Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni seară, cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă la Cotroceni pentru deblocare situației, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Potrivit acelorași surse, în finalul dicuțiilor s-a convenit ca premierul desemnat să aibă un mandat flexibil astfel încât să asigure o guvernare cu majoritate în Parlament.

Klaus Iohannis si Nicolae CiucaFoto: Presidency.ro

Până acum, Ciucă a mers la discuțiile cu PSD și cu USR cu varianta unui guvern minoritar, însă acum lasă toate posibilitățile deschise, pentru că nu a reușit să obțină o majoritate în Parlament pentru învestirea Guvernului.

Rareş Bogdan: Până sâmbătă acest guvern trebuie să ajungă în Parlament

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, la Profit News, că până sâmbătă acest guvern trebuie să ajungă în Parlament, el vorbind și despre posibilitatea coaliției de guvernare "în următoarele ore, nopţi şi zile".

  • "(...) Legat de negocieri, suntem perfect deschişi, în limitele pe care le avem potrivit mandatului dat de Biroul Executiv al PNL, pentru a purta discuţii cu toate forţele politice. Astăzi premierul s-a întâlnit cu preşedintele USR, Dacian Cioloş, dânsul a venit cu patru puncte pe care le-a exprimat, fiind dispuşi în anumite condiţii pentru refacerea coaliţiei.
  • Sigur că le-am explicat acestora că PNL deja a făcut o concesie majoră prin faptul că premierul Cîţu practic a renunţat la mandatul de premier şi le cerem tuturor responsabilitate. Acum ce face PSD sau nu face, cert este că Guvernul până sâmbătă, potrivit mandatului înaintat de preşedintele României, trebuie să ajungă în Parlament”, a afirmat Rareş Bogdan, citat de News.ro.

El a menţionat că până marţi seara trebuie încheiate negocierile pentru susţinerea Guvernului.

  • "Până mâine seară trebuie încheiate negocierile pentru susţinerea Guvernului şi prezentată lista. Pentru a prezenta lista trebuie să votăm atât programul prima dată, atât în forurile de conducere ale PNL, după care trebuie hotărâţi membrii, care urmează să aibă loc sub coordonarea premierului şi preşedintelui PNL, fiecare membru pentru fiecare portofoliu trebuie trecut prin forurile de conducere.
  • După asta trebuie analizată cererea celor din UDMR de ocupare a încă unui portofoliu sau într-o altă formulă dacă portofoliul respectiv nu era primit, au alte două portofolii considerate de mai puţină importanţă decât portofoliul solicitat şi văzut, dacă se va reface coaliţia cu USR în următoarele ore, nopţi şi zile, din nou compatibilizat programul de guvernare”, a mai spus prim- vicepreşedintele PNL.

Cele patru condiţii ale USR pentru a negocia o eventuală refacere a coaliţiei. Cioloș: PNL să aleagă ce vrea

Liderul USR Dacian Cioloș a declarat luni, la finalul discuțiilor cu premierul desemnat, că USR nu poate susține un guvern minoritar și că a avut sentimentul că a fost "o întâlnire mai mult de formă". El a spus că PNL ar trebui să aleagă: refacerea coaliției cu USR - cu patru condiții - sau majoritate cu PSD.

  • "Domnul Ciucă mi-a prezentat mandatul de căuta o majoritate sau o susţinere în Parlament pentru un guvern minoritar şi un program de guvernare de criză. Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă, pentru că domnul premier ştia care este poziţia USR. Poziţia noastră este neschimbată şi am comunicat asta domnului premier desemnat.
  • Din punctul nostru de vedere, dacă asta ar fi fost soluţia pentru România, un guvern minoritar şi un program de criză, acest lucru putea fi deja decis în urmă cu o săptămână, că noi am făcut o propunere în Parlament. Din ceea ce mi-a spus domnul Ciucă, nu sunt mari diferenţe între ceea ce noi am propus săptămâna trecută în programul de guvernare şi ceea ce intenţionează să propună guvernul dânsului. (...)
  • Noi, USR, am crezut - atunci când nici PNL şi nici PSD nu au făcut o propunere de premier şi nici nu au votat propunerea noastră în Parlament - că au o altă soluţie mai bună, că există deja o înţelegere între cele două partide, ca să vedem astăzi că PNL vine cu aceeaşi propunere pe care a respins-o săptămâna trecută", a afirmat Cioloş într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

El a adăugat că i-a explicat premierului desemnat că, în aceste condiţii, USR nu poate să susţină un guvern de criză.

Liderul USR i-a transmis premierului desemnat că USR are patru condiţii pentru a negocia o eventuală refacere a coaliţiei:

  • calendar de reforme asumat cu măsuri clare
  • buget pe 2022, un cadru general de construire a bugetului şi priorităţi, ca să nu mai stăm apoi să discutăm cum să împărţim banii între ministere
  • un protocol de funcţionare a coaliţiei ca să fie foarte clar cum se pregătesc şi se iau deciziile în coaliţie
  • o structură a guvernului care ar trebui să fie cea agreată la începutul mandatului fostei coaliţii

Dacian Cioloş a mai spus că, pentru începerea unei discuţii pe această temă, trebuie să existe un mandat foarte clar că PNL doreşte refacerea coaliţiei şi să înceteze orice negociere cu PSD.

Până în acest moment, liberalii nu au obținut o majoritate în Parlament. PSD a cerut intrarea la guvernare, iar liderii USR au respins susținerea unui guvern minoritar în Parlament. În interiorul PNL este tensiune maximă. Premierul desemnat Nicolae Ciucă voia schimbarea mandatului pentru negocieri, în timp ce Florin Cîțu excludea acest lucru. Mai mult, președintele PNL a spus că responsabilitatea pentru deblocarea crizei politice aparține PSD și USR și i-a amenințat pe aceștia cu numirea unui alt premier și cu alegerile anticipate.

Reamintim că liderii PNL s-au întâlnit cu liderii PSD duminică, la vila Lac. Potrivit informațiilor HotNews.ro, liderii celor două formațiuni politice nu au ajuns la o înțelegere. Social-democrații le-ar fi propus intrarea asumată la guvernare a PSD, cu miniștrii în cabinetul Ciucă. Propunerea a fost respinsă de Florin Cîțu și Dan Vîlceanu.