Negocierile sunt în blocaj total, iar pe scena politică este un haos în acest moment. PSD și USR resping susținerea unui guvern minoritar în Parlament, iar în interiorul PNL tensiunea acumulată este gata să explodeze. Mai exact, premierul desemnat Nicolae Ciucă vrea să ceară liberalilor schimbarea mandatului pentru negocieri, în timp ce Florin Cîțu exclude acest lucru. Mai mult, președintele PNL spune că responsabilitatea pentru deblocarea crizei politice aparține PSD și USR și îi amenință pe aceștia cu numirea unui alt premier și cu alegerile anticipate.

Nicolae Ciuca si Klaus IohannisFoto: Facebook Ministerul Apararii

UPDATE Președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă la Cotroceni pentru deblocarea situației.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, cu liderul USR Dacian Cioloş pentru a discuta despre programul de guvernare. La finalul întâlnirii, Nicolae Ciucă a anunțat că USR a dat un răspuns "tranşant" că nu susţine un guvern minoritar, ci refacerea coaliţiei.

Premierul desemnat a recunoscut că se impune schimbarea mandatului din partea PNL privind susținerea unui Guvern minoritar și că va discuta cu liberalii în acest sens.

  • "Am fost să argumentăm proiectul pentru care am solicitat această întrevedere şi este un răspuns cât se poate de tranşant: USR nu susţine un guvern minoritar şi există o soluţie, şi anume aceea a refacerii coaliţiei (...)
  • Neavând un mandat, nu am putut să răspund la acest subiect. Voi merge la partid şi voi discuta cu conducerea partidului şi vom vedea ce decizie se ia. (...)
  • În acest moment, am încheiat discuţiile cu USR şi, în funcţie de ce decizie vom lua, vom continua procesul de negociere", a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul desemnat a mai spus că situația e "foarte dificilă" şi a făcut apel la maturitate politică.

Întrebat ce şanse dă învestirii unui guvern, Ciucă a afirmat că încă are speranţe: "Acum încă am speranţe să se poată învesti un guvern în acest mandat. Atunci când voi considera că aceste şanse nu mai sunt, voi proceda ca atare".

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, nu l-a însoțit pe premierul desemnat Nicolae Ciucă la întâlnirea cu USR. În interiorul PNL există o opoziție reală față de premierul desemnat Nicolae Ciucă. Mai exact, liderii liberali refuză să-i acorde lui Nicolae Ciucă un mandat pentru crearea unui Guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR. Este o situație extrem de complicată. Noi am exclus la congres o colaborare cu PSD. Cu USR, Florin Cîțu nu vrea să colaboreze", au explicat surse liberale pentru HotNews.ro.

Florin Cîțu a făcut o declarație de presă la sediul partidului din Modrogan, în care le cere liderilor PSD și USR să dea dovadă de maturitate politică și să susțină guvernul minoritar, în caz contrar existând și varianta alegerilor anticipate:

  • "Mandatul premierului desemnat este de a negocia (...) de a găsi susținerea unui Guvern minoritar.
  • PNL a înţeles şi am înţeles şi eu că este nevoie de o mişcare curajoasă, matură, în criza politică actuală şi am desemnat eu un alt candidat în afara preşedintelui PNL.
  • Noi am făcut un pas important pentru a debloca această criză. Este momentul ca și celelate partide să arate fapte, să arate că pot face în numele românilor această concesie și să voteze acest Guvern".

Întrebat de reporteri dacă se va flexibiliza mandatul premierului desemnat Nicoale Ciucă pentru a relua negocierile cu PSD și USR, Cîțu a răspuns:

  • "Premierul desemnat poate să vină în partid și să discutăm despre mandatul de negociere.
  • Vă spun că responsabilitatea mea, ca președinte al PNL, este să iau cele mai bune măsuri pentru PNL și pentru români. Dacă una dintre aceste măsuri va duce la distrugerea imaginii și percepției și viitorului PNL, nu o voi susține".

Întrebat dacă PNL ia în calcul la propunerea premierului desemnat revenirea USR la guvernare pe vechiile portofolii, Florin Cîțu a replicat: "Haideți să vedem cum va arăta această propunere, că s-ar putea să fie o propunere cu președinte PNL ca premier. Dacă discutăm scenarii...Eu vă spun că nu are sens să discutăm scenarii pentru că acestea sunt nelimitate. (...) Avem un mandat foarte clar votat de PNL în Biroul Național cu majoritate și acesta este pentru un guvern minoritar PNL-UDMR cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. (...) Dacă rămân încremeniți în această decizie nu se va debloca criza. Responsabilitatea pentru a debloca această criza este a celor de la USR și PSD. Mai mult, responsabilitatea pentru declanșarea unor alegeri anticipate le aparține", avertizează Cîțu.

CONTEXT Reamintim că atât PSD, cât și USR au respins susținerea unui Guvern minoritar în cadrul negocierilor cu premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Departe de ochii presei, liderii PNL s-au întâlnit duminică, cu liderii PSD la vila Lac. Deși liderii PNL și PSD au neagat, Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Rareș Bogdan s-au întâlnit cu Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu și Paul Stănescu pentru a discuta despre susținerea viitorului Guvern. Potrivit informațiilor HotNews.ro, liderii celor două formațiuni politice nu au ajuns la o înțelegere. Social democrații le-ar fi propus intrarea asumată la guvernare a PSD, cu miniștrii în cabinetul Ciucă. Propunerea a fost respinsă de liderii PNL, Florin Cîțu și Dan Vîlceanu.

Totodată, Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni, cu liderul USR, Dacian Cioloș. La finalul întrevederii, liderul USR a spus că i-a transmis premierului desemnat faptul că USR nu susţine un Guvern minoritar, de criză, al PNL. Cioloș a precizat că a fost întrebat ce condiţii ar pune pentru refacerea coaliţiei, liderul USR precizând că este nevoie de o refacere a protocolului, de aceeaşi structură a Guvernului şi de un plan de măsuri de reformă, pentru perioada următoare.

În urmă cu o zi, europarlamentarul PNL Dan Motreanu i-a atras atenţia preşedintelui PNL, Florin Cîţu, că asumarea formării unei majorităţi în Parlament aparţine exclusiv preşedintelui partidului şi Biroului Politic. Motreanu a subliniat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că premierul desemnat trebuie să vină cu echipa de miniştri.

Dan Motreanu a scris pe Facebook: ”Nu, responsabilitatea politică pentru negocierea şi formarea de majorităţi, precum şi colaborarea cu alte forţe politice, reprezintă exclusiv atributul Preşedintelui PNL şi al Biroului Politic al PNL, care trebuie să îşi asume aceste decizii. În schimb, responsabilitatea desemnării miniştrilor este atributul Prim-ministrului desemnat, aşa cum şi Florin Ciţu a afirmat în nenumărate rânduri(...) Ceea ce spun este în sensul ca orice alianţă, sprijin politic, trebuie asumate politic de preşedinte şi biroul politic… nu să se ascundă prin declaraţii publice în spatele premierului desemnat, pentru că astăzi Florin Cîţu conduce partidul! Iar responsabilitatea îi aparţine preşedintelui PNL, atât pentru orice alianţă sau colaborare de orice fel, dar şi în cazul în care nu se face o majoritate. Orice alianţă, sprijin politic trebuie asumat politic de preşedinte şi biroul politic…”.

Europarlamentarul a venit cu mai multe precizări și a răspuns internauţilor cu privire la situaţia actuală în care se găseşte Partidul Naţional Liberal: ”Aşa cum şi responsabilitatea colaborărilor cu alte partide este una politică! Un PM desemnat nu poate să facă alianţe politice în numele partidului, ci conducerea acestuia o face! Iar preşedintele Cîţu să nu fugă de responsabilitate…!”.