Lupta pentru șefia PNL se ascute. Ludovic Orban a declarat, vineri, că Theodor Stolojan nu și-a putut plăti cotizaţia la partid, în această săptămână, pe motiv că nu figurează în baza de date a PNL, iar situația a fost generată de "o eroare de soft". El susține că, în pofida acestui aspect de ordin tehnic, "este extrem de grav să refuzi unui membru PNL să plătească cotizaţia".

Theodor StolojanFoto: Hotnews

Conform prevederilor statutului, toţi membri Partidului Naţional Liberal trebuie înscrişi în Registrul naţional al membrilor. Înscrierea se face de către operatorul care este desemnat de fiecare Birou judeţean şi, evident, se pot face verificări şi corecţii de către operatorul naţional, care este desemnat de secretarul general. PNL a funcţionat pe un soft, o bază de date - myPNL -, înlocuit după 2018 cu un soft nou, care a presupus reîncărcarea în noul soft a membrilor Partidului Naţional Liberal, a explicat Orban, conform Agerpres.

El spune că sunt situaţii în care membri ai PNL nu figurează în noul soft, adică nu au fost încărcaţi în noua bază de date.

  • "De ce s-a întâmplat chestiunea asta? În mod normal, trebuia importat vechiul soft, toată baza de date din vechiul soft trebuia importată în noul soft. Au fost mai multe filiale unde nu s-a întâmplat această operaţiune şi, practic, noul soft a fost încărcat fără să se ţină cont de myPNL şi de baza de date. Este o eroare de soft, în mod evident", a declarat Orban.

Liderul PNL acuză că, indiferent de problemele tehnice existente în ceea ce priveşte baza de date a partidului, să-i refuzi unui membru PNL plata cotizaţiei este extrem de grav.

  • "Domnul Theodor Stolojan este preşedintele comisiei de organizare a alegerilor. Domnul Theodor Stolojan, ca fost preşedinte al PNL, este de drept membru în Biroul Politic Naţional.
  • Acum, să refuzi unui membru PNL să plătească cotizaţia este extrem de grav. Oricât de tare ar fi competiţia la Sectorul 2, nu poţi să refuzi unui membru PNL să plătească cotizaţia, chiar dacă el nu este înscris în Registrul naţional a membrilor. Nu poţi să-i refuzi plata cotizaţiei, pentru că este o formă de participare la viaţa organizaţiei.
  • E o oarecare pasiune pe subiectul acesta, noi îl urmărim cu mare atenţie. Democraţia se manifestă prin dreptul de vot. Nu există nimic mai grav şi mai antidemocratic decât să interzici dreptul de vot unor membri PNL care au dreptul de vot. Acolo unde, din cauza operatorului judeţean, au fost membri ai PNL care nu au fost introduşi în Registrul naţional a membrilor, dar ei sunt membri, convocatorul se poate completa cu astfel de membri care au fost omişi din diferite motive la introducerea bazei de date", a afirmat Orban.

Preşedintele PNL a mai declarat, referindu-se la evidenţa membrilor PNL, că în Bucureşti "există unul sau două sectoare care au cam făcut vraişte prin baza de date".

  • "La Bucureşti, de exemplu, la Sectorul 2, a fost un moment de schimbare după alegerile europarlamentare, practic şi-au dat demisia toţi preşedinţii de filiale, au fost numite conduceri interimare, care ulterior au organizat alegeri. Se pare că la unul sau două sectoare au cam făcut vraişte prin baza de date", a completat Ludovic Orban.

Dincolo de atacurile directe și declarațiile publice, în interiorul PNL se dă lupta pentru accesul la baza de date a partidului. În spatele atacurilor și contrelor publice dintre Ludovic Orban - Robert Sighiartău și Rareș Bogdan (susținători ai candidatului Florin Cîțu la șefia PNL) este de fapt un scandal legat de controlul bazei de date a partidului, afirmă surse din partid. Mai exact, surse din PNL susțin că președintele PNL Ludovic Orban l-ar fi acuzat pe secretarul general Robert Sighiartău că nu permite accesul la baza de date a partidului și modificarea acesteia și astfel poate controla și manipula votul delegaților la congresul partidului din 25 septembrie.

La Sectorul 2, susțin surse din PNL, actuala șefă a organizației, Monica Anisie, care îl susține pe Florin Cîțu, încearcă să preia controlul delegaților la congresul partidului, eliminându-i din filială pe adversari sub pretextul că nu și-au plătit cotizația. În consecință, membrii de partid au dificultăți în a-și achita datoriile către partid, a scris Newsweek. Într-o astfel de situație s-a aflat și Theodor Stolojan, care a mers miercuri să își plătească cotizația, dar nu a reușit pentru că nu ar fi fost găsit în baza de date.