Zi cu miză majoră în ecuația crizei politice de la București. Președintele Klaus Iohannis i-a chemat la o discuție pe liderii USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, ai căror miniștri au anunțat că își depun astăzi demisiile. Pe frontul din Parlament, moțiunea USR-PLUS și AUR așteaptă prezentarea în Birourile Permanente și stabilirea calendarului, după ce luni liberalii fideli lui Florin Cîțu, cu ajutorul PSD, au blocat-o.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cum arată jocurile de culise și scenariile pentru următoarea zi de criză politică din România

În ședința Birourilor reunite, liberalii din tabăra lui Florin Cîțu vor încerca să blocheze din nou introducerea moțiunii de cenzură a USR-AUR pe ordinea de zi a plenului. Liberalii insistă însă pe verificarea semnăturilor date de către parlamentarii AUR, pe motiv că acestea nu sunt conforme procedural.

De asemenea, potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații vor continua să privească de pe margine fără a interveni în conflictul dintre PNL-USR. Cu alte cuvinte, PSD nu vor vota demersul inițiat de cei de la USR și AUR, dar nici solicitarea PNL de verificare a semnăturilor.

În acest context, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban (care a criticat public demersul colegior de partid catalogându-l "neconstituțional") vrea să introducă pe ordinea de zi a plenului moțiunea de cenzură.

Mai exact, surse oficiale din conducerea Parlamentului au declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care se boicotează din nou ședința Birourilor Permanente reunite, liderii Parlamentului Ludovic Orban și respectiv Anca Dragu vor informa marți Guvernul că a fost depusă moțiunea de cenzură și apoi vor convoca plenul reunit pentru citirea textului, cel mai probabil miercuri.

"Toate semnăturile USR-PLUS și AUR au fost depuse în original. Dacă nu luăm act de depunerea moțiunii de cenzură se creează un precedent periculos care ar putea fi folosit pe viitor, au explicat sursele citate.

De altfel, președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat public că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată astfel procedura moțiunii.

"Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea", a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus.

Cum arată situația în Parlament și ce urmează

HotNews.ro a prezentat pe larg într-un articol scenariile posibile din criza politică. Potrivit mutărilor politice din Parlament de luni, tabăra lui Cîțu a ales scenariul colaborării cu PSD pentru a obține validarea lui Florin Cîțu în fruntea PNL și guvernarea minoritară.

În acest context al colaborării PNL-PSD din Parlament se conturează noi situații politice.

În cazul în care Ludovic Orban și Anca Dragu reușesc să pună în dezbaterea plenului moțiunea de cenzură, social democrații vor fi nevoiți să o voteze. De precizat este că fără un vot al membriilor din BP-uri moțiunea nu poate fi pusă pe ordinea de zi a plenului și prin urmare nu poate fi dezbătută.

Liderii PSD nu mai pot da înapoi după ce Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au declarat public că "votează orice moțiune ajunge în plen".

USR-PLUS are 80 de parlamentari si AUR, 43. Împreună cele două partide au 123 de voturi și mai au nevoie de 110 pentru a-l demite pe Florin Cîțu. PSD are 157 de parlamentari. Cu voturile pesediștilor, moțiunea ar trece.

Un al doilea scenariu care se conturează este legat strict de demisia miniștriilor USR-PLUS. Mai exact, retragerea miniștrilor USR-PLUS din Guvern va duce la schimbarea configurației politice dar nu și la căderea imediată a premierului Florin Cîțu.

Procedural și constituțional se schimbă configurația politică a Guvernului ceea ce presupune că premierul poate să numească miniștrii interimari și are la dispoziție 45 de zile de a veni în Parlament să ceară un vot de încredere pentru întreg Guvernul.

Practic, Florin Cîțu rămâne în funcția de premier până după congresul PNL din 25 septembrie și poate astfel câștiga lejer și șefia partidului.

Mai departe, după expirarea celor 45 de zile de interimat, Florin Cîțu vine în Parlament să ceară votul cu noua echipă de miniștrii. Potrivit înțelegerilor subterane cu PSD, Parlamentul ar putea valida cu voturile PSD un Guvern minoritar format din PNL-UDMR.