practica AFACERII COMPENSATOARE !!!
  Ce inseamna aceasta la o comanda mare se poate solicita furnizorului, 30% impoartate si 70% fabricate in tara in ROMANIA !

  Se castiga prin pret, economie de devize, transfer de KNOW HOW, locuri de munca, dezvoltarea de firme private, etc !

  Preul de 328 Euro este exagerat, nu trebuia sa depaseasca max 180 Euro/bucata !

  Si inca ceva, daca se licita printro cumulare de nevoii de tablete se ajungea la 150 Euro/bucata !

  Dar notiunea deAFACERI COMPENSATORII trebuia sa se realizeze si la autobuzele din bucuresti

  Merci
  • 0 (2 voturi)    
   Offset, doar ca nu se fabrica in Romania (Joi, 10 septembrie 2020, 14:49)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Exista cativa "integratori", adica importatori din China care fac rebranding: Allview, Eboda, Vonino, iHunt.
   Sa incepi productia in juma de an e greu, dar se putea plasa comanda din timp sa nu fie stres si sa nu se ajunga la negocieri directe pe preturi mari (sigur e si ceva parandarat sau e un PSD-ist de frunte care apoi cotizeaza el la partid).
 • +10 (12 voturi)    
  deci astia de la Primaria 1... (Joi, 10 septembrie 2020, 13:39)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  au luat tablete cu 1600 de lei si internet in timp ce guvernul si Orange trebuie sa semneze un contract pentru tablete la 400 lei bucata cu net inclus. Copiii din sectorul 1 sunt aparent dadaciti de vor avea parte de tablete mai performante. Bine, in realitate, probabil tabletele sunt tot la pretul de 400 lei doar ca a umflat Tudorache pretul de vreo 4 ori. E incredibil lipsa de transparenta in astfel de situatii. Un contract il ascunzi bine doar cand ceva e in neregula.
 • -3 (7 voturi)    
  parere (Joi, 10 septembrie 2020, 16:49)

  Andreescu Claudia [anonim]

  Primarul de la 1 a făcut treaba guvernului, din moment ce guvernul a promis tablete și nu a livrat, ce trebuia să facă primarul, să se lege cu lanțuri de poarta lui Orban și Anisie?
 • -2 (4 voturi)    
  skimbati legile (Joi, 10 septembrie 2020, 22:39)

  nalbaroiu [utilizator]

  ca sa se poate cumpara legal tablete in timp util. Multa luma din forumul asta habar nu are cum se fac licitatiile publice, tehnic vorbind ca sa nu se poata agata nici un procuror de nimic , ar trebui ca sa inceapa scoala in aprilie ca sa se includa si contestatiile si totul sa fie perfect legal si democratic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by