Niciun lider social democrat nu a reacționat public joi, după decizia de eliberare din penitenciar a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea. Singurii care au făcut declarații în spațiul public sunt Codrin Ștefănescu și Ionel Arsene care, de altfel, i-au rămas fideli lui Dragnea pe parcursul celor doi ani în care acesta a stat în închisoare.

Ciolacu, Stănescu - PSDFoto: PSD

Oficial, liderii PSD nu au dorit să facă declarații despre eliberarea din penitenciar a fostului președinte al partidului. Neoficial însă, social-democrații susțin că Liviu Dragnea nu este dorit în partid pentru că o eventuală revenire a acestuia ar însemna distrugerea PSD.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea susține că statutul partidului nu îi permite să fie membru al formaţiunii, în contextul în care acesta este în liberare condiţionată.

„Din punct de vedere al PSD, partidul e reglementat de un statut care astăzi, în conformitate cu felul în care domnul Dragnea este într-o liberare condiţionată, nu poate fi membru PSD. Aşa spune statutul formaţiunii. Cred că ar trebui întrebat, în primul rând, domnul Dragnea dacă şi-ar dori sau nu. Din ceea ce am văzut în spaţiul public, din ceea ce a apărut din partea celor apropiaţi de domnia sa, nu a reieşit o astfel de situaţie că ar dori să revină în PSD, într-un timp foarte scurt”, a declarat Radu Oprea, la Digi 24.

Doar trei dintre apropiații lui Liviu Dragnea au salutat decizia de eliberare a acestuia. Este vorba de președintele PSD Neamț, Ionel Arsene care a postat pe pagina sa de Facebook mesajul:

"Dumnezeu nu uită niciodată, chiar dacă întârzie, și nu-i lasă la greu pe oamenii buni! Azi, cu ajutorul lui și al justiției române în care am mereu încredere, s-a făcut dreptate și prietenul meu, Liviu Dragnea, a fost eliberat!

Coșmarul s-a încheiat! Îi doresc putere să uite cât mai repede tot răul care i-a fost făcut! Mă bucur că de astăzi este alături de familie și de cei dragi, așa cum au fost cu toții cu sufletul, zi de zi, alături de el!'

Și fostul ministru de Interne Carmen Dan a declarat că a primit cu bucurie vestea eliberării lui Liviu Dragnea şi consideră că acesta este un om puternic care a putut face faţă acestei perioade dificile. Ea a mai spus că este convinsă că fostul lider al PSD îşi doreşte în perioada următoare linişte şi să petreacă timp cu familia.

„Cu multă bucurie, evident. Pentru că îl cunosc pe Liviu Dragnea de mai bine de 20 de ani în primul rând, pentru că am lucrat cu Liviu Dragnea şi îl cunosc. Ştiu că a fost o perioadă grea pentru el. Mă bucur că a avut puterea să o traverseze. Am certitudinea că sunt mulţi din membri de partid care se bucură şi care l-au susţinut de-a lungul timpului”, a declarat Carmen Dan, potrivit Digi 24.

În ceea ce-l privește pe Codrin Ștefănescu, acesta a postat un mesaj scurt: "E liber!"

În afară de cei trei social-democrați care au rămas în PSD, lideri fideli lui Dragnea ca Șerban Nicolae, Cătălin Rădulescu, Liviu Pleșoianu sau Florin Iordache au fost excluși din partid sau scosi din viața politică.

Dra există și lideri care au fost foarte apropiați Dragnea și care au rămas în continuare în fruntea PSD. Printre aceștia se numără Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Gabriela Firea dar și Paul Stănescu. Niciunul dintre aceștia nu au avut reacții publice la eliberarea fostului președinte PSD.

Fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu se plângea la sfârșitul lunii mai că cei din conducere a PSD nu iau poziție publică "vis-a-vis de abuzurile la care este supus Liviu Dragnea". Ștefănescu îi acuza, pe pagina sa de socializare, pe Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu că "sunt lipsiți de coloană vertebrală".

"Draga, Marcel! Lasa naibii "riposta" si " ofensiva" noului PSD impotriva lui Klaus! Sunteti de rasul lumii, al celor care ne-au votat si sustinut! Voua va tremura nadragii sa luati pozitie publica vis-a-vis de abuzurile la care este supus Liviu Dragnea! Omul care v-a creat din nimic, care v-a promovat in Parlament sau Guvern, care v-a facut prim ministri, viceprim-ministri, senatori si deputati!

Liderul vostru cu care mergeati la pescuit, caruia ii datorati cariera politica, functiile, aerul pe care il respirati! Tu, Grindeanu, Stanescu si Dancu nu sunteti decat niste slugi ai unui sistem care, prin voi, a acaparat intregul PSD! Sunteti academistii securici si tradatorii de ieri, slugile perfecte de azi! Fara coloana vertebrala, fara onoare, lipsiti ce curajul elementar! Cum sa va luptati voi cu tigrii, cand v-ati tradat propriul lider? Si propriul electorat? Voi sunteti tot ceea ce votantii nostri detesta! Adica un fel de USR 2! Punct", a adaugat fostul lider social-democrat.

În aprilie, actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu spune că dacă Liviu Dragnea va fi eliberat din închisoare nu îl va contacta. Întrebat, într-o conferință de presă dacă îl va suna, dacă fostul președinte PSD va fi eliberat condiționat, Marcel Ciolacu a răspuns: „Pe domnul Dragnea? Nu, în acest moment nu. Ca om, e posibil să fac acest lucru, dar nu din postura de președinte al partidului”.

Reacția lui Ciolacu a apărut în contextul în care președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu a declarat într-o emisiune la Digi24, în aprilie că orice membru PSD care și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid.

„Din punctul meu de vedere, orice membru de partid care a fost reabilitat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid. Nu a existat o tradiție în cadrul PSD-ului de a-și aduce înapoi foștii președinți. Mai degrabă i-a dat afară din partid sau s-au autoexclus. (...) Nu mai sunt (foștii lideri în partid - n.r.). Este o problemă care ține, până la urmă și de modul în care liderul de partid a știut să își construiască echipa și și-a respectat și i-a respectat el pe ceilalți din partid. Liviu Dragnea a avut numai unanimitate sau aproape tot timpul a avut unanimitate în Biroul Permanent Național sau cum se numea în diferite faze. Eu cred că cei pe care el i-a crescut în partid și i-a promovat, îi păstrează un anumit respect. Dacă nu îi păstrează niciun fel de respect, atunci înseamnă că el nu se va putea întoarce. Dar eu cred că ține, până la urmă, și de modul în care partidul și-a cultivat liderul și liderul și-a cultivat de asemenea echipa lui proximă prin care a condus partidul”, a spus președintele Consiliului Național al PSD.