Ludovic Orban și-a depus miercuri demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, spunând că principalul motiv este că nu mai poate fi părtaş la decizii luate de o conducere instalată cu forţa la conducerea PNL: "Gruparea demolatoare din jurul lui Florin Cîțu, cu sprijinul președintelui Iohannis, este pregătită să calce în picioare democrația din România".

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Cele mai importante declarații ale lui Ludovic Orban:

  • Am anunţat încă din campania internă că, în cazul în care nu voi fi ales preşedinte al PNL, îmi voi prezenta demisia din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor
  • În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia şi am înaintat-o către Biroul Permanent şi Secretariatul General al Camerei Deputaților
  • Demisionez din mai multe motive - în primul rând pentru că am anunţat această demisie, ca urmare a faptului că eu consider că pentru a gira astfel de funcţii, dacă eşti om de stat, nu o poţi face fără legitimitate, iar legitimitatea este dată de votul cetăţenilor Atâta timp cât astăzi nu mai sunt preşedintele PNL, consider că nu mai pot avea această funcţie
  • Motivul real este însă că nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere instalată cu forța
  • Nu pot fi părtaș la trădarea românilor, la decizii care trebuiau să mă forțeze să încalc democrația și Constituția numai pentru interese politicianiste meschine
  • Gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul lui Iohannis, este pregătită să calce în picioare democrația din România
  • Demisia pentru mine reprezintă o eliberare și un nou început

Întrebat dacă intenționeză să demisioneze din PNL (partid al cărui membru este de aproape 30 de ani) și să își facă un nou partid:

  • Dacă voi lua o astfel de decizie, o voi anunța. Eu am prezentat ce cred că este corect - refacerea coaliției, care depinde de un singur lucru: desemnarea de către PNL a unui premier respectat și onest
  • Cramponarea de Florin Cîțu a generat această gravă criză
  • Eu nu pot fi părtaș la călcarea în picioare a angajamentelor făcute de PNL și de Iohannis, la punerea în practică a unui proiect pe care nu reușesc să îl înțeleg
  • Acțiunea mea în viitor depinde de ce se va întâmpla de acum înainte
  • Dacă se persistă în acestă ambiție nebunească de a impune un premier precum Florin Cîțu, care nu mai are încredere decât de 10% din partea populației, eu nu pot să fiu parte. Este antidemocratic
  • Nu poți să fii prim-ministru când 70% din populație e împotriva ta și maxim 10% din oameni mai au încredere în tine.

Reamintim că Ludovic Orban a anunțat că demisioneză de la conducerea Camerei Deputaților încă din 25 septembrie, când a pierdut șefia PNL, și și-a depus demisia la sediul partidului, spunând că îi dă termen 15 zile lui Florin Cîțu pentru a-i depune demisia la Cameră.

Pentru a produce efecte, demisia trebuia înregistrată la secretariatul Camerei Deputaților.

El motiva că vrea să rămână în funcție până când se va forma o majoritate parlamentară care să împiedice alegerea la șefia Camerei Deputaților a unui pesedist:

  • "Dacă ar fi alegeri mâine-poimâine, s-ar alege PSD la Camera Deputaților. Acum există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei. Funcția trebuie să rămână unui deputat PNL. Nu vreau să creez șansa să se aleagă Ciolacu (...)
  • Nu rămân la mâna lui Florin Cîțu. Este un gest firesc să las la latitudinea președintelui partidului să depună demisia când consideră că are majoritate parlamentară (...)
  • Eu nu fac cadouri PSD, din cauza asta demisia este la dispoziţia domnului Cîţu pentru a o opera în momentul în care avem majoritatea şi garanţia că Partidul Naţional Liberal va avea funcţia".

Tot atunci, Ludovic Orban i-a dat lui Florin Cîțu un termen de cel mult 15 zile pentru a-i depune demisia la Camera Deputaților:

  • "Demisia nu e pe termen nelimitat la dispoziția domnului Cîțu.
  • Dacă în maximum 15 zile demisia nu va fi depusă la Camera Deputaților, la finalul acestei perioade îmi voi depune eu, personal, demisia.
  • Este o decizie irevocabilă pe care o voi pune în practică”.

Ce se întâmplă cu funcția de președinte al Camerei Deputaților

Funcția de președinte al Camerei Deputatilor rămâne vacantă după ce aceasta este anunțată în plen. Săptămâna aceasta nu mai este nicio ședință de plen la Camera Deputaților, astfel că o vacantare a funcție va fi posibila de săptămâna viitoare.

Funcția este râvnită de toate partidele parlamentare, dar în acest moment nimeni nu are majoritatea pentru a numi un nou președinte.

Președintele Camerei Deputaților este ales cu jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți.

Acum, varianta este să se asigure interimatul prin rotație de către cei 4 vicepreședinți ai Camerei: Sorin Grindeanu (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Florin Roman (PNL) și Cristina Prună (USR).

Funcția de președinte al Camerei Deputaților este una cheie în activitatea parlamentară, Camera fiind una decizională la legi în multe domenii importante, precum justiția. Președintele Camerei este ales cu voturile majorității deputaților.