„PNL nu mai există dacă ne uitam la deciziile care se iau și la apropierea de PSD”, a declarat deputatul liberal Ionel Dancă la RFI , adăugând că sunt mulți alți liberali care vor părăsi PNL alături de Ludovic Orban, urmând a fi înființată o nouă formațiune politică.

Ionel DancăFoto: PNL

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat, joi seară, că săptămâna viitoare va demisiona din grupul parlamentar al PNL, el spunând că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de către președintele Klaus Iohannis, este ”picătura care a umplut paharul”.

”Ludovic Orban, așa cum a anunțat și atunci când și-a depus demisia din poziția de președinte al Camerei Deputaților, spune ceea ce gândește și face ceea ce spune. Este o decizie argumentată foarte temeinic pentru că Partidul Național Liberal în momentul de față nu mai există din punctul de vedere al deciziilor statutare pe care ar trebui să le ia”, afirmă Dancă, fost purtător de cuvânt al PNL.

”Partidul Național Liberal are o decizie a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD. Vedem în aceste zile o desfășurare de negocieri cu PSD, care încalcă decizia PNL, decizie statutară a partidului”, declară deputatul.

El mai susține că „sunt mai mulți parlamentarii liberali care au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban pentru poziția de președinte al PNL și pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru. Nu putem să lăsăm țara unui guvern PNL care să stea la mila PSD”.

Întrebat dacă vor pleca și alții din PNL, care să-l urmeze pe Orban și dacă se pregătește o nouă formațiune politică, acesta a răspuns:

”Da, mă aștept ca și alți colegi parlamentari care înțeleg să respecte votul românilor de la alegerile parlamentare din 2020 să urmeze acest pas prin care să păstrăm practic angajamentul față de români, o guvernare liberală de dreapta”

În fine, Ionel Dancă subliniază că „întrebarea este de ce președintele Klaus Iohannis a desemnat un candidat cu misiunea de a forma o majoritate parlamentară cu susținerea PSD-ului. USR a anunțat că nu va susține un guvern din care nu face parte, așa că e clar că PNL este împins să ceară sprijinul PSD. Atunci, întrebarea este de ce președintele Klaus Iohannis a împins Partidul Național Liberal în această situație”.