Biroul Național al USR - dominat de echipa lui Dan Barna - a respins noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloș, de care actualul președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului. Șeful USR și-a programat o conferință de presă la ora 18.00.

Dacian Ciolos si Dan BarnaFoto: Agerpres

Ședința Biroului Național al USR a durat patru ore.

UPDATE 15:40 Dacian Cioloș și-a anunțat colegii că demisionează de la șefia USR.

Dacian Cioloş a transmis şi un mesaj către parlamentarii USR:

”Bună colegi. Din motivele pe care am avut ocazia să le expun în partid în aceste ultime zile, în urma votului de azi din BN asupra Programului meu ca preşedinte, am decis să-mi depun mandatul de preşedinte al USR. Intenţionez să rămân în continuare în partid şi să susţin, ca membru, lucrurile care cred că ar trebui făcute. Vă mulţumesc pentru felul în care am lucrat împreună, vă urez mult succes şi să ne vedem cu bine. Îi urez mult succes lui Cătălin Drulă pentru interimatul pe care-l va prelua. Dacă credeţi că vreodată vă pot ajuta cu ceva, sunt alături de voi”.

UPDATE 15.20 A fost convocată, pentru ora 15.30, o nouă ședința a Biroului Național al USR.

UPDATE 14.01 Dacian Cioloș le-a spus colegilor că va decide în cursul zilei dacă va demisiona sau nu. „O să anunț decizia mea în cursul zilei de azi”, le-a spus Cioloș.

UPDATE 13.58Biroul Național respinge programul propus de Cioloș cu 14 voturi împotrivă și 11 pentru.

UPDATE 13.55 Începe votul pe programul președintelui.

UPDATE 13.10 Cioloș nu vrea să renunțe la înființarea comisiei de experți pentru propunerea miniștrilor, demiterea secretarului general al USR, George Marussi, și nici la interzicerea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie.

UPDATE 12:40 Cătălin Drulă a vorbit despre nevoia de unitate și de respectare a valorilor fundamentale ale partidului.“Nu pot să votez un program care este o lipsă de încredere în democrație”, ar fi spus Drulă în ședința BN.

UPDATE 12.30 Dan Barna i-ar fi spus lui Dacian Cioloș că dacă își dorește schimbarea secretarului general să propună la vot în Biroul Național. "Și eu am avut secretar demiși. Cel mai bine ar fi să-ți identifici o majoritatea de două treimi pentru ați putea duce la capăt proiectul", i-ar fi spus Barna lui Cioloș, în spatele ușilor închise.

UPDATE 11.40 Cioloș nu este de acord cu niciun amendament propus de membrii BN. El insistă să fie demis secretarul general al USR, George Marussi, idee respinsă de echipa Barna, care spune că Marussi este un profesionist. Potrivit surselor HotNews.ro o parte dintre membrii BN se opun schimbării secretarului general și cer să le se aducă argumente pentru schimbarea acestuia.

Dacian Cioloș, cu demisia pe masă

Potrivit unei înregistrări din timpul discuțiilor, consultate de HotNews.ro, liderul USR spune clar că își va da demisia dacă propunerea sa nu trece de Biroul Național și nici nu se declară dispus să negocieze „substanța” documentului în vreun fel.

Potrivit înregistrării, vicepreședintele Ionuț Moșteanu îl întreabă clar pe Cioloș dacă acesta este un ultimatum.

Dacian Cioloș spune că nu vrea să negocieze programul deoarece este programul său ca președinte care are „legitimitatea votului”. El recunoaște că în Biroul Permanent este o altă majoritate. „Fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre”, a spus Cioloș.

Liderul USR a precizat foarte clar că, dacă programul său nu trece de votul Biroului Permanent, își va da demisia de la șefia USR pentru că „înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc”.

„Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat (...) atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program”, a spus el.

Explicația integrală a lui Cioloș:

  • "Nu există în statut nicăieri, nici că se votează, nici că nu se votează. Şi de asta v-am explicat de la început că, în situaţia în care sunt eu acuma şi suntem noi acuma, cu un preşedinte cu legitimitatea votului membrilor şi un Birou Naţional cu o majoritate - eu nici nu am pus aici foarte multe detalii - sunt câteva lucruri care pentru mine sunt importante ca eu să pot să-mi duc la îndeplinire mandatul cu care am fost ales, că am făcut în campanie, am spus nişte lucruri.
  • Evident că Biroul Naţional nu e obligat nicăieri, de statut, să accepte ce zice preşedintele, că nu e preşedintele Biroului Naţional, e al partidului. Biroul Naţional are o autoritate cumva de sine stătătoare, dată de statut. Şi tocmai de asta am propus programul ăsta care, încă o dată, nu intră în detalii şi nu include şi obiective pe care voi, ca membri ai Biroului Naţional le aveţi, că aţi candidat cu o platformă şi fiecare dintre noi am candidat cu platforme pe care căutăm să le promovăm şi nu le-am luat alea să le includ, că alea sunt ale voastre.
  • Deci eu voi propune, evident, puteţi şi să nu o votaţi, rezultatul e acelaşi pentru mine. Dacă nu trece programul ăsta şi aveţi, încă o dată, tot dreptul şi legitimitatea să-l respingeţi, că aşa e în democraţie, doar că eu îmi asum consecinţele şi îmi depun mandatul.
  • Deci eu pun programul ăsta cu mandatul pe masă şi vă rog să nu o luaţi ca pe o ameninţare, o presiune, e pur şi simplu, eu nu pot să spun altceva dacă ştiu că nu pot să fac lucrurile respective şi ca să le fac am nevoie de sprijinul BN-ului care poate să mi-l dea sau nu.
  • Pentru că măsurile astea, ca să fie puse în aplicare, vor presupune apoi şi propuneri mai precise care vor veni în BN, pe care să le discutăm şi să le aprobăm. Însă eu am nevoie acuma de un acord, accept prin vot din partea BN-ului pe programul ăsta, ca să continui.
  • Dacă nu îl am, înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc, sau pe lucrurile care pentru mine sunt esenţiale, şi atunci eu îmi depun mandatul. Deci da, luni, dacă programul ăsta nu e votat (voi puteţi să ziceţi nu vrem să îl votăm, că nu scrie în statut, eu nu pot să vă oblig, că dacă nu facem cvorum nu avem şedinţă de BN, sau şi dacă facem cvorum şi voi nu vreţi să îl votaţi, nu pot să vă oblig, sau la fel, dacă votaţi împotrivă) doar că atuncea eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte care să poată să-şi pună în aplicare programul, probabil ales pe un alt program.
  • Deci da, ca să fie lucrurile mai clare, da, e o propunere pe care o fac, pentru sunt circumstanţele astea în care ne aflăm acuma şi eu, ca preşedinte, vă solicit votul pe programul ăsta, unde sigur că pot să fie ajustări dacă ne punem de acord, dar nu e intenţia mea să negociez acuma substanţa, pentru că sunt elemente cu care am candidat şi dacă nu mi le pot pune în aplicare atunci nu are rost să rămân ca preşedinte
  • Una e să discutăm anumite amendamente, dar eu, ca preşedinte am câştigat mandatul prin votul membrilor, promiţându-le că fac nişte lucruri şi pot să fac lucrurile alea cu susţinerea BN-ului, BN-ului trebuie să îi prezint un program care să mi-l accepte
  • Dacă programul ăsta e respins luni, deci dacă eu nu am o susţinere în BN pentru programul ăsta, atuncea iau în considerare inclusiv să-mi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni şi să spun că voi face nişte lucruri când eu nu am pârghiile să le fac. Să văd dacă pot să pun în aplicare viziunea şi dacă nu, evident, îmi depun mandatul, că nu are rost să-i mint pe oameni
  • Consultă aici programul integral propus de Dacian Cioloș
  • Biroul Național al USR, dominat și convocat de echipa lui Dan Barna a decis, duminică, în unanimitate publicarea pe platforma internă a partidului a înregistrării în care Dacian Cioloș a amenințat cu demisia. De asemenea, ar trebui desecretizate ședințele care au avut loc după alegerea lui Dacian Cioloș ca președinte, respectiv cele din octombrie până în prezent. Potrivit deciziei Biroului Național însă nu vor fi publice ședințele care conțin excluderi, suspendări, strategie, negocieri, tactici politice".

Cum schimbă programul lui Cioloș raporturile de putere în partid

Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit joi seară în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid.

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

Și asta, începând chiar cu alegerile care ar trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program.

Nici Guvernul din umbră al USR nu va mai fi unul „intern”. Cioloș propune înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”.

O altă modificare ar fi cea la nivelul secretariatului general al partidului. Dacă acum, potrivit statutulu, secretarul general este votat de Biroul Național la propunerea președintelui, care este obligat la o nouă nominalizare în caz de eșec, acum Cioloș vrea scoaterea funcției la concurs.