După o prezentare sumară a activității, cei trei candidați pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Camerei Deputaților au primit aviz favorabil.

Bogdan Licu e sustinut de PSD pentru un post in CCRFoto: AGERPRES

Din cei trei candidați doar unul va fi numit. Astfel, deputații vor decide în plen, printr-un vot formal un nou judecător la Curtea Constituțională care va fi, potrivit susținerii politice, în persoana lui Bogdan Licu.

Danileț: „În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic”

Primul candidat pentru postul de judecător al CCR audiat de către deputații juriști a fost cel susținut de USR- Cristi Danileț. Acesta le-a spus deputaților că „în ultimii ani, CCR a devenit un actor politic şi cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei” și că îşi doreşte o transparentizare a activităţii CCR.

„În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic şi cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei. . (...) Cred mult în legitimitatea Curţii, în încrederea pe care trebuie să o sădească cetăţeanului de rând şi cred eu că un popor care nu crede în propria Constituţie degeaba are Constituţie. De aceea, văd o transparentizare a activităţii CCR. Mai mult, văd o indexare tematică a jurisprudenţei sale. Mi se pare neloial publicarea şi vinderea jurisprudenţei Curţii Constituţionale. Acestea ar trebui să fie în fişe tematice pentru tot publicul. Ar trebui ca hotărârile CCR să fie redactate şi pronunţate o dată şi nu în paşi distincţi. Cred că judecătorii CCR care sunt în minoritate ar trebui (...) să îşi motiveze opiniile separate", a mai afirmat Cristi Danileţ.

Acuzat de plagiat de două ori, Bodan Licu: În activitatea mea veți găsi elemente în care am fost pionier

Audierea lui Cristi Danileț a durat puțin peste 20 de minute fiind urmat de candidatul susținut de PSD, prim-adjunct al procurorului general al României, Bodan Licu.

Licu a fost acuzat că a plagiat masiv chiar pe actualul contracandidat pentru postul de judecător la CCR, Cristian Danileț.

  • Bogdan Licu: „Consider că experiența profesională pe care am acumulat-o m-a adus la o maturitate a activităţii mele ca jurist şi o maturitate ca om. CCR, ca şi CSM, unde am activat, este un organ colegial. Într-un organ colegial nu poţi să activezi dacă nu colaborezi, nu discuţi cu colegii, dacă nu eşti capabil să-ţi prezinţi punctele de vedere profesionist, argumentat, dar în acelaşi timp să ai răbdarea şi calmul necesar să asculţi şi opiniile celorlalţi, doar aşa poţi ajunge la un consens şi la a adopta hotărârile în spiritul legii şi al Constituţiei.
  • Cred că voi reuşi să contribui la coeziunea din cadrul CCR, cred că voi reuşi să stimulez un dialog mai mare între CCR şi, de exemplu, Curtea de Justiţie a UE şi să ne armonizăm poziţiile între noi, astfel încât să primeze interesul cetăţeanului şi CCR să aibă o imagine bună(...) Am peste 26 de ani de activitate în Ministerul Public (...) În activitatea mea veți găsi elemente în care am fost pionier”

La finalul audierilor, Bogdan Licu a spus că „poate îmbunătății activitatea Curții Constituționale prin coeziune și dialog”.

„Nu-mi fac cinste notele din facultate, dar trebuie să vă spun că muncesc de la 18 ani”

De asemenea acesta a răspuns întrebărilor adresate de deputaţii USR referitoare la notele mici în ciclul de licenţă la facultăţii: „Nu-mi fac cinste notele din facultate, dar trebuie să vă spun că muncesc de la 18 ani. Tatăl meu a decedat când eram mic şi am făcut facultatea trebuind să-mi întreţin familia”.

Al treilea audiat a fost candidatul propus de AUR Ioan Sabău-Pop. Acesta a pledat pentru necesitatea unor modificări legislative, inclusiv pentru revizuirea Legii fundamentale, astfel încât activitatea CCR să fie "primenită".

„Doresc să aduc o contribuţie şi am energia şi experienţa potrivită pentru a contribui la modernizarea statului român, la aşezarea şi ordonarea raporturilor de putere, pentru că asta face CCR, cum face un judecător la instanţă, în conformitate cu evoluţia şi progresul societăţii româneşti. (...) Ar fi nevoie de o serie de modificări, inclusiv de revizuirea Constituţiei, care să ducă la primenirea activităţii Curţii Constituţionale şi la celelalte autorităţi ale statului", a spus Ioan Sabău-Pop.

Toți cei trei candidați au primit un aviz favorabil din pareta Comisiei Juridice. De altfel, preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că votul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, asupra persoanei care va fi numită la CCR.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat să se dea un vot separat pentru cei trei candidaţi, anunţând că, în urma respingerii acestei propuneri, reprezentanţii formaţiunii sale nu participă la vot.

Reamintim că deputații din Comisia Juridică i-au audiat pe candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie. Este vorba de Bogdan Licu, propus de PSD, Cristi Dănileț, propus de USR, și Ioan Sabău, propus de AUR.

De asemenea Comsia Juridică a Senatului i-a avizat favorabil în aceiași zi pe candidații propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională în locul Monei Pivniceru, căreia îi expiră mandatul în luna iunie.

PNL a propus-o pentru această funcţie pe Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, USR - pe Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR, iar AUR - pe Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a precizat că votul acordat fiecăruia dintre cei trei candidaţi a fost în unanimitate, pentru că aceştia îndeplinesc condiţiile, plenul Senatului urmând să decidă, în şedinţele din 3 mai sau 4 mai, care dintre candidaţi va fi ales.