​Fostul președinte al României, Traian Băsescu, afirmă că este o „rușine fără margini” faptul că, în timp ce ucrainenii sunt zdrobiți de tancurile rusești, tările occidentale refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT.

HotNews.roFoto: Hotnews

În opinia sa, această măsură este una „majoră”, dar „singura care nu ar însemna un nou compromis cu Rusia lui Putin”.

Ce scrie fostul șef al statului pe Facebook:

  • „Bătăușul de la Kremlin trebuie oprit!
  • O ruşine fără margini,
  • În timp ce ucrainenii sunt zdrobiţi sub şenilele tancurilor ruseşti, occidentul refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre Federaţia Rusă din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor naturale, alimentând maşinăria de război a lui Putin.
  • Imaginile dramatice cu suferinţele îngozitoare ale femeilor şi copiilor ucraineni îi impresionează pe marii politicieni occidentali mult mai puţin decât banii multinaţionalelor.
  • Sigur că o astfel de măsură este majoră şi ne va afecta şi pe noi, dar este singura care nu ar însemna un nou compromis cu Rusia lui Putin.
  • S-ar putea să ne fie ceva mai frig în case, dar acum ucrainenii mor.
  • Dacă după compromisurile în favoarea Rusiei legat de R.Moldova (Transnistria), de Georgia (Aphazia şi Osetia de Sud), de Ucraina (Crimeea şi Dombas) va urma un nou compromis şi după invadarea Ucrainei, atunci să nu ne mire dacă următoarea ţintă a lui Putin va fi o ţară membră NATO sau UE.
  • Şi atunci, marile cancelarii europene vor spune din nou “business as usual” pentru că va fi o ţară de la frontiera de Est a NATO şi UE.
  • Ce păcat că nimeni nu-şi mai aminteşte Conferinţa de la Munchen din 1938, iar Germania si Italia sunt primele care trebuie sa-si aminteasca.”

Invazia recentă a Ucrainei de către Rusia a intensificat presiunea pentru sancţiuni economice mai dure asupra Moscovei, inclusiv posibila excludere a ţării din sistemul SWIFT. Deocamdată, Uniunea Europeană a aprobat sancțiuni „masive” împotriva Rusiei fără a ajunge însă până la a exclude țara din sistemul Swift.

Citește și:

De ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT?

De ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT? A fost o întrebare care i-a fost pusă insistent lui Joe Biden în timpul conferinței de presă de joi.

Președintele american a dat asigurări că tăierea Rusiei din rețeaua interbancară Swift, o roată esențială în finanțele globale, rămâne „o opțiune” de răspuns la invazia Ucrainei, potrivit AFP.

El a subliniat, însă, că „în prezent aceasta nu este (o) poziție” împărtășită de europeni și a asigurat că celelalte sancțiuni financiare anunțate joi de Statele Unite și aliații lor au avut „un impact la fel de mult sau chiar mai mare” decât această opțiune, revendicată chiar de Ucraina.

Germania și Italia, foarte dependente de gazul rusesc,dar și Ungaria, Cipru, Luxemburg sau Letonia, sunt statele reticente față de această măsură, potrivit AFP.

Alte state membre UE, dimpotrivă, ar dori să meargă și mai departe. „Pachetul care se află pe masă ar trebui întărit cu sancțiuni suplimentare, astfel încât instituțiile financiare ruse să aibă mai multe dificultăți în operarea în sistemul financiar internațional”, a declarat șeful guvernului belgian, Alexander De Croo. "Nu trebuie să excludem nimic. Nu trebuie să avem subiecte tabu. Știm că militar nu putem face nimic pentru moment", a estimat prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel.

„Sancțiunile pe care le-am propus pentru toate băncile lor sunt de consecințe egale, poate sunt mai multe consecințe decât SWIFT”, a spus Biden, potrivit CNN.

  • Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării. Ar produce un șoc companiilor rusești și clienților lor străini - în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze exprimate în dolari SUA.
  • Dacă băncile ruseşti ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă şi mai scumpă.
  • Cumpărătorilor străini de mărfuri ruseşti le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi.
  • Excluderea Rusiei din SWIFT este puţin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.
  • În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, dar se supune legislației UE.

Urmărește LIVETEXT pe HotNews.ro cele mai noi informații în criza din Ucraina​