Liderii PSD, PNL şi UDMR se reunesc, miercuri, la Palatul Parlamentului, pentru a continua discuţiile pe bugetul de stat pe 2022. Ședința are loc după ce premierul Nicoale Ciucă, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor s-au întâlnit marți seară cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit surselor HotNews.ro, la Cotroceni s-a convenit o consultare a mediului de afaceri privind taxa de solidaritate de 1% și s-a dat undă verde pentru certificatul COVID.

Noua Coaliție PSD-PNL-UDMR, la CotroceniFoto: Captura

La întâlnirea de la Cotroceni liderii celor trei formațiuni politice și-ar fi expus pe rând opțiunile pentru viitorul buget președintelui Klaus Iohannis. Mai multe teme ar fi fost abordate, potrivit surselor citate, printre acestea se numără regulile de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență, taxa de solidaritate pentru marile companii și necesitatea clarificării situației privind certificatul verde COVID.

Președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut liderilor de Coaliție să ajungă cât mai repede la un consens pe bugetul de stat pe 2022.

Referitor la introducerea taxei de solidaritate pentru mariile companii, președintele le-ar fi sugerat liderilor politici să se consulte cu mediul de afaceri. "Cel mai probabil taxa de solidaritate se va introduce anul viitor, în a doua parte a anului. De altfel orice introducere de noi taxe nu poate fi făcută peste noapte iar codul fiscal nu permite o aplicare imediată ci după cel puțin șase luni de la introducerea acesteia", au explicat sursele citate pentru HotNews.ro

De asemenea președintele ar fi admis necesitatea introducerii în bugetul de stat pe 2022 a ajutorului de iarnă în valoare de 1200 de lei.

În ceea ce privește certificatul COVID, liderii Coaliției ar fi dat asigurări că o nouă formă va fi gata până la Crăciun. Marcel Ciolacu ar fi vorbit despre proiectul de lege pe care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, intenționează să-l depună în Parlament, în cursul acestei săptămâni.

De altfel, la finalul ședinței de guvern de miercuri, ministrul Sănătății şi-a exprimat speranţa ca proiectul privind certificatul digital COVID să fie aprobat în luna decembrie, menţionând că va fi transmis peste câteva zile Parlamentului. "În scurt timp va fi gata, în câteva zile va fi înaintat Parlamentului. Deja avem un draft la care lucrează colegi de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi colegi din Parlamentul României. Încercăm să venim cu un proiect de lege care să necesite mai puţine ajustări decât ar fi necesitat proiectul iniţial, care era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilităţii. (...) Sperăm să îl avem aprobat în această lună", a arătat el.

Tot la întâlnirea de la Cotroceni, social-democrații i-ar fi amintit premierului Nicolae Ciucă că trebuie să respecte înțelegerea din timpul negocierilor pentru formarea Guvernului și să fie dată ordonanța de urgență care permite autoritaților locale (Agențiile de Dezvoltare Regională -ADR) contractarea proiectelor prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Mai exact, autoritățile locale (prin Agențiile de Dezvoltare Regională) să poată contracta proiectele direct, și nu prin ministere. Acest lucru ar face imposibilă urmărirea și controlarea implementării proiectelor de către autoritatea centrală.

PSD așteaptă ca premierul Nicolae Ciucă să-și onoreze promisiunea și să dea undă verde unei ordonanțe de urgență în acest sens.

De altfel, în debutul ședinței de Guvern de miercuri dimineața, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis miniştrilor că actele normative privind pregătirea cadrului financiar şi gestionarea fondurilor pe care România le va primi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi cele referitoare la coordonarea şi monitorizarea implementării PNRR reprezintă priorităţi şi vor trebui aprobate până la finele anului.

După întâlnirea de la Cotroceni, liderii PNL, PSD și UDMR se reunesc într-o nouă ședință a Coaliției la ora 16.00, la Parlament. Potrivit surselor citate se așteaptă o deblocare a discuțiilor pe tema bugetului de stat, taxa de solidaritate dar și pe certificatul COVID.

Reamintim că UDMR a propus o taxă de solidaritate de 1% din cifra de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro. PSD este dispus să susțină această propunerea după o consultare cu oamenii de afaceri și IMM-urile românești.

De asemenea, un alt punct fierbinte pe ordinea de zi a discuțiilor este și certificatul COVID. Social-democrații vor să depună un nou proiect de lege în acest sens în Parlament, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, propune ca certificatul să fie implementat în funcţie de incidenţă.

Reamintim că după două ședințe consecutive de Coaliție, liderii PNL, PSD și UDMR nu au reușit să ajungă la un acord privind majorările de venituri care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, introducerea taxei de solidaritate pentru companiile mari dar și asupra certificatului COVID. De asemenea, disensiuni sunt și pe tema creșterii punctului de pensie, a salariului minim şi a alocaţiilor.