Liberalii au discutat luni, în ședința Biroului Executiv, despre organizarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a propus liberalilor ca pe 15 septembrie să fie data la care să aibă loc alegerea conducerii, fapt care a creat proteste în rândul colegilor din partid. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Ludovic Orban ar dori ca la congres să fie un candidat unic la șefia partidului. De partea cealaltă, adversarii acestuia caută soluții pentru un contracandidat puternic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ludovic Orban a propus în ședința BEX ca data de 15 septembrie să fie data congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Orban i-a anunțat pe liberali că propunerea urmează să fie discutată și validată în Consiliul Național al partidului.

Potrivit surselor HotNews.ro vicepreședintele PNL Florin Roman l-a acuzat că nu s-a consultat cu partidul când a stabilit data, el personal aflând pe surse, de ceva vreme. Roman i-ar fi reproșat lui Orban că dă mesaje subliminale legate de faptul că și ar dori un singur candidat la șefia partidului.

În replică, Orban i-ar fi răspuns că își dorește competiție la toate nivelurile în partid.

  • Ludovic Orban: "Conform prevederile statutare, Congresul nu înseamnă doar alegerile la nivel naţional. Alegerile la nivel naţional sunt precedate de conferinţe de alegeri în fiecare localitate, urmatte de conferinţe de alegeri în fiecare judeţ şi abia la capătul procesului vor va fi organizat Congresul. Voi propune la prima reuniunea a Biroului Executiv proiectul de hotărâre, BEx va înainta proiectul către Consiliul Naţional. Decizia de convocare a Congresului va fi luată în cadrul Consiliului Naţional care va fi convocat în cel mai scurt timp posibil"

Adversarii lui Ludovic Orban caută un contracandidat puternic la alegerile din toamnă și o echipă. Numele lui Florin Cîțu a fost vehiculat în repetate rânduri în interiorul partidului ca posibil candidat la șefia PNL, însă, până în prezent, acesta nu și-a exprimat clar intenția în acest sens.

Potrivit surselor HotNews.ro, Ludovic Orban nu mai este dorit în fruntea PNL pentru un nou mandat de către președintele Klaus Iohannis. În interiorul PNL se caută acum soluții pentru un nou lider.

"Candidatura lui Florin Cîțu la șefia PNL este foarte probabilă. Se mizează pe faptul că acesta va reuși să ducă la final și cu succes campania de vaccinare. Sunt lideri care l-ar susține pentru șefia PNL inclusiv președintele Klaus Iohannis. Totuși, Cîțu are o problemă: nu a reușit să-și creeze o relație bună cu liderii din teritoriu și nu are credibilitate că poate fi un bun președinte de partid. În prezent se caută soluții și alte nume care să-și asume o luptă împotriva lui Orban", au explicat sursele citate.

De altfel, în interiorul partidului s-a discutat și despre candidatura la șefia PNL a altor lideri importanți ca Ilie Bolojan și Emil Boc. Potrivit surselor HotNews.ro Bolojan ar fi refuzat oferta. În ceea ce privește o eventuală revenire a lui Emil Boc în fruntea partidului, "șansele sunt extrem de reduse", au explicat sursele citate.

La nivel public, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat chiar înaintea ședinței BEX că Ludovic Orban va avea cu siguranţă un contracandidat "foarte puternic" pentru şefia partidului, adăugând că Florin Cîţu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Robert Sighiartău s-ar putea număra printre opţiuni.

"Primul lucru într-un Congres, într-o bătălie este să ai o retorică bună, retorica învingătorului. Mai e mult până departe. Îl asigur cu simpatie pe Ludovic Orban că va avea contracandidat şi va avea unul foarte puternic. (...) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câştigătoare. (...) Suntem partid liberal, este normal să existe competiţie, cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-şi doreşte să existe un singur candidat, sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL care vor intra într-o competiţie directă, frumoasă cu Ludovic Orban şi cel mai bun dintre ei va câştiga. Este şi Florin Cîţu o opţiune, şi Emil Boc o opţiune, este şi Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, este şi Robert Sighiartău o opţiune, avem mai multe opţiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculaţie - voi intra pe poziţiile doi-trei în echipa câştigătoare", a declarat Rareş Bogdan, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

  • Ludovic Orban: "Oricine vrea să candideze poate să candideze, este libertate în interiorul PNL. Din punctul meu de vedere, dacă voi avea un contracandidat îl asigur de o campanie corectă, care să nu vizeze adversarul politic ci binele PNL, dar și programul pentru următorii 4 ani pentru PNL și pentru România.”

Un episod interesant a fost la sfârșitul săptămânii trecute când președintele PNL, Ludovic Orban a efectuat o vizită la Cluj, unde s-a întâlnit cu mai mulți lideri locali. Emil Boc și Alin Tișe au lipsit de la conferința de presă susținută de Orban la sediul partidului de pe Bulevardul Eroilor. Reamintim că liderii PNL Cluj au intrat în conflict direct cu Ludovic Orban după ce, în Coaliție, PNL a cedat UDMR-ului postul de prefect al județului.

Reamintim că parte din organizațiile din Banat, Transilvania, Moldova, dar și Muntenia consideră că Ludovic Orban trebuie schimbat din funcție. Printre contestatarii acestuia se numără Rareș Bogdan, Robert Sigartău, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, dar si lideri din Transilvania ca Ilie Bolojan, Emil Boc, Mircea Hava, Florin Roman și Gheorghe Flutur.