Președintele PSD și PNL au găsit soluții de compromis în timpul consultărilor de la Cotroceni, organizate de președintele Klaus Iohannis, atât liderul liberal Florin Cîțu, cât liderul social-democrat Marcel Ciolacu subliniind că cele două formațiuni au încercat să găsească ”lucrurile care îi aseamănă”. Liderii PSD s-au întâlnit, joi de la ora 16.00, cu reprezentanții PNL, în prima rundă de negocieri oficială. Înainte de discuțiile oficiale, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu s-au întâlnit, cu o zi în urmă, departe de ochii presei, la vila Lac, cu Florin Cîțu și Dan Vâlceanu, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

Ciolacu la consultari la Cotroceni Foto: Presedintia Romaniei

HotNews.ro transmite live cele mai importante informații și declarații :

UPDATE 18.15: Președintele PNL, Florin Cîțu, a spus că a fost o primă discuție bună, în care s-a vehiculat inclusiv ideea unui premier care să se schimbe o dată la doi ani. ”Nu s-a ajuns la o concluzie, dar este o variantă interesantă”.

”Eu cred că am găsit lucruri care pot să ne unească, situația pe care o vedem în România, o criză în sănătate, energeie, avem nevoie de o guvernare stabilă, dacă reușim împreună cu cei de la pnl acest lucru, este bine. Decizia o luăm în PNL, noi mergem înapoi la PNL, prezentăm cele două variante, cu plusuri și minusuri”, a declarat Cîțu după negocierile cu PSD.

UPDATE 17.51: Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după consultări, că va convoca consultări pentru noul guvern abia după ce în urma discuțiilor între partide se va contura o majoritate asumată.

UPDATE ora 16.58 Și în spatele ușilor închise, Marcel Ciolacu le-a cerut liberalilor funcția de premier motivând că PNL nu este îndreptățit având în vedere că are un număr mai mic de parlamentari decât PSD

UPDATE ora 16.03 Prima întâlnire față în față oficială dintre PNL - PSD. Liberalii au intrat pe ușa din spate la negocierile cu PSD.

UPDATE ora 15.45 Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu a declarat, că PSD-ul ar trebui să dea premierul şi a menţionat că se poate guverna în această formulă, dacă şi ”peneliştii fac un efort”. Întrebat dacă PSD ar trebui să guverneze cu PNL, Dîncu a spus că, dacă vor face un efort şi peneliştii, se poate guverna”.

UPDATE ora 14.15 Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la ora 18.00, la Palatul Cotroceni

Liderii PSD și PNL se întâlnesc la ora 16.00, la Parlament. Din delegația PSD fac parte Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Vasile Dîncu și Mihai Tudose.

"O să mergem cu programul de guvernare, o să mergem cu măsurile pe care considerăm noi că trebuiesc luate urgent şi chiar suntem optimişti că trebuie să venim cu o soluţie şi românii, noi considerăm că s-au săturat de clasa politică fără să aibă nicio soluţie în acest moment. Noi vom merge cu propunere de premier la Cotroceni. Aşa este constituţional. Cu funcţia de premier mergi la Cotroceni, la consultări. Nu am avut nicio discuţie despre nicio funcţie. Toate discuţiile au fost pe măsurile care trebuie luate”, a declarat Marcel Ciolacu, la sediul PSD, înaintea întâlnirii oficiale cu PNL.

Liderul social-democraţilor a adăugat că atât PSD, cât şi şeful statului au obligaţia să respecte Constituţia. „Vom merge cu o propunere de prim-ministru. Consider că şi noi şi domnul preşedinte Klaus Iohannis suntem obligaţi să respectăm Constituţia”, a explicat Ciolacu.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în cursul zilei de miercuri președintele PSD, Marcel Ciolacu și prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu s-ar fi întâlnit cu Florin Cîțu și secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu la vila Lac. Cei doi lideri ar fi discutat despre condițiile intrării la guvernare ale PSD și și-au menținut poziția ca sociali-democrații să numească premierul.

După întâlnire, conducerea PNL l-ar fi informat pe președintele Klaus Iohannis despre revendicările PSD și USR.