Vicepreşedintele Camerei Deputaților Sorin Grindeanu, de la PSD, a declarat miercuri la Parlament că social-democraţii vor avea un candidat pentru funcția de președinte al Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban, şi că nu îl vor susţine pe Florin Roman pentru a prelua interimatul.

Sorin GrindeanuFoto: Captura video

Sorin Grindeanu a arătat că, după demisia lui Ludovic Orban, plenul Camerei Deputaţilor trebuie să ia act de vacantarea locului, care se va întâmpla cel mai devreme luni, scrie News.ro.

„Luni vom lua act, în plen, şi va trebui ales cât mai repede un preşedinte al Camerei, cu drepturi depline”, a spus Grindeanu.

El a precizat că cei de la PSD nu au neapărat dorinţa de a avea preşedinte interimar la Cameră, dar sigur vor avea candidat pentru şefia forului legislativ.

„Nu avem dorinţe de acest tip - de a conduce pe perioade limitate, dar în mod sigur pot spune că, în momentul în care va fi votul în plen pentru alegerea preşedintelui, PSD va avea un candidat”, a spus Grindeanu.

El a ţinut să precizeze că PSD nu va susţine ca interimatul la Camera Deputaţilor să fie preluat de liberalul Florin Roman.

Citește și: VIDEO Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților: Nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere PNL instalată cu forța / Atac dur la „gruparea demolatoare”

Ce se întâmplă cu funcția de președinte al Camerei Deputaților

Funcția de președinte al Camerei Deputatilor rămâne vacantă după ce aceasta este anunțată în plen. Săptămâna aceasta nu mai este nicio ședință de plen la Camera Deputaților, astfel că o vacantare a funcției va fi posibilă de săptămâna viitoare.

Funcția este râvnită de toate partidele parlamentare, dar în acest moment nimeni nu are majoritatea pentru a numi un nou președinte.

Președintele Camerei Deputaților este ales cu jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți.

Acum, varianta este să se asigure interimatul prin rotație de către cei 4 vicepreședinți ai Camerei: Sorin Grindeanu (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Florin Roman (PNL) și Cristina Prună (USR).

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților.