​Parlamentarii îi audiază miercuri pe candidații propuși pentru un post de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba de trei posturi care se vacantează pe 10 iunie.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)Foto: AGERPRES

Candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională în locul Monei Pivniceru, căreia îi expiră mandatul în luna iunie, vor fi audiaţi miercuri, începând cu ora 14,00, în Comisia juridică a Senatului, iar votul în plen va fi săptămâna viitoare.

PNL a propus-o pentru această funcţie pe Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, USR - pe Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR, iar AUR - pe Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD.

Tot miercuri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor îi va audia pe candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie. Este vorba de Bogdan Licu, propus de PSD, Cristi Dănileț, propus de USR, și Ioan Sabău, propus de AUR.

Șansele pentru a ocupa posturile vacante la CCR le au Iulia Scântei de la PNL și Bogdan Licu, susținut de PSD.

Administrația Prezidențială îl propune pe consilierul prezidențial - Mihaela Ciochină.

Până pe 10 iunie expiră mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale. Este vorba de Mona Pivniceru (numită de Senat), Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor) şi Daniel Morar (numit de preşedintele Traian Băsescu).

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.