Președintele PNL, Florin Cîţu, a anunțat marţi că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistiţiu prin care să susţină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată, în schimbul obținerii votului de învestitură. De precizat este că la conferința de presă a liderului PNL, Nicolae Ciucă nu a fost prezent.

HotNews.roFoto: Hotnews

La scurt timp, PSD a anunțat că se va alătura demersului doar dacă PNL, USR și UDMR acceptă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați. La rândul său, Dacian Cioloș a cerut refacerea Coaliției, respingând ideea unui guvern minoritar.

VEZI AICI DOCUMENTUL PAGINA 1

VEZI AICI DOCUMENTUL PAGINA 2

  • ”Azi, premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor un document, un armistițiu, prin care toate partidele vor susține acest guvern minoritar pe o perioadă limitată și vom susține în Parlament până trecem de această iarnă. Între timp, avem timp să discutăm.
  • Venim cu acest document, îl semnăm toți liderii politici. Dacă liderii politici nici acum nu înțeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona”, a spus Cîțu.

El a mai spus că PNL a trimis documentul, dar că încă nu are un răspuns în acest sens.

  • "Așteptăm să vedem cum motivează acest refuz. Eu cred în cuvintele acestor lideri, că vor să rezolve criza, avem de gestionat o criză sanitară în România.
  • Acesta este un armistițiu pentru o perioadă determinată de timp. Este un guvern minoritar, PNL UDMR, îl susținem, vedem care sunt soluțiile", a subliniat Cîțu.

Premierul interimar a mai spus că dacă acest demers nu merge, PNL va negocia mai departe pentru a face majoritatea:

  • "PNL a arătat că are maturitatea, este responsabilitatea PSD și USR să arate că ceea ce au spus nu sunt doar vorbe, trebuie să facă și fapte".

Textul scrisorii deschise către partidele parlamentare:

  • România se află într-o situaţie grea din punct de vedere medical şi politic, iar situaţia legată de creşterea preţurilor la energie, gaze şi alimente, precum şi implementarea PNRR ne îndeamnă la cumpătare politică şi responsabilitate.
  • Epidemia COVID-19 continuă să afecteze puternic ţara noastră. Sute de vieţi de români se pierd în fiecare zi, din această cauză, mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic şi suferă. Creşterea preţurilor la energie electrică reprezintă o provocare internaţională, dar care are efecte serioase şi asupra românilor.
  • A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredinţată în urmă cu cinci zile, se loveşte, din păcate, de un blocaj sever. Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la conştiinţa dumneavoastră de cetăţeni români, la patriotismul şi raţiunea dumneavoastră. Vă chem acum să treceţi peste rezervele politice pe care le aveţi şi să-mi dați şansa de a pune în practică un program imediat pentru depăşirea acestei perioade critice.
  • Ceea ce vă propun este un armistiţiu politic. Să dăm şansa României să respire şi să se vindece, să-şi adune forţele şi să îşi recâştige încrederea în viitor.
  • Ştiu din experienţa mea profesională că armistiţiul se discută şi se convine nu între prieteni, ci între adversari, între grupuri şi orientări profund divergente. Un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere. Un armistiţiu este un demers raţional şi moral, care dă şansă bunei înţelegeri, având în vedere interesele generale, mai importante decât cele ale fiecărei părţi.
  • Cred cu adevărat și vă mărturisesc că un armistițiu politic este soluția pentru ieșirea României din această criză. O astfel de soluţie poate nu va fi complet mulţumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar vă asigur că ea va fi mulţumitoare pentru România, care e mai importantă decât oricare dintre noi. Vă asigur că voi continua să îndeplinesc cu responsabilitate mandatul încredinţat pentru formarea unui guvern şi fac eforturi stăruitoare, până în ultimul moment, pentru succesul demersului meu.

Anunțul făcut de președintele PNL este făcut după ce acesta a discutat într-o ședință restrânsă, în Modrogan cu prim-vicepreședinții PNL și cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Reamintim că luni seară, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă au discutat cu președintele Klaus Ioahnnis la Cotroceni despre strategia care se impune pentru negocierile cu PSD și USR. Potrivit surselor HotNews.ro, Nicolae Ciucă ar fi a primit undă verde de la Cotroceni pentru a negocia o majoritate stabilă atât cu USR cât și cu PSD.