Liderii PNL şi PSD se întâlnesc joi, începând cu ora 14.00, la Parlament, pentru discuții în vederea ieşirii din criza guvernamentală care durează deja de mai mult de două luni. Întâlnirea vine în contextul în care PNL a anunţat că încearcă să contureze o majoritate în jurul unui premier liberal, în timp ce PSD intenţionează să meargă la Cotroceni cu o propunere proprie.

Florin CituFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei

Florin Cîţu susține că singurul mandat pe care îl va avea PNL la întâlnirea de joi cu reprezentanții PSD este acela de a-i convinge că "singura majoritate de a trece România prin criză poate fi creată în jurul PNL".

Cîțu a spus, miercuri seară, că a avut o discuţie la telefon cu Marcel Ciolacu, iar întâlnirea PNL-PSD va fi joi la Camera Deputaţilor. Întrebat cu ce mandat merg liberalii la discuții, Florin Cîțu a afirmat că există "un singur mandat - acela de a avea o majoritate în jurul PNL pentru a trece peste această criză”.

Cîţu va fi însoţit de prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Rareş Bogdan, dar şi de secretarul general Dan Vîlceanu.

Întâlnirea vine în contextul în care PNL a reînceput miercuri negocierile pentru găsirea unei susțineri parlamentare pentru guvern, prima si singura discuție fiind cu USR. La final, Cîțu a spus că a fost "ca o terapie de grup" și că sunt șanse mari să fie refăcută coaliția de guvernare.

Dacian Cioloș a descris discuțiile drept ”exploratorii”, comentând că el nu se mai ia după simțăminte și că așteaptă să vadă că face PNL cu PSD, partid care a anunțat că va face o propunere de premier.

Și UDMR a anunțat că intenționează să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere proprie de guvern.

PNL a decis, în şedinţa Biroului Permanent Naţional de marţi seară, flexibilizarea mandatului de negociere, astfel încât partidul să discute atât cu cei de la PSD cât şi cu cei de la USR.

Formaţiunea avea decizii luate de forul de conducere care interziceau orice discuţie cu cei de la PSD şi cu USR, pentru că votaseră moţiunea de cenzură la adresa lui Florin Cîţu.

Consultările de la Cotroceni ar putea avea loc vineri, deşi Administraţia Prezidenţială nu a făcut încă un anunţ oficial în acest sens. Criza guvernamentală a fost generată, în 1 septembrie, de demiterea ministrului USR al Justiţiei Stelian Ion, care a dus la votarea unei moțiuni de cenzură de către 281 de parlamentari şi demiterea Guvernului Cîţu.