"Miniștrii USR-PLUS nu mai au ce căuta într-un guvern unde nu sunt respectați", susține copreședintele formațiunii, Dacian Cioloș, în contextul scandalului de la ședința Executivului, unde Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi suplimentară programul „Anghel Saligny”, deși USR-PLUS s-a opus.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Noi nu știam că acest proiect va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înțeleg, nu are avizele de la Justiție și Transporturi, dar, dincolo de asta, noi am avut o discuție în coaliție și convenisem că acest proiect nu intră pe Ordinea de Zi până nu clarificăm și votul pe desființarea Secției speciale.
  • Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem să construim împreună, și noi vrem să construim împreună", a declarat Cioloș, la Digi 24.

El a mai spus că USR-PLUS vrea să continue în această formulă de guvernare, dar că Guvernul nu poate fi transformat într-unul care ia decizii pentru a rezolva probleme de campanie ale unui partid.

Întrebat despre varianta ca USR-PLUS să ajungă să depună moțiune de cenzură, Cioloș a spus că nu se va ajunge aici, dar miniștrii USR-PLUS se vor retrage din guvern dacă nu se respectă ceea ce este convenit în coaliție.

Cioloș a explicat că este vorba de o prioritizare politică: "Dincolo de «Anghel Sasligny», n-am discutat încă lucrurile astea ca să convenim o formă finală. Înainte de a discuta acest program, avem de luni bune subiectul desființării SIIJ, care nu e doar de pasiunea noastră la USR-PLUS. (...) De el e legat și eliminarea MCV, care e legată de intrarea noastră în Schengen”.

Întrebat despre posibilitatea retragerii USR-PLUS din guvern, Cioloș a spus că este o propunere pe care el o va face: "Este clar că miniștrii USR-PLUS nu mai au ce căuta într-un guvern unde punctul lor de vedere nu le este respectat, cu un prim-ministru care decide împotriva voinței colegilor noștri. (...) Cu o astfel de atitudine nu se poate lucra constructiv".

Întrebat cu ce mandat se vor întoarce miniștrii USR-PLUS în ședința Guvernului, suspendată până la ora 19.00, Cioloș a spus că urmează să fie luată o decizie.

Fără o decizie în Coaliție în cazul programului „Anghel Saligny” din cauza neînțelegerii cu USR-PLUS, Florin Cîțu forțează lucrurile. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară, fapt care a stârnit nemulțumirea USR-PLUS care a cerut scoaterea sa imediată.

Dan Barna i-a spus lui Florin Cîțu că programul nu are toate avizele necesare, lipsind de exemplu cele de la Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor. Mai mult, nu s-a luat o decizie în Coaliție privind această chestiune.

După o pauza de discuții de aproape o jumătate de oră, ședința de Guvern a fost suspendată până la ora 19.00, au declarat pentru Hotnews.ro, surse guvernamentale. Florin Cîțu nu vrea scoaterea de pe ordinea de zi a programului „Anghel Saligny” și le-a cerut celor de la USR-PLUS să se gândească ce fac până la ora 19.00.

Oficial, Guvernul susține că ședința s-a suspendat în contextul începerii sesiunii parlamentare.

PNL și UDMR susțin programul „Anghel Saligny”, un nou PNDL de 50 de miliarde de lei. USR-PLUS s-a opus.