După întâlnirea dintre liderii PNL și președintele Klaus Ioahnnis, de la vila Lac, premierul desemnat Nicolae Ciucă va merge în Parlament pentru a cere votul pentru un guvern minoritar. Oficial, PNL a refuzat de la început să negocieze o majoritate cu USR sau cu PSD deși are nevoie de aproximativ 70 de voturi ca să-și treacă Guvernul. În tot acest timp în interiorul PNL există o bătălie pentru propunerea miniștrilor la Justiție, Transporturi și Apărare. Dincolo de declarații și pozițiile oficiale, liderii PNL și președintele Klaus Iohannis par că au o strategie comună.

Iohannis, consultari cu delegatia PNLFoto: Presidency.ro

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că, în acest moment, PNL a luat decizia să forțeze votul parlamentarilor PSD pentru trecerea Guvernului Ciucă. "PNL se bazează pe votul parlamentarilor PSD la învestirea guvernului Ciucă. Nu există nicio înțelegere subterană și dacă nu-l votează pe Ciucă putem să-l menținem pe Cîțu interimar până în primăvară. Președintele nu va declanșa alegerile anticipate, dar ar putea să propună un al treilea premier de la PSD", spun sursele citate.

De precizat este că PNL are în Parlament 125 de mandate după plecarea deputaților și senatorilor PNL (9 parlamentari) susținători ai lui Ludovic Orban, UDMR - 29 iar Minoritățile 18. Totodată, conducerea PNL stie că mai urmează alte plecări, în total 15 parlamentari vor merge alături de Ludovic Orban.

Astfel, la un calcul simplu, PNL împreună cu UDMR și Minorități s-ar putea baza pe 166 de voturi din 234 câte are nevoie pentru a fi învestit de Parlament. Liberalii ar mai avea nevoie de cel 68 de voturi să-și treacă Guvernul, voturi pe care susțin că le vor lua de la PSD.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă este cea de-a doua propunere făcută de președintele Klaus Iohannis de la debutul crizei politice prin demiterea Guvernului Cîțu de către Parlament pe 5 octombrie.

Dacian Cioloș a fost desemnat pe 11 octombrie de către Klaus Iohannis premier dar liderul USR nu a reușit să strângă o majoritate parlamentară care să-l voteze în Parlament.

De la demiterea guvernului Cîțu au trecut 25 de zile. Constituția prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Cu alte cuvinte, constituțional președintele Klaus Iohannis și PNL mai pot juca politic și pot menține un guvern interimar cel puțin alte 30 de zile.

Practic, în cazul în care premierul desemnat Nicoale Ciucă nu primește votul de încredere al Parlamentului, președintele Klaus Iohannis poate face o a treia nominalizare de premier fără a fi obligat să declanșeze alegerile anticipate atâta timp cât se încadrează în cele 60 de zile prevăzute în Constituție.

De precizat este că liderii PNL evită să vorbească despre o strategie sau un plan în cazul în care Guvernul lui Nicolae Ciucă nu va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi învestit.

Între timp Guvernul interimar condus de premierul demis Florin Cîțu poate rămâne în funcție până când Parlamentul va învesti un nou Executiv.

De menționat este că atribuțiile unui Guvern interimar sunt limitate. Mai exact acesta îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi. În perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Oficial atât PSD cât și USR au anunțat că nu susțin guvernul minoritar propus de Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că partidul pe care îl conduce nu va vota un guvern minoritar. Ciolacu a precizat că partidul său rămâne consecvent şi consideră că soluţia unui guvern minoritar este o greşeală foarte mare şi PSD nu poate susţine aşa ceva.

  • Marcel Ciolacu: „Soluția unui guvern minoritar este o greșeală foarte mare și noi nu putem susține așa ceva. Când ai de-a face cu patru crize, economică, sanitară, socială și politică, nu poți cu un guvern minoritar. Îți trebuie un guvern stabil, cu o majoritate în Parlamentul României. Un guvern minoritar este o ruptură între guvern și parlament. Știu că au mai existat guverne minoritare în România, dar nu în astfel de situații de criză. Cu certitudine, PSD nu va vota un guvern minoritar”.

De altfel, PSD a transmis pe toată căile oficiale și neoficiale că vor intrarea la guvernare cu miniștrii plini. La cele două runde de negocieri cu președintele PNL Florin Cîțu și cu premierul desemnat Nicolae Ciucă de la vila Lac, social democrații au spus că nu susțin un guvern minoritar dar au declarat și public că sunt dispuși să-și asume gestionarea situației alături de PNL și să facă parte din Guvern.

Și USR și-a arătat disponibiltatea pentru negocieri în sensul refacerii Coaliției și revenirea la guvernare asumat.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş a declarat public că partidul său a "înţeles importanţa momentului” în care se află România şi a propus refacerea coaliţiei. Cioloş e de părere că prin susţinerea unui guvern pe termen scurt doar s-ar amâna rezolvarea crizei cu care se confruntă România.

  • Dacian Cioloș: "Important e cum putem construi viitorul cu o majoritate solidă şi nu cu un guvern pe trei luni de zile. Ce facem de fapt? Cu acel guvern pe trei luni de zile nu facem decât să amânăm rezolvarea crizei pentru la primăvară, pentru că problema va reveni, doar dacă PNL-ul nu are o înţelegere cu PSD-ul să guverneze împreună până în 2024, pentru că altfel nu văd cum”, a adăugat Dacian Cioloş.

În tot acest context, PNL a jonglat cu deciziile și a anunțat prin vocea președintelui Florin Cîțu că premierul desemnat Nicolae Ciucă are un mandat clar susținerea unui guvern minoritar în Parlament. Ulterior, Florin Cîțu și-a schimbat declarațiile și a spus că susține negocierile pentru identificarea unui majorități parlamentare.

Cu o zi în urmă, liberalii au decis la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, să meargă în Parlament și să ceară votul de încredere pentru un guvern minoritar. Premierul desemnat mai are la dispoziție o zi pentru a depune o listă cu miniștri PNL și UDMR și programul de guvernare în Parlament.

Conducerea PNL urmează să se întâlnească în cursul după amiezii de vineri, în ședința Biroului Executiv pentru a valida lista de miniștri propusă de Nicolae Ciucă dar și programul de guvernare pe care urmează să le depună la Parlament cel mai târziu, sâmbătă 30 octombrie.

După ce va fi validat în forurile statutare ale PNL, premierul desemnat Nicolae Ciucă va depune sâmbătă, în Parlament, mai exact la Birourile Camerei Deputaților și Senatului, lista miniștriilor propuși și programul de guvernare. Conducerile celor două Camere ale Parlamentului stabilesc în ședința comună a Birourilor Permanente un calendar al audieriilor miniștrilor în comisiile de specialitate și ziua în care Parlamentul va da un vot pentru învestirea cabinetului propus de Nicolae Ciucă.