Negocierile pe programul de guvernare al viitorului Guvern PNL-PSD-UDMR au continuat duminică, fiind agreate chestiuni legate de Finanţe, Justiţie şi Muncă. La final, Florin Cîțu a anunțat că partidele vor merge la Cotroceni cu mai multe variante de premier. De asemenea, a spus el, cota unică va rămâne.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a predizat, totodată, că s-au agreat şi creşterile de pensii şi alocaţii, dar şi de investiţii. "Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile, şi investiţiile (...) Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creştere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite. Rămâne legea în vigoare (la alocaţii, n.r.), cu câteva modificări. Majorările - de la 1 ianuarie", a afirmat liderul PNL.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, și el că experţii analizează impactul bugetar pentru două-trei pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile şi că rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare.

"Avem două-trei simulări şi aşteptăm impactul să fie calculat de Ministerul de Finanţe. Toate sunt de creştere. (...) Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe Muncă. (...) Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie. (...) Sunt două-trei variante şi în funcţie de impactul bugetar, fiindcă avem şi o construcţie a bugetului pe anul următor", a spus Ciolacu.

Hotnews a prezentat cele mai importante momente ale negocierilor zilei:

UPDATE 13.45 Negocierile s-au încheiat. Partidele vor merge la Cotroceni cu mai multe variante de premier.

UPDATE 10.12 Florin Cîțu a declarat duminică dimineață că „nu este un blocaj, sunt niște divergențe”, în privința propunerilor PSD pe fiscalitate. El a comentat că „ar fi bizar” să accepte acum măsuri precum taxa de solidaritate pe lux pe care a criticat-o și pe care nici măcar PSD nu a impus-o în timpul guvernării social-democraților. „Nu că nu există o barieră ideologică, ci că nu funcționează”, a mai spus el.

„Dacă era o măsură bună, ar fi fost implementată” a mai spus el.

În privința SIIJ, Cîțu a spus că în acest caz a fost făcut „un progres”. „Ceea ce am agreat este că trebuie să respectăm MCV. Toți de la masă am fost de acord să respectăm MCV”, a mai spus liderul PNL.

Întrebat despre premierul unui guvern PNL-PSD-UDMR, Florin Cîțu a răspuns că acest lucru ar putea fi convenit chiar astăzi.

"Nu am ajuns la aceste discuţii. Trebuie să ne înţelegem întâi pe partea de guvernare. De aici pornim. După ce avem un program de guvernare cu care toţi suntem de acord, putem să discutăm şi despre ministere. (...) Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier şi apoi să mergem cu această propunere la preşedintele României. (...) Eu credeam că ieri (se va ajunge la un acord privind propunerea de premier, n.r.). Sper să fie astăzi", a spus Cîțu.

Sâmbătă, o nouă rundă de discuţii a avut loc la Palatul Parlamentului, cu participarea preşedinţilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu, respectiv Florin Cîţu.

Liderul PNL a precizat că au fost finalizate toate capitolele din programul de guvernare, cu excepţia Finanţelor, Justiţiei şi Muncii. După încheierea negocierilor pe marginea programului de guvernare vor urma discuţiile pentru ministere, apoi discuţiile cu privire la premier.

Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat că speră ca săptămâna viitoare să fie dat un vot în Parlament pentru învestirea noului Executiv.

Între punctele rămase în discuţie, asupra cărora nu s-a ajuns la un numitor comun, se numără cele legate de impozitarea progresivă şi desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Legat de "taxa pe lux" cerută de PSD, preşedintele PNL a afirmat, sâmbătă, că în acest moment nu există niciun argument pentru modificarea Codului fiscal, iar măsurile cerute acum au figurat în programul de guvernare al PSD, între 2017-2019 şi nu au fost aplicate. El a subliniat că "taxe mai mari nu vor face decât să crească veniturile acum".

"După aceea, aceste taxe vor fi eludate, iar veniturile la buget vor scădea", a adăugat Florin Cîţu.

Referitor la desfiinţarea SIIJ, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut, vineri, că trebuie găsite alte soluţii pentru închiderea MCV. "Cred că am fost foarte clar: în acea zonă trebuie intervenit şi văzut ce trebuie făcut astfel încât să închidem MCV, dar nu prin desfiinţarea SIIJ", a adăugat Marcel Ciolacu.