În pline negocieri în Coaliție pentru introducerea taxei de solidaritate pentru marile companii, cerută de UDMR și susținută de PSD, premierul Nicolae Ciucă intervine, dar spune însă doar că anul acesta nu vor fi introduse noi taxe.

Nicolae CiucaFoto: AGERPRES

”Exact ce am asumat în programul de guvernare, anul acesta nu vom introduce noi taxe”, a spus Ciucă, precizând că programul de guvernare va fi aplicat aşa cum a fost aprobat în Parlament.

Reamintim că UDMR a propus o taxă de solidaritate de 1% din cifra de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro. PSD este dispus să susțină această propunere după o consultare cu oamenii de afaceri și IMM-urile românești.

Într-o întâlnire marți seară la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor coaliției să aibă consultări pe această temă cu mediul de afaceri.

"Taxa de solidaritate", gândită de noii guvernanţi pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi, dacă va fi şi introdusă, în peste 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, aflate pe primele poziţii ale ierarhiei, raportat la afacerile anuale actuale, scrie news.ro.

De asemenea, Confederația patronală Concordia susține că taxarea suplimentară a celor care plătesc deja, numită de reprezentanții coaliției de guvernare ”de solidaritate”, a apărut peste noapte, înaintea proiectului de buget. Concordia consideră că este o măsură care ar frâna recuperarea economiei după pandemie și ar dăuna României pe termen lung.