Dacian Cioloș a anunțat, în ședința Biroului Național al USR, că va demisiona din funcția de președinte, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Conducerea interimară a USR a fost preluată de Cătălin Drulă.

Dacian CiolosFoto: AGERPRES

Dacian Cioloș a făcut anunțul într-o a doua ședință a Biroului Național al USR, convocată luni, de la ora 15.30. Cioloș urmează să susțină o conferință de presă de la ora 18.00.

Cătălin Drulă a preluat funcția de președinte interimar.

Conform statutului USR, în cazul demisiei președintelui funcția este preluată de vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres. Acesta este Cătălin Drulă, care a și anunțat public că este pregătit să preia conducerea USR în cazul în care Dacian Cioloș demisioneză: "Îmi voi face datoria".

Următorul pas ar fi declanșarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte.

Reamintim că luni Biroul Național al USR - dominat de echipa lui Dan Barna - a respins noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloș, de care actualul președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS în 1 octombrie 2021, cu 19.603 voturi (50,9%), față de 18.908 de voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna, voturile fiind exprimate online. Rezultatul a fost validat apoi la congres.

Ce a dus la conflictul din USR

Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit joi seară în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid.

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

Și asta, începând chiar cu alegerile care ar trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program.

Nici Guvernul din umbră al USR nu va mai fi unul „intern”. Cioloș propune înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”.

O altă modificare ar fi cea la nivelul secretariatului general al partidului. Dacă acum, potrivit statutulu, secretarul general este votat de Biroul Național la propunerea președintelui, care este obligat la o nouă nominalizare în caz de eșec, acum Cioloș vrea scoaterea funcției la concurs.

Potrivit unei înregistrări din timpul discuțiilor, consultate de HotNews.ro, liderul USR spunea clar că își va da demisia dacă propunerea sa de program nu trece de Biroul Național și nici nu se declara dispus să negocieze „substanța” documentului în vreun fel.

Liderul USR a precizat foarte clar că, dacă programul său nu trece de votul Biroului Permanent, își va da demisia de la șefia USR pentru că „înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc”.

În ședința de luni, Biroul Național a respins programul propus de Cioloș cu 14 voturi împotrivă și 11 pentru. Votul a fost dat în condițiile în care Cioloș nu a vrut să renunţe la punctele din program care au generat tensiuni majore în partid, printre care înfiinţarea unei comisii de experţi care să propună miniștrii, demiterea secretarului general al partidului, interzicerea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, conform unor surse din partid.